начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Колеги - моля за помощ...:(

Казуси за недвижими имоти

Колеги - моля за помощ...:(

Мнениеот platina » 22 Юли 2007, 01:49

Става въпрос за къща "подарена" от майка на син преди две години...Сега синът иска да даде петното за строеж, но разбрах, че има Закон, който не разрешава прехвърлянето на придобита собственост до 5 години...това едно, второ правилно ли си спомням, че държавата облага с по - малки данъци еднократна продажба на недвижим имот в рамките на една година? Нещо ми се губи вещното право :oops:
Благодаря предварително
platina
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 22 Юли 2007, 15:07

То това не е вещно право, ами си е чиста данъчна материя. Няма закон, който да забранява разпореждането с придобита собственост, дори на следващия ден. Това първо. Второ - по еднократната продажба на недвижим имот в рамките на една година - вижте новия Закон за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), който замени от 01.01.2007 г. стария Закона за облагането на доходите на физическите лица (ЗОДФЛ), но по памет (не ми се сърдете, но сега не ми се рови) наистина една продажба годишно не подлежи на облагане. Трето - "да даде петното за строеж" - дали не говорите за учредяване право на строеж срещу задължение за построяване на обекти в сградата, които стават собственост на учредителя? Тогава не е и точно продажба, нали...
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот platina » 22 Юли 2007, 20:48

ykovachev написа:То това не е вещно право, ами си е чиста данъчна материя. Няма закон, който да забранява разпореждането с придобита собственост, дори на следващия ден. Това първо. Второ - по еднократната продажба на недвижим имот в рамките на една година - вижте новия Закон за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), който замени от 01.01.2007 г. стария Закона за облагането на доходите на физическите лица (ЗОДФЛ), но по памет (не ми се сърдете, но сега не ми се рови) наистина една продажба годишно не подлежи на облагане. Трето - "да даде петното за строеж" - дали не говорите за учредяване право на строеж срещу задължение за построяване на обекти в сградата, които стават собственост на учредителя? Тогава не е и точно продажба, нали...

Да, така е колега, но въпросният син не е сигурен дали да продаде петното или да учреди право строеж със собственост в сградата именно заради проблемите относно собствеността...благодаря за съвета, сега ще отворя Закона... :)
platina
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 22 Юли 2007, 23:20

Обърнете внимание на думичката "жилищен имот" (чл.13 ал.1 т.1а).
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 23 Юли 2007, 21:10

Е, аз като казвам, че г-н Недев е един от най-полезните хора тук, пък какво като не е юрист :wink:
ykovachev
Активен потребител

Назад към Имотни казуси