- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
продажба на имот - моля за отговор
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
продажба на имот - моля за отговор
Възможно ли е да се продаде имот от собственик с недоказани видими психически отклонения ,като същият е инвалид 95 % нетрудоспособност и атеросклероза . Относно имота има неплатени данъчни задължения .
- laurra
- Младши потребител
re:
Той може да го продава като собственик независимо че има наследници ? Не съм компетентна ,но доклокото ми е известно при продажба на имот се изисква удостоверение за наследници . Това удостоверение има ли някаква роля при евентуална продажба ?
- laurra
- Младши потребител
Re: re:
laurra написа:Той може да го продава като собственик независимо че има наследници ? Не, със сигурност не може, защото едно от важните условия за продавача на даден имот е същият е да е ЖИВ. Колегата Лют имаше предвид, че след неговата смърт наследниците имат възможност да поискат разваляне на сделката по ред, който няма смисъл да обяснявам сега Не съм компетентна ,но доклокото ми е известно при продажба на имот се изисква удостоверение за наследници . Изисква се, ако продавачът е наследил имота, но това не е вашия случай. Как си представяте удостоверение за бъдещи наследници например? Това удостоверение има ли някаква роля при евентуална продажба ? е тук вече колегата каранедеф ще трябва да се изкаже...
- octavia
- Младши потребител
А извън коментара, Лютият вече ви отговори. Да, може да продава, ако не е поставен под запрещение, независимо "колко е зле". Но има вероятност, ако състоянието му е очевидно и може да се докаже с медицински документи, свидетелски показания т т.н., СЛЕД неговата смърт наследниците му да заведат съдебно дело за разваляне на сделката.
Данъчните задължения ги оправете преди сделката.
А Вие сте купувачът, може би? Или Ваш близък иска да продаде?
Данъчните задължения ги оправете преди сделката.
А Вие сте купувачът, може би? Или Ваш близък иска да продаде?
- octavia
- Младши потребител
Прочетете решението на ТЕЛК.Там се упоменават диагнозите, за които се инвалидизира лицето.Но да знаете, че атеросклерозата е диагноза, която няма нищо общо с умственото и психомоторно състояние на човек.Просто в нет-а напишете "атеросклероза" и ще прочетете какво представлява.
- svetli3
- Нов потребител
Хората с инсулт са си съвсем адекватни.Не се притеснявайте да искате освидетелстване за психическо състояние. Ама не мога да разбера, на всеки който продава имот, трябва ли да му се вади документ, че е "нормален".Иначе няма сделка???
- svetli3
- Нов потребител
За сефте чувам на жив продавач на недвижимост да му искат удостоверение за наследници. Да не би да са променили закона докато съм бул в отпуск?!
- bay4o
- Потребител
А какво има, договор зо продажба на държавно или общинско жилище, съдебно решение, друг акт?
Някои актове имат силата на нотариален акт, даже по-голяма, дори космическа сила .
Аз лично си мечтая за мига, в който ще се легитимирам пред разни руси и червенокоси девойки като собственик на мезонет в центъра на София с постановление за възлагане на ипотекиран имот, купен на публична продан от мен /заради мен, не за девойките - женен съм и имам дете - си го мечтая, защото тогава няма такива от рода на Nemo dat, quod non habet или Cesat .../
Някои актове имат силата на нотариален акт, даже по-голяма, дори космическа сила .
Аз лично си мечтая за мига, в който ще се легитимирам пред разни руси и червенокоси девойки като собственик на мезонет в центъра на София с постановление за възлагане на ипотекиран имот, купен на публична продан от мен /заради мен, не за девойките - женен съм и имам дете - си го мечтая, защото тогава няма такива от рода на Nemo dat, quod non habet или Cesat .../
- civilista
- Младши потребител
Имам важен въпрос:
Имам важен въпрос: А как стоят нещата от обратната страна- баща ми, когото гледаме от 3 години, след прекарани 3 мозъчни инсулта, реши да продава апартамента си.
Какви права имам да оспорвам това решение, при положение че апартамента не ми е прехвърлен.Има решение от ТЕЛК 97 % нетрудоспособност. Баща ми има сестра, която има безоснователни претенции към имота.
Какви права имам да оспорвам това решение, при положение че апартамента не ми е прехвърлен.Има решение от ТЕЛК 97 % нетрудоспособност. Баща ми има сестра, която има безоснователни претенции към имота.
- Terzta
- Нов потребител
Re: Имам важен въпрос:
Terzta написа:Имам важен въпрос: А как стоят нещата от обратната страна- баща ми, когото гледаме от 3 години, след прекарани 3 мозъчни инсулта, реши да продава апартамента си.
По отношение на апартамента нямате никакви права, след като баща Ви е собственик. Ако считате, че баща Ви не разбира свойството и значението на постъпките си, може да искате поставянето му под запрещение - пълно или ограничено, като поискате Вие да бъдете настойник или попечител. При поставяне под пълно запрещение баща Ви няма да има право сам да се разпорежда с имуществото си. Повече за описаните процедури може да прочетете в Семейният кодекс.
Претенциите на сестрата на баща Ви не знам по каква причина ги намесихте, освен ако няма вписана искова молба по отношение на този апартамент, но това са други хипотези.
За по - подробна консултация - адвокат!
-
ianeva - Потребител
Намесвам сестрата на баща ми поради факта че го вкарва днес за лечение в психиатриата на 4 километър, най вероятно с идеята да докаже че е психически добре и в състояние да взима решения за продажбата на имота.И смятам че имам права след като три години съм се грижила за този човек на мои разноски, живял е при мен, ремонтирах и възстанових апартамента му който беше в разруха.Ако сестра му изкара такова удостоверение че е в състояние да взима решения, мога ли пак да заведа иск за попечителство? И кое има сила на по-висша инстанция решение на Телк или удостоверение от психиатър?
- Terzta
- Нов потребител
Благодаря за съветите.За съжаление ми стана ясно че не можем да се разминем с делото за попечителство.
- Terzta
- Нов потребител
До преди няколко дена баща ми живееше с нас.Водихме го стотици пъти по доктори и рехабилитации, но без никакав ефект- последиците от инсултите са необратими- има проблеми с ходенето на моменти и с говора, губи ориентир и след това се възстановява напълно.Иначе не възрастен на 62 години е.Докторите бяха категорични че подобрение не може да има. Сестра му обаче успя да го убеди че не се грижим за него, че имало лечение, и намери връзки и го вкара в болница. Идеята е че наскоро му изтича решението на ТЕЛК.При посещението ми при него болницата разбрах каква е целта - опитват се да изкарат че има паркинсон, който е моторно заболяване а не психично, поне в началните си стадий, да се отмени решението на ТЕЛКА и да се извади удостоверението че е в съзнание да продаде апартамента, за който са намерили даже купувачи вече.
- Terzta
- Нов потребител
Бързо се насочете към адвокат за завеждане на дело за поставяне под запращение и ако е възможно обезпечете доказателства преди процеса - например медицинска експертиза /психиатрична и неврологична/. Не пишете по форумите, а действайте. Утре имотът може да е продаден!
- blossom
- Потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|