Имам следния въпрос и се надявам да ми помогнете:
В един УПИ се строи молитвен дом. В същия УПИ може да бъде построена и още една сграда.
Има ли законово изискване за минимални отстояния между сградата-молитвен дом и другата сграда, която може да бъда построена в същия имот и, евентуално, ограничения в предназначението на новата сграда (предвид предназначението на заварената)?
Споменаха ми, че имало някакво ограничение за минимални разстояния между църковна сграда и жилищна сграда, но в ЗУТ и Закона за вероизповеданията не мога да намеря нищо.
Знаете ли дали и къде има някакви разпоредби по въпроса?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 13:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за сграда-молитвен дом, църква.......
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Аз лично не знам да има подобно изискване.В закона за вероизповеданията едва ли и ще има.Единствено може да пише подобно нещо в някоя наредба със заглавие 2 реда, дето никой не я чете, но много се съмнявам.
- georgi07
- Потребител
Чл.35 от ЗУТ регламентира отстянието между жилищна и нежилищна сграда, но в СЪСЕДНИ УПИ.Чл.33 от ЗУТ допуска застрояване на жилищен имот с повече от една сграда и препраща към Наредба №7 на МРРБ. Чл.17 ал.1 т.1на Наредба 7 допуска устройство на ОТДЕЛНИ ИМОТИ в жилищни зони за религиозни дейности. Излиза, че целият имот трябва да е отреден за религиозни дейности, макар и ситуиран в жилищна зона. Считам, че само ако става дума за сграда, функционално свързана с черквата - неделно училище, църковна библиотека, канцеларии за свещениците, свещопродавница, жилище на свещеника - бихме имали основание да искаме разполагането и в черковния двор. Между другото, представете си литийното шествие около черквата през нощта на Великден, и опустошенията, видни на сутринта - дали са подходяща среда за едно жилище.
мнение на архитект
- friend28
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|