начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Право на задържане

Казуси за недвижими имоти

Право на задържане

Мнениеот daniela75 » 05 Юни 2007, 16:46

На 31.05.2005 г. сключих предварителен договор със строителна фирма за закупуване на апартамент, който беше в строеж. Съгласно този договор след плащане на 80 % от стойността на апартамента и получена заверка кота било аз имам право да поискам прехвърляне на собствеността на груб строеж. На 21.02.2006 г. е изповядана покупка – продажба на груб строеж. Съгласно предварителния договор крайният срок за получаване на акт 16 е 25.07.2006 г., като след тази дата започват да се начисляват неустойки ( към 05.06.2007 г. сградата все още няма Разрешение за ползване). Към момента строителната фирма ми дължи неустойки, а аз им дължа 20 % от стойността на имота (което като сума е по – малко от сумата на неустойките). Мога ли да упражня право на задържане и да не платя 20-те %, които дължа на строителната фирма?
daniela75
Младши потребител

Мнениеот chatte » 05 Юни 2007, 17:26

Според мен не можете да упражните право на задържане тъй като се касае за задължения в пари. Правото на задържане възниква при други обстоятелства.

Можете да извършите прихващане на вашето взаемане за неустойка към тяхното вземане към вас за остатък от плащането. Направете писменно волеизявление в тази насока
chatte
Нов потребител

Назад към Имотни казуси