начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Търся жива вода..

Казуси за недвижими имоти

Търся жива вода..

Мнениеот Rebeca » 14 Апр 2007, 19:28

Уважаеми съфорумци моля за връзка със специалист по ЗУТ или идея къде да го намеря !
Задача:Преките ни съседи строят масивно на 2 ет(общо 130 кв.) на мястото на вече несъществуваща едноет.паянтова постройка на 1 м. растояние от оградата.
Издадено е разрешително от общината за реконструкция и надзид 1.50 м което прави възможен втория етаж.
Конфликтът се получава тъй като според план от 94 г.(мога да го цитирам) не е разрешено строителство в дворовете на тези парцели. Ето защо общинарите са отказали на съседите долепяне до отсрещния калкан което устройва и двете страни.
Нашето искане е 3 м от оградата за да не се засенчва такова чудо каквото е двор в центъра.
Въпроса ми е : 1 Има ли начин да получа документите на строежа за да знам какво да атакувам?
2 Мога ли да съдя още и съседите след като формално те спазват закона т.е следват разрешеното от общината ?
3 С кого е целесъобразно да се съдя: общината,голямата община РНСВД или и трите?
Моля не ме карайте да чета ЗУТ: тук логиката и закона нямат нищо общо!
В строителството има правило:при реконструкция на заварено нестандартно положение то да се оправи;редно е значи реконструкцията да предвиди необходимото растояние от 3 м. точно както се поставят земетръсни шайби липсващи по някаква причина отпреди.
Реконструкция на стара сграда е любим похват да се извърши ново строителство там където то не е разрешено.По принцип то е двойно по-скъпо и е цяло искуство стените служещи за претекст да не рухнат преди да е изпълнена основната носеща конструкция.
Иска ми се да използвам всички сламки:
Как е допуснато паянтова къща с турски керемиди и не повече от 10 години живот оставена на доизживяване да се подложи на реконструкция което явно противоречи на духа на ЗРП "Центъра" от 94 г.
Може ли да се атакува площта след като в ЗУТ се говори за 40 кв. а при 2 ет. за 30.
Ако съседите са недостижими може ли да бъдат подгонени за незаконна масивна ограда с височина над 3м и дължина 10 м (не м/у нас) послужила за стена на барака?
Може ли стоманобетонни колони ,нови основи с бетонна плоча и промяна на стени да се брои за реконструкция и то в раздела временно строителство?
Ако се окаже че лицето поело изпълнението няма ценз за тая работа има ли начин да поискам проверка?
Старата къща вече я няма може ли да се реконструира нещо което го няма? Наистина предвидливо е оставено едно антре два на два но срещу него няма претенции: то е на 3 метра отстояние.
Съборената къща няма съсобственици но терена върху който се строи - да. Трябва ли техно съгласие или не?
Накрая ;В нашия прекрасен двор има една слива която е по-стара от Американската държава(да ме прости Господ нищо лошо не искам да кажа) лесно ще я впишем за защитен вид ;на колко метра трябва да отстои новостроящата се сграда?
Е-ха а.. Олекна ми...
Rebeca
Нов потребител

Мнениеот genius75 » 16 Апр 2007, 14:26

То хубаво, ти е олекнало но казусът е сложен и повярвай ми не става за този форум. Още повече, че без документи трудно се прави консултация по ЗУт.... По добре прежали някой лев и се допитай до адвокат..
Съжалявам! :(
genius75
Потребител

Назад към Имотни казуси