Искам да поптитам за следното:маика ми и баща ми дариха на мен и на сестра ми по един етаж от къща.Те починаха и сега след като се е открило наследството сестра ми има ли право на запазена част от дарения ми етаж от къщата, и съответно аз от неиния.Това което ме интересува е какво трябва да се направи за да си узаконим етажите за да не може в последствие да се отменят направените дарения.
Същевременно има и друг недвижим имот който родителите ми са дарили на мен.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 11:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
въпрос за имотен казус
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
въпрос за имотен казус
Последна промяна piris на 12 Апр 2007, 09:23, променена общо 2 пъти
- piris
- Нов потребител
По-скоро има опасност на сестра ти да и е накърнена запазената част с другите две дарения. Зависи най-вече колко струват имотите, също и какво друго има в наследството и дали родителите ти са правили и други дарения на някого приживе (сигурно не).
Ако сестра ти си е получила запазената част или ако няма претенции, нямате проблеми и няма какво да "узаконявате" - нали етажите не са незаконно построени?
Искът за възстановяване на запазената част се погасява с 5-годишна давност от смъртта на наследодателя. След това не може да бъде предявяван.
Иначе ако в наследството беше само къщата с двата етажа, ничия запазена част нямаше да е засегната.
Ако сестра ти си е получила запазената част или ако няма претенции, нямате проблеми и няма какво да "узаконявате" - нали етажите не са незаконно построени?
Искът за възстановяване на запазената част се погасява с 5-годишна давност от смъртта на наследодателя. След това не може да бъде предявяван.
Иначе ако в наследството беше само къщата с двата етажа, ничия запазена част нямаше да е засегната.
-
portokal - Старши потребител
баща ми е починал 2001г ,а маика ми 2004г.Едно от дарените ми недвижими имущества е било СИО на маика ми и баща ми как се наследява то след смъртта на баща ми и сестра ми има ли запазена част от него.
- piris
- Нов потребител
От всичко има запазена част.
Щом дареният имот е бил СИО, би следвало за определяне на запазената част от всяко отделно наследство да се смята, че всеки от съпрузите е дарил по 1/2 ид. част. Иначе не виждам как.
Ако сестра ти няма претенции, не се притеснявай. Няма нужда нищо допълнително да правите.
Ако има, но не е предявила иск, е изтекъл давностният срок, що се отнася за наследството на баща ти. Може да си иска запазената част само от наследството на майка ти.
И за определяне на запазените части имат значение стойностите на дарените имоти и на всичко останало, влизащо в наследството.
Щом дареният имот е бил СИО, би следвало за определяне на запазената част от всяко отделно наследство да се смята, че всеки от съпрузите е дарил по 1/2 ид. част. Иначе не виждам как.
Ако сестра ти няма претенции, не се притеснявай. Няма нужда нищо допълнително да правите.
Ако има, но не е предявила иск, е изтекъл давностният срок, що се отнася за наследството на баща ти. Може да си иска запазената част само от наследството на майка ти.
И за определяне на запазените части имат значение стойностите на дарените имоти и на всичко останало, влизащо в наследството.
-
portokal - Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|