Здравейте,
Искам да поставя на вниманието Ви случай пак във връзка с проблеми в етажна собственост, но този път от страна на отделен собственик,който има проблеми с управителния съвет на ЕС.
ЕС има три общи помещения, които са отдадени под наем за магазини за смешни суми - такива се отчитат пред ОС.Отделно събират пари за ремонти и месечна стълбищна такса по 5 лв.на човек.Липсва отчетност. Тъй като ЕС се състои от около 60 апартамента, и собствениците им не се интересуват, ОС се провеждат със пълномощни и се прокарват всички решения на Управата.
Доверителите ми единствено не са съгласни с този ред, установен в ЕС. Дори считат, че само от тях реално се събират месечно пари за входа,а на болшинството съкооператори тези суми се опрощават или са по-ниски.Също считат, че сумите, събирани за ремонти на общи части - водопроводни щрангове и пр. са много завишени и не са реално платените.Договорите с фирми и майстори се сключват по усмотрение на ръководството и без довеждане до знание за избор пред ЕС.
Касиерът твърди, че няма спестовна книжка, тъй като държи парите без да ги влага някъде.
Няма никакъв начин отделния собственик да получи отчет и информация по горепосочените въпроси, тъй като е в малцинство на ОС и не може да се приемат съотв. решения.
Колеги, имате ли идеи и предложения какво да се прави в такива случаи
- Дата и час: 29 Ное 2024, 09:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблеми в ЕС
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
На пръв поглед:
1. Ми трябва да поиска да прегледа документацията.
2. Тази ЕС (60 ап.) по ПУРНЕС задължиетлно трябва да има надзорен съвет, да говори с тях.
3. За освобождаване на даден собственик от задължение да плати трябва "финансово затруднение" - чл. 9, ал. 9.
4. Всяко действие, с което ви уврежда е дейстивие, с което ви уврежда (мисля си за получено без основание).
5. Намерете още до 1/5 от собствениците, за да свикате Общо събрание, за да поискате отчет, смяна на УС...
6. Договорите за наем се сключват от УС след решение на ОС по принцип (така Примерният правилник). Можете да оспорвате такова решение на ОС, ако е във вреда за общата вещ.
7. 5 лева на месец, включващи ремонтите НЕ е никак много.
1. Ми трябва да поиска да прегледа документацията.
2. Тази ЕС (60 ап.) по ПУРНЕС задължиетлно трябва да има надзорен съвет, да говори с тях.
3. За освобождаване на даден собственик от задължение да плати трябва "финансово затруднение" - чл. 9, ал. 9.
4. Всяко действие, с което ви уврежда е дейстивие, с което ви уврежда (мисля си за получено без основание).
5. Намерете още до 1/5 от собствениците, за да свикате Общо събрание, за да поискате отчет, смяна на УС...
6. Договорите за наем се сключват от УС след решение на ОС по принцип (така Примерният правилник). Можете да оспорвате такова решение на ОС, ако е във вреда за общата вещ.
7. 5 лева на месец, включващи ремонтите НЕ е никак много.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|