начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Право на собственост - таван

Казуси за недвижими имоти

Право на собственост - таван

Мнениеот bulgaranov.b.v » 19 Фев 2007, 17:45

Здравейте.
Бих искал да помоля за малко повече информация относно следния казус. Обитавам таванско помещение, неразделна част от нотариалния акт на имота, в продължение на повече от 10 години, без финансови претенции от страна на собственика. Направени са много реконструкции за моя сметка - капандури, мивка, полуетаж и т.н. Сега искат да ме изгонят. Имам ли някакви права по отношение на това помещение или съм зависим изцяло от "добрата" воля на собственика.

Предварително благодаря за отделеното време.
bulgaranov.b.v
Нов потребител

Re: Право на собственост - таван

Мнениеот vesselincho » 19 Фев 2007, 18:13

По отношение на въпросното помещение,мисля, не може да имате вещни права,тъй като се касае за т.нар търпими от страна на собственика действия и следователно за придобивна давност не може и да се говори (макар,че в съдебната практика на ВКС има решение точно в тази посока,където при явни търпими действия се зачита придобивната давност, казусът е анализиран в кн.6 на Адвокатски преглед от 2000г)
При всички положения обаче ако пазите квитанциите за платени от вас сметки за направените реконструкции, имате възможност да получите вложеното.Тъй като нямате качеството владелец,поради това,че се касае за търпими и съизволителни действия, не можете да се възползвате от чл.72 и чл.74 от ЗС.Остават Ви кондикциитe - чл 55 ЗЗД, връщане на даденото без основание.И не напоследно място ако не си пазите квитанциите за направените необходими или полезни разноски нещата,мисля ще се усложнят значително,особено ако се стигне до съд.
Ако все пак ви бъде признато правото на вземане за тези разоски можете да откажете да напуснете помещението,докато те не бъдат изплатени.
vesselincho
Младши потребител

Re: Право на собственост - таван

Мнениеот vesselincho » 19 Фев 2007, 18:13

По отношение на въпросното помещение,мисля, не може да имате вещни права,тъй като се касае за т.нар търпими от страна на собственика действия и следователно за придобивна давност не може и да се говори (макар,че в съдебната практика на ВКС има решение точно в тази посока,където при явни търпими действия се зачита придобивната давност, казусът е анализиран в кн.6 на Адвокатски преглед от 2000г)
При всички положения обаче ако пазите квитанциите за платени от вас сметки за направените реконструкции, имате възможност да получите вложеното.Тъй като нямате качеството владелец,поради това,че се касае за търпими и съизволителни действия, не можете да се възползвате от чл.72 и чл.74 от ЗС.Остават Ви кондикциитe - чл 55 ЗЗД, връщане на даденото без основание.И не напоследно място ако не си пазите квитанциите за направените необходими или полезни разноски нещата,мисля ще се усложнят значително,особено ако се стигне до съд.
Ако все пак ви бъде признато правото на вземане за тези разоски можете да откажете да напуснете помещението,докато те не бъдат изплатени.
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот Sarra » 19 Фев 2007, 18:14

Вашият въпрос е много сложен. Ще се опитам да ви бъда полезна. За целта ми отговорете на следните въпроси:На какво основание обитавате този таван? Как влязохте в помещението? Имате ли роднински или съпружески връзки със собственика? Собственикът знаеше ли за направените от Вас ремонти и подобрения? В момента обитавате ли тавана? Има ли заведен иск срещу Вас?
Sarra
Потребител

Мнениеот bulgaranov.b.v » 19 Фев 2007, 18:40

Sarra написа:Вашият въпрос е много сложен. Ще се опитам да ви бъда полезна. За целта ми отговорете на следните въпроси:На какво основание обитавате този таван? Как влязохте в помещението? Имате ли роднински или съпружески връзки със собственика? Собственикът знаеше ли за направените от Вас ремонти и подобрения? В момента обитавате ли тавана? Има ли заведен иск срещу Вас?

Обитавам тавана на "добра воля". В помещението влязох със знанието на собственика. Собственик на имота ми е близък роднина /леля/.
Собственикът е, и е винаги е бил в течение за извършените подобрения. В момента не обитавам тавана - отдал съм го под наем временно / за 3 месеца/, което предполагам е и причината за възникналия казус. Няма заведен иск.
Благодаря Ви изключително много за вниманието
bulgaranov.b.v
Нов потребител

Мнениеот kagepe » 19 Фев 2007, 19:20

Фактът, че сте отдали под наем тавана, в правния мир означава, че вие упражнявате правомощието на собственика да отдава под наем, показва вашето намерение да бъдете собственик на този таван. Това ваше действие вероятно силно е обезпокоило леля Ви. Имате ли желание да претендирате собствеността срещу леля си?
kagepe
Младши потребител

Мнениеот Sarra » 19 Фев 2007, 19:34

Получената допълнителна информация е от голямо значение. Вашите действия (отдаване под наем) говорят, че се разпореждате с тавана на леля си, като със свой. Искате ли да претендирате собствеността на тавана ?
Sarra
Потребител

Мнениеот vesselincho » 22 Фев 2007, 13:37

Sarra написа:Получената допълнителна информация е от голямо значение. Вашите действия (отдаване под наем) говорят, че се разпореждате с тавана на леля си, като със свой. Искате ли да претендирате собствеността на тавана ?

Kak bi moglo da se pretendira pravo na sobstvenost, dori ako priemem,che nalice sa animus-a i corpus-a na vladenie i ottam da se misli za pridobivna davnost (t.e intelektualniq i volevi moment), predvid ,che tavanskoto pomeshtenie ne e samostoqtelno individualiziran obosoben obekt.Kolkoto do otdavaneto mu pod naem,ochevidno e che nqma kak naemodatelq da izpulni osnovnoto si zaduljenie po dogovora, a imenno da osiguri neobezpokoqvano izpolzvaneto na veshta obekt na dogovora!I vse pak spored men ne e nalice vladenie!
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот oncho » 22 Фев 2007, 14:08

vesselincho написа:
Sarra написа:Получената допълнителна информация е от голямо значение. Вашите действия (отдаване под наем) говорят, че се разпореждате с тавана на леля си, като със свой. Искате ли да претендирате собствеността на тавана ?

Kak bi moglo da se pretendira pravo na sobstvenost, dori ako priemem,che nalice sa animus-a i corpus-a na vladenie i ottam da se misli za pridobivna davnost (t.e intelektualniq i volevi moment), predvid ,che tavanskoto pomeshtenie ne e samostoqtelno individualiziran obosoben obekt.Kolkoto do otdavaneto mu pod naem,ochevidno e che nqma kak naemodatelq da izpulni osnovnoto si zaduljenie po dogovora, a imenno da osiguri neobezpokoqvano izpolzvaneto na veshta obekt na dogovora!I vse pak spored men ne e nalice vladenie!

и аз така
oncho
Младши потребител

Мнениеот Sarra » 22 Фев 2007, 18:51

vesselincho, здравей! Тъй като не знаем много неща по казуса, тук можем да опитаме различни варианти. Не знаем, например, дали този таван не е обособен като самостоятелен обект, ателие. Иначе си прав в разсъжденията си, но аз бих ги направила след като първо изясня какво иска bulgaranov.b.v и какво може да претендира.
Поздрави
Sarra
Потребител

Мнениеот vesselincho » 23 Фев 2007, 15:38

Pozdravi i na teb Sarra!
vesselincho
Младши потребител

Назад към Имотни казуси