начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ И ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ

Казуси за недвижими имоти

ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ И ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ

Мнениеот SLAVI_SS » 14 Фев 2007, 16:36

Здравейте! Искам да повдигна тази тема, защото точно тук хората се отказват и обезверяват. Обикновено, след взимане на законно решение от общото събрание, голяма част от жителите не изпълняват решенията, а останалите собственици гледат отчаяно и нервно отстрани.
На база ЗЕС (Закона за етажната собственост), ПУРНЕС, Наредбите на общината и т.н. направих безупречен Устав (Правилник) за вътрешния ред на сградата! Проведохме законно общо събрание, приехме с пълно мнозинство решенията. До тук добре! Половината жители на блока отказват да изпълнят решенията с насмешка и подигравка.
Моля, посъветвайте ме как най-бързо да се сдобия с изпълнителен лист за тези хора!! Те са 15-17 на брой, а сумите за събиране са 25-30лв на семейство!! Кажете ми как по принцип да постъпвам при такива ситуации, без бюрократичности и адвокати!! Какво би станало, ако сумите са малки!! Колко би коствало издаването на изпълнителен лист!! Знам, че би трябвало по ЗЕС директно да се издава изпълнителен лист след представяне на решението на Общото събрание.

Моля, подскажете ми някаква бърза и работеща хитринка! Ако има да се взимат 20лв, колко ще ми струва изпълнителният лист!!! И ако той излиза по-скъп от сумата, която се търси, как да се сдобия все пак с такъв?!
Забравих да кажа, че съм Председател на управителния съвет на етажната собственост! Като се има в предвид, че всъщност управителния съвет е формален, т.е. аз върша цялата цигания и всичко е на моя гръб! А конкретния случай е: събиране (по-скоро "несъбиране") на сума за ремонт на асансьорна уредба! Както и системно неплащане на някои собственици на общите такси - по 2-3лв.

БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!
SLAVI_SS
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 14 Фев 2007, 21:43

• Има много такива теми във форума, използвайте търсачката!
  • Има 3 - 4 Закона за етажната собственост и нито един от тях не е в сила. Тези общ. отношения се уреждат от ЗС и останалите посочени от Вас актове.
  • Изпълнителен лист се издава от районния съд по Ваше искане. http://www.bgstuff.net/content/view/438/457/lang,bg/
  • Държаваната такса е по-голямото между 2% и 5 лв.
  • След това трява да подадете молба до съдебния изпълнител за започване на изпълнително производство
  • По Ваше искане Длъжникът ще бъде натоварен и с разноските по изпълнението (чл. 69, 371 ал. 3 ГПК.)
kontrol
Активен потребител

Мнениеот marter » 15 Фев 2007, 09:41

Няма Закон за етажната собственост :shock: . Сигурна съм, че става въпрос за Закон за собствеността (ЗС)- дял ІV ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ (от чл. 37 до чл. 49 вкл.), който регламентира тази материя. Прочетете ЗС, ПУРНЕС и чл. 38 и чл. 57, ал. 4 от ЗУТ няколко пъти, за да разберете съществени подробности. Ако не са спазени процедурите за избор на управител, свикване на общо събрание(чрез лични покани - виж чл. 7 от ПУРНЕС), гласуване, протоколи и др. под. целият Ви труд ще "падне" в съда. Обърнете внимание на чл. 10 (и следващите) от ПУРНЕС - регламентиращ неизпълнение на задълженията (Вашия случай). ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ СЕ ИЗДАВА ОТ РАЙОНЕН СЪДИЯ, КАТО ЗА ЦЕЛТА НАПРАВИТЕ ПИСМЕНО ИСКАНЕ, ПРИДРУЖЕНО ОТ ЗАВЕРЕН ОТ УПРАВИТЕЛЯ ИЛИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ ПРЕПИС ОТ РЕШЕНИЕТО ИЛИ БЮДЖЕТА. ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ СЕ ИЗДАВА НА УПРАВИТЕЛЯ ИЛИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ ОТ РАЙОННИЯ СЪДИЯ ВЪЗ ОСНОВА НА ПИСМЕНО ИСКАНЕ, ПРИДРУЖЕНО ОТ ПРЕПИС ОТ ПРОТОКОЛА НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ. Що се отнася до решения на ОС за "изваждане" на собственика от обитавания имот, то то предварително трябва да бъде отправено писмено предупреждение до собственика (виж чл. 45, ал.2 от ЗС) :cry: . Има възможност за глоби на некоректните платци и тези, които не спазват вътрешния ред (чл.49 от ЗС и чл. 11 от ПУРНЕС). Изваждане на наематели от наетото помещение (по искане на У или УС) съгласно чл. 235 от ЗЗД :wink: . Все пак - спазвайте стриктно разпоредбите на горепосочените НА!!!
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! :D
marter
Потребител

Мнениеот SLAVI_SS » 16 Фев 2007, 16:53

Да, така е! Няма Закон за етажната собственост, но така или иначе разбрахте, че имам в предвид именно Закона за собствеността (ЗС). Извинявам се!
За държавната такса се разбира 2% от стойността за взимане, нали така?
А как ще изглежда моята ситуация с примерно 20 длъжника за по 25 лв?? 20бр изпълнителни листа ли ще са необходими? И по тази сметка това са 20 такси по 5лв /понеже 2% от 25лв са 0.5лв, т.е по-малко от 5лв/, което прави 100лв?! В другия случай имаме 20х25=500лв, от които 2% са 10лв!
С други думи, ако не успея да взема парите и да накарам длъжникът да поеме разноските по изпълнението, си е пълна безсмислица!
Просто ми кажете, от опита си, СИСТЕМАТА РАБОТИ ЛИ ИЛИ НЕ!!
Струва ли си труда или да оставим търтеите и неблагодарниците да живеят на гърба на своите съседи? Струва ли си да проявя воля или е обречено? Защото, ако системата работи, ще я ползвам системно и смело!!!!!! Моля, кажете си мнението!
И само още нещо - дело води ли се в тази ситуация, или след изрядност на документите се пристъпва към изпълнителен лист. След подаване на молбата до съдебния изпълнител, какво се иска от мен?

БЛАГОДАРЯ ОТНОВО!!
SLAVI_SS
Нов потребител

Назад към Имотни казуси