Здравейте и за мноаго години на всички във форума! въпросът ми е следния - закупих си апартамент в новострояща сграда, който е пред акт16 (така ми каза строителят), в блока има вода, канализация и т.н., пуснаха собствениците да правят довършителни работи, но все още няма електричество и сме принудени да вземаме ток от временни съоръжения около блока (собственост на строителната фирма). Та въпросът ми е - кога се пуска ток - на акт 15 или на акт 16? Между другото преди 2 месеца всички собственици подписахме акт 15, но не знаем до къде се е стигнало. Възможно ли е все още да няма акт 15, а да ни лъжат, че всеки момент ще вземем разрешение за ползване?
В предварителният ми договор със строителят е записано, че разрешение за ползване ще се вземе до 31.12.2006 г., но то все още се бави.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отново за акт 15 и 16
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Вие сте пак добре,закъсняват с акт 16 едва 2 месеца.В моя предварит. договор срокът беше преди 1год,та и повече и все казваха,че ще дадат акт 16, които все още не е налице.
Няколко семейства още лятото започнаха да живеят там,а нямаше дори акт 15. Сега ако някой също реши да живее, няма да има достатъчно ел. захранване, защото както при вас, то идва от отпуснатото от строит. фирма.
А ако питате мен и строит. фирма не знае със сигурност кога ще получи акт 16.
Нашата бюрократична системе е толкова тромава, че...........оставам без коментар
Няколко семейства още лятото започнаха да живеят там,а нямаше дори акт 15. Сега ако някой също реши да живее, няма да има достатъчно ел. захранване, защото както при вас, то идва от отпуснатото от строит. фирма.
А ако питате мен и строит. фирма не знае със сигурност кога ще получи акт 16.
Нашата бюрократична системе е толкова тромава, че...........оставам без коментар
- Mishelina
- Младши потребител
Individualnite partidi mogat da se izkarat samo sled akt 16. Obiknoveno stroitelnite firmi osigurjavat razreshenieto za vavezhdane v eksploatacija, no srokat e razlicen. Zavisi kolko marljavo sa rabotili i kolko sa im vrazkite v DNSK
- iata
- Потребител
Само за да допълня - строителят не казва, че работи с ДНСК, а с община Лозенец, на чиято територия се намира сградата. Това какво означава - че блокът е от друга категория (по ЗУТ) или нещо друго?
- LegallyBlonde
- Нов потребител
Spored men toka si go puskat na Akt 16, t.e. te nqma kak da vzemat akt 16 bez da ima tok. V praktikata mi sum sreshtala mnogo stroiteli koito na akt 15 nqmat tok oshte.Tui 4e opisanata situaciq e normalna za pazara, nezavisimo, 4e e nepriemliva za kupuwa4ite.
- valeva
- Младши потребител
LegallyBlonde написа:Само за да допълня - строителят не казва, че работи с ДНСК, а с община Лозенец, на чиято територия се намира сградата. Това какво означава - че блокът е от друга категория (по ЗУТ) или нещо друго?
С изключение на строежите от І, ІІ и ІІІ категория, за които важи 177, ал. 2 за ІV и V важи 177, ал. 1 ЗУТ След завършването на строежа и приключване на приемните изпитвания, когато те са необходими, възложителят регистрира пред органа, издал разрешението за строеж, въвеждането на обекта в експлоатация
148 (2) ЗУТ Разрешение за строеж се издава от главния архитект на общината, а за градовете с районно деление - по решение на общинския съвет - от главния архитект на района.
4. четвърта категория:
б) жилищни и смесени сгради със средно застрояване; сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ от 1000 до 5000 кв. м или с капацитет от 100 до 200 места за посетители;
в) производствени сгради с капацитет от 50 до 100 работни места и съоръженията към тях;
д) реконструкции, преустройства, основни ремонти и смяна предназначението на строежите от тази категория;
е) вътрешни преустройства на сградите от първа до четвърта категория, с които не се засяга конструкцията им;
5. пета категория:
а) жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв. м или с капацитет до 100 места за посетители;
б) производствени сгради с капацитет до 50 работни места и съоръженията към тях;
в) строежи от допълващото застрояване, извън тези по шеста категория;
г) реконструкции, преустройства, основни ремонти и смяна предназначението на строежите от тази категория;
- iata
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|