- Дата и час: 29 Ное 2024, 07:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чужденец по ЗС ?
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
чужденец по ЗС ?
Колеги,
може ли чужденец с постоянно пребиваване в РБ да закупи земя? Счита ли се той за чужденец и важи ли за него забраната по чл.29 от ЗС?
Предварително благодаря за всеки съвет!
може ли чужденец с постоянно пребиваване в РБ да закупи земя? Счита ли се той за чужденец и важи ли за него забраната по чл.29 от ЗС?
Предварително благодаря за всеки съвет!
- kolegka
- Младши потребител
Според сега действащите норми чужденец е всяко лице, което не е български гражданин.
Чужденец който е получил разрешение за постоянно пребиваване евентуално може да получи българско гражданство след 5 г., но за този период си остава със статут на чужденец. Тъй като в ЗС е посочено изрично "чужденец", смятам че постоянно пребивавщия чужденец няма право да закупува земя в РБ.
Четох, че Правителството предлага промяна в закона, според която за чужденец ще се смята всеки, който не е гражданин на държава-членка на Европейския съюз, на държава-страна по Споразумението за европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария.
Доколкото си спомням има 7 годишен преходен период от приемането на РБ в Европейския съюз, след изтичането на който РБ трябва да измени своето законодателство относно забраната за придобиване на земя от чужденец.
Чужденец който е получил разрешение за постоянно пребиваване евентуално може да получи българско гражданство след 5 г., но за този период си остава със статут на чужденец. Тъй като в ЗС е посочено изрично "чужденец", смятам че постоянно пребивавщия чужденец няма право да закупува земя в РБ.
Четох, че Правителството предлага промяна в закона, според която за чужденец ще се смята всеки, който не е гражданин на държава-членка на Европейския съюз, на държава-страна по Споразумението за европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария.
Доколкото си спомням има 7 годишен преходен период от приемането на РБ в Европейския съюз, след изтичането на който РБ трябва да измени своето законодателство относно забраната за придобиване на земя от чужденец.
- pinkopanter
- Потребител
чужденецът има съпруга-български гражданин.
Какво ще се получи, ако тя закупи имота на нейно име - все пак той става СИО?
Какво ще се получи, ако тя закупи имота на нейно име - все пак той става СИО?
- kolegka
- Младши потребител
съгласно Валутния закон и ЗНИ - този чужденец е местно лице, но не зная дали бих могла да ползвам това определение
- kolegka
- Младши потребител
Имотът ще стане СИО. А ако се стигне до развод, тогава вече ще остане в дела на съпругата или ще бъде изваден на публична продан, но няма да стане личне собственост на съпруга-чужденец.
- grozil2002
- Младши потребител
Да стане СИО, означава чужденец да притежава земя, което не се допуска от конституцията.
Още по време на съществуването на СИО всеки от съпрузите е пак собственик, не е нещо друго.
Конституцията забранява изобщо чужденец да притежава земя, а не само да притежава в лична собственост или обикновена съсобственост земя, мисля аз.
Според мен ще е лична на българския гражданин, а чужденецът ще е допринесъл да се обогати съпругът му.
Още по време на съществуването на СИО всеки от съпрузите е пак собственик, не е нещо друго.
Конституцията забранява изобщо чужденец да притежава земя, а не само да притежава в лична собственост или обикновена съсобственост земя, мисля аз.
Според мен ще е лична на българския гражданин, а чужденецът ще е допринесъл да се обогати съпругът му.
- neregistrirana
- Потребител
колеги,
моля за съвет, могат ли в крайна сметка постоянно пребиваващи чужденци да купуват земя или не
моля за съвет, могат ли в крайна сметка постоянно пребиваващи чужденци да купуват земя или не
- kolegka
- Младши потребител
Ако е за мнения, мнения има. Макар и постоянно пребиваващ, макар и местно лице, той е чужденец, значи не може да придобива земя.
- neregistrirana
- Потребител
здравейте пак!
Според мен, щом става въпрос за земя, а не за апартемент, както Ви казах, последната трябва да стане СИО - чл.79 КМЧП казва, че личните и имуществени отношения между съпрузи с различно гражданство се уреждат от правото на държавата, в която е тяхното обичайно местожителство, което означава, че трябва се приложи СК и земята да стане СИО. При евентуален развод, тази земя ще остане лична собственост на съпругата или ще бъде изнесена на публична продан. Това последното, разбира се, важи ако чужденецът междуврменно не придобие българско гражданство или не е гражданин на държава-членка на ЕС.
Според мен, щом става въпрос за земя, а не за апартемент, както Ви казах, последната трябва да стане СИО - чл.79 КМЧП казва, че личните и имуществени отношения между съпрузи с различно гражданство се уреждат от правото на държавата, в която е тяхното обичайно местожителство, което означава, че трябва се приложи СК и земята да стане СИО. При евентуален развод, тази земя ще остане лична собственост на съпругата или ще бъде изнесена на публична продан. Това последното, разбира се, важи ако чужденецът междуврменно не придобие българско гражданство или не е гражданин на държава-членка на ЕС.
- grozil2002
- Младши потребител
Добре, ама Конституцията не е ли част от правото на държавата?
И освен това, щом така или иначе приемаш, че земята ще стане СИО, защо смяташ, че при развод ще стане лична собственост на съпругата?
И освен това, щом така или иначе приемаш, че земята ще стане СИО, защо смяташ, че при развод ще стане лична собственост на съпругата?
- neregistrirana
- Потребител
подобен въпрос има зададен във форума за юристи.там в отговор е цитиран и пасаж от договора с ЕС по този въпрос.вижте го и преценете спремо конкретния случай.лично на мен не ми е ясно какво следва да означава "чужденец трайно установен в България" формулировката в договора с ЕС е доста обтекаема и предполагам ,че на всички чужденци от ЕС трайно установени респ.получили право на постоянно пребиваване по една или друга причина ще е разрешено зада придобиват всякаква земя.
- geovan
- Потребител
здравейте колеги, за много години!
Желая на всички професионални успехи и само напред!!!
Какво става с чужденците и собствеността върху земя след влизането ни в ЕС?
Желая на всички професионални успехи и само напред!!!
Какво става с чужденците и собствеността върху земя след влизането ни в ЕС?
- kolegka
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|