начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Недобросъвестни съседи

Казуси за недвижими имоти

Недобросъвестни съседи

Мнениеот tijtijtij » 18 Дек 2006, 04:11

Здравейте,
Имам нужда от правна помощ. Живея на втория етаж отдясно. Поддържам апартамента си в безупречен вид. Последният ремонт, които правих беше през септември тази година,което включваше и боядисване на стени и тавани.За мои ужас обаче, банята на съседката от третия етаж по средата протече, в резултат на което се наводниха стената и таванът в хола ми. Разговарях със съседката, която обаче твърди, че проблемът е само в сифона на душ кабината и и, че това вече е поправено, но течът продължава.Съвсем естествено е, че банята и трябва да се разкърти и да се направи сериозен ремонт, но не съм убедена, че такъв ще бъде извършен, а холът ми продължава да се съсипва. Апартаментът ми е застрахован. Аз ще бъда обезщетена за въпросната щета, но работата в случая не е в парите ,а в хамалогията и разправията по един нов ремонт, който трябва да направя не по моя вина и желание. Въпросът ми към Вас е: Имам ли правно основание да осъдя съседката си, за да мога да я накарам да си оправи банята?

tij
tijtijtij
Нов потребител

Мнениеот grozil2002 » 18 Дек 2006, 12:23

Според чл.50 от ЗЗД за вредите, причинени от каквито и да са вещи отговаря собственика им. Във Вашия случай, предполагам, че застрахователната компания ще осъди собственичката на въпросния апартамент. Това би трябвало да я накара да поправи банята си, за да не й се налага повече да ходи на съд. За Вас също е по-добър този вариант, защото един съдебен процес не е най-приятното изживяване.
grozil2002
Младши потребител

Мнениеот ostin » 18 Дек 2006, 13:28

въпреки, че съдебния процес е една хамалогия, най добре е да заведете иск за поправяне на вредите от наводнението. Само съдът може да задължи вашите недобросъвестни съседи да си направят ремонт в банята. Застраховятелят ще плати, но е по-важно съседите да спрат да ви наводняват.
ostin
Потребител

Мнениеот tijtijtij » 18 Дек 2006, 21:01

Застрахователната компания ще ми плати, но тя не води съдебни дела срещу виновника за нанесената щета. Аз съм питала компанията и отговорът и беше, че много рядко компанията води такива дела. В повечето случаи тя сама заплащата обезщетението. Затова проблемът ми е, че дори и да направя N-тия на брой ремонт, ако въпросната баня не се ремонтира, аз пак ще бъда потърпевша. Как да постъпя?
tijtijtij
Нов потребител

Мнениеот grozil2002 » 19 Дек 2006, 12:35

В такъв случай им изпратете една нотариална покана, с която им дайте срок да извършат ремонта и ги предупредете, че иначе отивате на съд. Ако в определения, нормално необходим за такъв ремонт, срок те не го направят, заведете дело, но при всички положения си наемете адвокат. Без такъв няма да Ви е лесно.
grozil2002
Младши потребител

Мнениеот lilfi » 19 Дек 2006, 16:52

А искът на основание чл.97, ал.2 от ГПК във връзка с чл.51 от ЗС ли ще бъде?
lilfi
Нов потребител

Мнениеот grozil2002 » 20 Дек 2006, 11:17

Не. Искът е осъдителен и материалното му основание е чл.50 ЗЗД - непозволено увреждане - за вредите, които са причинени, защото доколкото разбирам, течовете продължват.
grozil2002
Младши потребител

Мнениеот lilfi » 20 Дек 2006, 14:39

Благодаря!
lilfi
Нов потребител

Мнениеот tijtijtij » 21 Дек 2006, 00:51

Много ви благодаря!
tijtijtij
Нов потребител

Назад към Имотни казуси