начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Трябва да се извърши деактуване на имот държавна собственост

Казуси за недвижими имоти

Трябва да се извърши деактуване на имот държавна собственост

Мнениеот annna » 14 Дек 2006, 11:27

Здравейте юристи , имам въпрос , който сигурно ще ви се стори елементарен, но за мен е доста сложен.

Трябва да се извърши деактуване на имот. Имота е бил държавна собственост , като след това фирмата става частна. Имаме амортизационен план от годината на преватизацията. там се вижда че имота е на фирмата. Въпросът ми е може ли въз основа на този документ да се извърши деактуване? Питала съм няколко юристи и получих няколко отговора? Ако някой може да пмогне ще съм много благодарна.
annna
Нов потребител

Мнениеот annna » 14 Дек 2006, 11:28

забравих да посоча , че притежаваме и акт за държавна собственост, ако ще е от полза
annna
Нов потребител

Мнениеот rosanko » 21 Дек 2006, 19:23

Питам само за уточнение - имотът е бил държавна собственост и е бил включен в капитала на търговско дружество, което в последствие е приватизирано? Ако е така в договора за приватизационна продажба този имот не е ли включен? чл.78 от Закона за държавната собственост:
Чл. 78. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Имоти, неправилно актувани като държавна собственост, както и имоти, основанието за актуване на които е отпаднало, се отписват от актовите книги със заповед на областния управител и се предават на собственика. Промяната на собствеността подлежи на вписване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 45 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Отписването на имоти - публична държавна собственост, и на имоти, които са свързани с класифицирана информация, представляваща държавна тайна или със сигурността и отбраната на страната, се извършва със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството след вземане мнението на съответното ведомство, което управлява имота.
(3) Отписването на имоти - собственост на българската държава извън страната, се извършва със заповед на министъра на финансите по предложение на министъра на външните работи.
Необходимо е да подадете молба до съответния областен управител по местонахождението на имота, като посочите, че основанието за актуване на имота е отпаднало. В подкепа на това приложете доказателства-документи, удостоверяващи Вашата собственост /извлечения от счетоводни книги и др/. Мисля, че е налице възможност от отписване на имота от актовите книги за държавна собственсост, а ако не се получи-спор за материално право.
rosanko
Нов потребител

Назад към Имотни казуси