начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Може ли ателие да е в подземен етаж?

Казуси за недвижими имоти

Може ли ателие да е в подземен етаж?

Мнениеот baligo » 26 Ное 2006, 00:07

Здравейте,

Ще помоля за малко помощ. Значи казусът е следния- ще купувам ателие по нотариален акт с цел отдаване под наем. След доста консултации научих, че чл. 38 от ЗУТ гласи:

"(1) В надземните етажи на жилищна сграда освен жилища могат да се изграждат и ателиета и кабинети за индивидуална творческа дейност, а в първия етаж, в полуподземния етаж или в подземния етаж - гаражи, по изключение трафопостове, както и други обекти и съоръжения на техническата инфраструктура при съблюдаване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и на нормите за безопасност.
(2) Обекти за стопански и обслужващи дейности в новоизграждаща се жилищна сграда се предвиждат в подземния, в полуподземния и в първия етаж, ако са осигурени самостоятелни входове към тях и са съобразени със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания."

Въпросът ми сега е, ако този имот вече е вписан като ателие, па макар и незаконно, какви бъдещи проблеми бих могъл да имам аз като закупя това ателие по нотариален акт? И дали неспазването на разпоредбите от страна на строителя/архитекта/проектанта може да доведе до невъзможност за ползването на имота за живеене? Съответно загуба на бъдещите доходи от наем. Тук пък в една друга тема, прочетох мнението на един Гост, който казва "...строителни книжа се обжалват единствено в едно производство, образувано по реда на чл.216 от ЗУТ, а за да се образува такова производство, жалбата се подава чрез органа издал строителните книжа, т.е. главен архитект. Нещо повече, строителството започва от основите, 1 етаж, 2 етаж и т.н. Ако 1 етаж е незаконен, то 2 етаж е също незаконен и т.н. - ЦЯЛАТА СГРАДА..." Не знам доколко успокоително е това и дали е вярно.

Взех сериозно да размислям дали все пак не съществува вероятността да похарча една добра сума и след това да нямам доходите от наем, а да притежавам един склад, ако примерно съседа от третия етаж се оплаче в ДНСК, че в мазите живеят хора. А иначе ателието си е в приличен вид, има си баня и тоалет, кухненски бокс, малки прозорчета, които също са под земята (отварят се в тези шахти, канавки или както там се наричат тези дупки с решетките около сградата). Също така има още ателиета на подземния етаж- 3, 4 врати са, като едната води към мазите, а другите са 2, 3 ателиета. Как са вписани като такива нямам представа...

Въобще голяма каша ми стана в главата, аз купувам ателие, което си е такова по нотариален акт, но според закона пък то не можело да е ателие, е да ама пък е такова вече... Не знам, ако някой може да ме просветли- сега е момента да помага, че се оплетох май напълно, окончателно и трайно. Пък имота си заслужава нервите, ако ще може законно да се отдава под наем за живеене.

Накратко- може ли да купя сега ателие по нотариален акт, а после по някакъв неясен за мен начин (примерно съседа иска да ми скрои номер и се обръща към ДНСК), да се окаже, че притежавам склад или избено помещение?
baligo
Младши потребител

Мнениеот baligo » 27 Ное 2006, 11:32

Нещо май идва по-заплетен този казус от възможностите на хората, влизащи в lex.bg?

Вече два дни, а дори един коментар няма!
baligo
Младши потребител

Мнениеот tedi_2 » 30 Ное 2006, 12:31

Напразно се притеснявате. Ако в нотариалният акт на предишния собственик е записано "ателие", вие купувате ателие.
Можете да се консултирате предварително с адвокат или с нотариуса, който ще изповяда сделката.
tedi_2
Потребител

Мнениеот baligo » 01 Дек 2006, 16:34

Благодаря ви, но май ще излезе доста объркана тази работа.

Погледнете тази тема, в която също потърсих съдействие и нещата се оказаха пообъркани.

В крайна сметка не ми е ясно, дали след време може да се окажа със складово помещение, а не ателие. Въпреки, че така е записано в НА или няма такава вероятност.
baligo
Младши потребител

ре:

Мнениеот hristova_rossi » 05 Дек 2006, 13:14

аз лично,като едно субективно мнение мога да споделя,че в днешно време сградите които се строят,първо се строят и след това се озаконяват.Архитектите и инжинерите,конструират сградите по желание на инвеститора и според изискванията на закона.Но много често закона остава на задно място и затова има ч факто-пари.Та значи,ако вашето "Ателие" по Н.А. е ателие и по арх.проект,все пак някой трябва да го е одобрил/гл.архитект на района/.Ако той го е одобрил,сградата получава всички необходими актове-акт16 и т.н.Но това не означава,че е позволено живеенето в подземни етажи.Ако вашето ателие се води приземен етаж-това е друго.Доколкото аз знам в приземните етажи няма проблем да се живее,стига да са приспособени и да се има разрешение за това.Пример,ако след време решите да пригодите вашето ателие за "салон за красота "....ше е необходимо да извършите доста гимнастики с документацията.А за казаното,че "Ателие" е място за извършване на творчески дейности-това не е така.В сегашните разпоредби за жилищното строителтвото,"Ателие" представлява стая,по-голяма от нормалните с обособен WC възел,но без бокс за кухня.....Това е което знам аз.УСПЕХ!
hristova_rossi
Младши потребител

Назад към Имотни казуси