Здравейте, моля за консултация относно делба на земеделски земи.
Земите са възстановени на дядо ми, починал през 1956 година. Той има 6 деца. Две дъщери, да ги означим с А и Б, са починали преди дядо ми.
1. А има две деца, Г и Д. Въпрос: Г и Д имат ли наследствени права върху земите на дядо ми?
2. Б е починала при раждането на братовчед ми К през 1949 г. Баща му, след смъртта на Б, сключва втори брак, от който се ражда дъщеря Л, природена сестра на К. Братовчед ми К не се жени и няма деца. Починал е през 2001 година. Въпрос: Природената му сестра Л има ли наследствени права върху земите на дядо ми и колко (1/6 или 1/12 от земите)?
Консултирах се с двама адвокати, които ми дават противоречиви отговори.
Предварително благодаря.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
делба на земеделски земи
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: делба на земеделски земи
Г и Д наследяват общо 1/6 от земите, като преки наследници по заместване на А. Що се отнася за К, не стана ясно дали баща му е жив. Ако е жив наследява целия дял на К - съгл. чл. 6 ЗН. Ако бащата е починал, съгл. чл. 8, ал.3 природената сестра (тя не замества бащата, а наследява на собствено основание К) получава половината от дела, т.е 1/2 от 1/6 или 1/12.
Мисля, че към момента на смъртта на наследодателите - дядото, А, Б и К, ЗН не е претърпявал редакции в нормите, които уреждат тези хипотези.
Не претендирам, че съм права. Сигурна съм, че и други колеги ще се включат с отговор.
Мисля, че към момента на смъртта на наследодателите - дядото, А, Б и К, ЗН не е претърпявал редакции в нормите, които уреждат тези хипотези.
Не претендирам, че съм права. Сигурна съм, че и други колеги ще се включат с отговор.
- pvas
- Младши потребител
Имам уточняващ въпрос: Ако природената сестра на К наследява 1/12 от земите на дядо ми, другата 1/12 от дела на К при кого отива, при останалите наследници ли?
Струва ми се много несправедливо - Природената сестра на братовчед ми (Л), която няма никаква кръвна връзка с дядо ми, не го познава, не го е виждала и чувала, да наследи толкова земи от неговия имот, колкото и аз.
Струва ми се много несправедливо - Природената сестра на братовчед ми (Л), която няма никаква кръвна връзка с дядо ми, не го познава, не го е виждала и чувала, да наследи толкова земи от неговия имот, колкото и аз.
- chavka
- Нов потребител
Природената сестра на братовчед Ви няма кръвна връзка с дядо Ви, но има с брат си и наследява него, а не дядото. Наследява се цялото имущество на починалия, без да се държи сметка откъде е получено.
Щом бащата на К е починал преди сина си, тази 1/6 я получават братята и сестрите на К, т.е. сестрата Л. Изцяло. Тя е наследница на К.
Тя ще получи 1/6 от земите, целия дял на брат си, а не само 1/12. Тоест - повече от Вас. Така се получава. Тя не наследява дядо Ви, а брат си. Той (братът) може да е купил даден имот, може да му е бил подарен, все едно - наследница е Л.
На въпроса къде отива другата 1/12 - никъде не отива. Отива при Л. Pvas се е объркал със случая, когато наследяват повече от един братя и сестри и някои от тях са от същите двама родители, а други са природени. Тогава непълнокръвните братя и сестри (с един общ родител с наследодателя) получават половината от дела на пълнокръвните (с двама общи родители) - а не половината от наследството въобще. Тук не става дума за такова нещо, има само една сестра и тя наследява всичко.
Г и Д също имат дял - по 1/12. Поделят си дела, който би се паднал на майка им.
Щом бащата на К е починал преди сина си, тази 1/6 я получават братята и сестрите на К, т.е. сестрата Л. Изцяло. Тя е наследница на К.
Тя ще получи 1/6 от земите, целия дял на брат си, а не само 1/12. Тоест - повече от Вас. Така се получава. Тя не наследява дядо Ви, а брат си. Той (братът) може да е купил даден имот, може да му е бил подарен, все едно - наследница е Л.
На въпроса къде отива другата 1/12 - никъде не отива. Отива при Л. Pvas се е объркал със случая, когато наследяват повече от един братя и сестри и някои от тях са от същите двама родители, а други са природени. Тогава непълнокръвните братя и сестри (с един общ родител с наследодателя) получават половината от дела на пълнокръвните (с двама общи родители) - а не половината от наследството въобще. Тук не става дума за такова нещо, има само една сестра и тя наследява всичко.
Г и Д също имат дял - по 1/12. Поделят си дела, който би се паднал на майка им.
-
portokal - Старши потребител
Благодаря на Портокал, и пак си позволявам да питам, като моля да ме извините за невежеството:
Никакво ли значение няма, че майката на братовчед ми е починала преди дядо ми, т.е. преди баща си (няма как да го наследи) и че братовчед ми е починал, преди да придобие някакви документи за собственост на земите от дядо ми?
Никакво ли значение няма, че майката на братовчед ми е починала преди дядо ми, т.е. преди баща си (няма как да го наследи) и че братовчед ми е починал, преди да придобие някакви документи за собственост на земите от дядо ми?
- chavka
- Нов потребител
Не, никакво. Макар че земите се възстановяват едва сега, се възстановяват така, все едно са били притежавани и наследявани през цялото това време.
-
portokal - Старши потребител
моля помогнете!имам наследствена земеделска земя.земята е на моя дядо.негови наследници са неговия син и дъщеря.баща ме е починал,неговият дял на кого се разделя?съпругата му е жива и сме три деца.съпругата му има ли право на наследствена земя?въпросът е спешен и предварително благодаря
- se4ko
- Нов потребител
se4ko написа:моля помогнете!имам наследствена земеделска земя.земята е на моя дядо.негови наследници са неговия син и дъщеря.баща ме е починал,неговият дял на кого се разделя?съпругата му е жива и сме три деца.съпругата му има ли право на наследствена земя?
Има значение кога е починал дядо Ви и се е открило наследството му - преди смъртта на баща Ви или след това, т.е. от значение е била ли е съпругата на баща Ви вече вдовица, когато се е открило наследството на дядо Ви. Въпреки че имотът е наследствен, ако баща Ви е придобил 1/2 от този имот след смъртта на дядо Ви, след смъртта на баща Ви той се дели между съпругата и децата заедно с останалото наследство от баща Ви. Ако наследството на дядо Ви се открива след смъртта на баща Ви, съпругата не би трябвало да наследява заедно с Вас имота от дядо Ви.
- dora
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|