начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

СДОБИВАНЕ С НОТ. АКТ ОТ ТРЕТО ЛИЦЕ

Казуси за недвижими имоти

СДОБИВАНЕ С НОТ. АКТ ОТ ТРЕТО ЛИЦЕ

Мнениеот 001610 » 17 Окт 2006, 14:47

Направих едно запитване (оспорване на дарение) и благодаря на тези, които ми отговориха. Има обаче нещо гнило, затова моля за още някои уточнения и съвети. Брат ми завежда иск за разваляне на договор между мене и майка ми, с който тя ми прехвърля земеделските земи срещу гледане и издръжка. Оказва се, че приложеният нотариален акт е получен от нотариуса, изповядал сделката, и има само вписан текст "Вярно с оригинала", като това е направено от адвоката на брат ми (няма печат). Вече разбрах, че според Правилника по вписванията (чл.51 и чл.33, буква"к") нотариалния акт не е получен от брат ми според описания в Правилника ред (проверих в Районния съд, където не е издаван препис на нотариалния акт, заверен от съдията по вписванията).
Въпросите:
1. Законен ли е редът, по който брат ми е получил нотариалния акт?
2. Ако този ред не е законен, може ли да се считат документите за подаване на иск за разваляне на договор за редовни и какво следва да се направи от моя страна, ако не са редовни?
3. Какви всъщност документи са необходими за подаване на иск за разваляне на договора за гледане и издръжка, с който майка ми ми прехвърля земеделски земи (трябват ли и скици на имотите, има ли възможност брат ми да получи скиците, след като имотите са на мое име)? Какво се случва, ако брат ми не може да се сдобие по законен ред с необходимите документи?
Благодаря на всеки, който има желание да ми помогне!
001610
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 17 Окт 2006, 15:06

Виждам, че имате кратък отговор на другото си питане, който всъщност дава информация, но ще уточня, за да Ви е по-ясно: по принцип пред съда се представят заверени преписи, като под "заверени" разбирам именно това "вярно с оригинала" и подпис на адвоката. Например аз, като адвокат, мога да изискам от Службата по вписванията да ми направи незаверен препис от нотариалния акт и след като видя оригинала, подреден в книгите за вписванията, да заверя преписа за целите на съдебното производство. Няма законен и незаконен ред за получаване на такъв незаверен препис (т.е. обикновено ксерокопие). Ако имате съмнения дали нещо в копието не е преправяно, можете да го сравните с оригинала и да оспорвате, че завереният препис всъщност не е "верен с оригинала". Ето защо ще попаря надеждите Ви по въпроси 1 и 2. Отгносно третия въпрос - независимо, че имотите са на Ваше име, брат Ви или адвокатът му могат да поискат съдебно удостоверение до ОСЗГ, въз основа на което да се издадат скици, които да послужат пред съда. Що се отнася до това, какви документи трябват - зависи от случая, но при всички положения - документи за собственост и скици, щом става дума за земя. Съгласете се в края на краищата, че ако само на обявения за собственик на даден имот се издават преписи и скици, никой никога не може да атакува правото му пред съда, дори и то да не съществува. Ами ако цъфне някое трето лице с нотариален акт+скица и Вие искате да се защитите, как ще го направите, ако е "незаконно" да намерите поне копие от акта му?
Не търсете начини да се защитавате с подобни възражения - кой как се добрал законно или незаконно до скици и акт за собственост. В другата Ви тема има и отговори, които Ви насочват конкретно към това, което трябва да доказвате по спора. И при всички положения такова дело не е по силите на човек, който не се занимава със съдопроизводство. Ето защо Ви препоръчвам да си намерите адвокат, в противен случай поемате излишни рискове за своя сметка.
Успех!
ykovachev
Активен потребител

Re: СДОБИВАНЕ С НОТ. АКТ ОТ ТРЕТО ЛИЦЕ

Мнениеот lowdown » 17 Окт 2006, 15:07

001610 написа:Въпросите:
1. Законен ли е редът, по който брат ми е получил нотариалния акт?
2. Ако този ред не е законен, може ли да се считат документите за подаване на иск за разваляне на договор за редовни и какво следва да се направи от моя страна, ако не са редовни?
3. Какви всъщност документи са необходими за подаване на иск за разваляне на договора за гледане и издръжка, с който майка ми ми прехвърля земеделски земи (трябват ли и скици на имотите, има ли възможност брат ми да получи скиците, след като имотите са на мое име)? Какво се случва, ако брат ми не може да се сдобие по законен ред с необходимите документи?
Благодаря на всеки, който има желание да ми помогне!

Нотариалните актове и договорите за делба, покупко-продажба и дарения на имот по смисъла на закона представляват официален акт за собственост, но той е с публичен характер и следва да бъде достъпен за всеки заинтересован.

В случая заинтересованият не е нужно да има или да доказва конкретен правен интерес за да се сдобие с копие на такъв акт.

Например, кандидат-купувач на апартамент иска да провери има ли тежести върху предлагания му недвижим имот. Той проверява по този ред, че апартаментът е препродаден, дарен, ипотекиран и т.н. Тоест тук има елемнт на защита на реален имуществен интерес. Представете си, ако всички тези документи не бъдат достъпни колко много злоупотреби ще има.

Нищо нередно няма в това, че брат ви притежава копие от договор или нотариален акт, който удостоверява учредена във Ваша полза собственост.

В Конституцията изрично е записано, че всеки има достъп до информация. За вас това е акт за собственост, а за брат ви информация, която той търси и има право да получи.

Затова същестува и орган по вписванията на такива актове за собственост. Там се съхраняват регистрите с всички изповядани според буквата на закона нотариални сделки и има служебна библиотека с архив на всеки един акт за владение и собственост.

Те се съпраняват в томове и на всеки акт пише кога е вписан, от кой нотариус, в кой том и на коя страница. Това се прави за да се улесни собственика или заинтересованите лица да проверят и открият акта за собственост на даден имот.

Затова на копието на акта, който притежава Вашият брат пише "Вярно с оригинала". В случая брат Ви, най-вероятно по съвет на адвокат, е посетил службата по вписванията, направил е справка за извършеното прехвърляне на имотите Ви и си е набавил заверено копие, което да му служи като доказателство пред съда за да може да оспорва сделката.

Ваше право е в хода на делото да оспорвата верността на документите, но ако има подпис и печат на длъжностно лице, което удостоверява автентичността на нотариалния акт, то тази обстоятелствена проверка ще бъде безпредметна и ще ви натовари с ненужни съдебни разноски.

Съдът също може по служебен път да изиска копие на документа за собственост от службата по вписванията.

В случая първото нещо, което ще гледа съдът е дали брат Ви има правен интерес. Той може да претендира за така наречените запазени части върху тези земи по смисъла на Закона за наследството. И с право.

Тук вече трябва да се гледа каква е съдебната практика.

Предполагам че по-скоро се интересувате как би завършило евентуално дело, ако брат Ви оспори прехвърлянето на земите във Ваша полза?

Практиката показва, че тези казуси са спорни и на първа инстанция има различни съдебни решения по такива спорове. Най-вероятно първоинстанционният съдът ще изходи и отсъди във Ваша полза с мотива, че майка ви е още жива и това е нейното желание да се разпореди с имотите си.

Тя като собственик на имотите, може приживе да продава, отстъпва, дарява и отдава под наем своята собственост, както и да я преотстъпва безвъзмездно или срещу дадена услуга или заплащане. В случая брат Ви няма запазена част върху тези имоти.

Стига разбира се, да няма иск за поставяне на майка ви под запрещение, предвид напреднала болест като склероза, която я поставя в ситуация на дееспособен - т.е. състояние, в което човек е неспособен да взема решения от свое име и за своя сметка.

Ако няма такива основания или такова искане от брат Ви, то неговият иск вероятно ще бъде отхвърлен от съда. Мотивът ще бъде, че Вашата майка е преценила, че не се нуждае от имотите и ги преотстъпва на едно от децата си, което обаче поема ангажимент да се грижи за нея до края на живота й.

Да, всяко дете има право на запазени части от наследството, което ще му остави един родител. Но в случая майка Ви е още жива и това не е наследство, а нейната собственост. Ако иска ще я продаде, ако иска ще я заложи, ако иска ще я ипотекира. Тя може да се разпорежда както намери за добре.

Навършвайки пълнолетие Вие и брат Ви не сте длъжни да се грижите за майка си. Ето защо в правния мир е въведено понятието "дарение или безвъзмездно преотсътпване на вещно право срещу доглеждане". Така майка Ви извършва законна сделка - отстъпва нещо срещу ангажимент Вие лично да я гледате докато е жива.

Единствено майка Ви може да оспори тази сделка, ако докаже че Вие не изпълнявате условието на сделката - т.е не се грижите за нея, отмятата се от ангажимент, който е в основата на договор и представлява единствено условие за изпълнение на сделката.

Бъдете спокойна засега.

А все пак с какви мотиви брат Ви оспорва това прехвърляне на земите?
lowdown
Нов потребител

Назад към Имотни казуси