начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

УГОЛЕМИХ СИ АТЕЛИЕТО, ИСКАМ НОТАРИАЛЕН АКТ

Казуси за недвижими имоти

УГОЛЕМИХ СИ АТЕЛИЕТО, ИСКАМ НОТАРИАЛЕН АКТ

Мнениеот lowdown » 17 Окт 2006, 12:51

Привет юристи,
Купих си ателие в кооперация в центъра на София и по нотариален акт е 22 кв.м. То е на последен етаж, като си имам идеални части от сградата и от двора. Направих допълнително повдигане на капандурата на покрива, без да нарушавам неговата цялост и така си направих втори мини етаж върху ателието и квадратурата му се увеличи от 22 на 37 кв. м. Сега искам да продам жилището, но всеки купувач държи да има жилище с нотариален акт с актуалната РЗП - 37, а не 22 кв. м.

Когато правих ремонта не съм правил проекти, планове и не съм търсил разрешения за надстройки от общината. Но вече трета година никой не ме е проверявал и нито един от съседите не се е оплакъл от този ремонт. Още повече когато купих тавана, той беше със срутен покрив и никой не може да ме обвини, че съм направил поразия.

Е ли е възможно срещу държавните такси и молба за обстоятелствена проверка нотариус да ми издаде нов нотариален акт за по-голяма РЗП - от 22 на 37 кв. м. Каква е процедурата?
lowdown
Нов потребител

Мнениеот kasidi » 17 Окт 2006, 13:03

Труден въпрос.При обстоятелствена проверка ще се приложи данъчната оценка,на която по принцип е вписан номера на нотариалния акт и нотариуса може да направи възражение ,че при наличие на нотариален акт се вади нов.От друга страна чрез обстоятелствена проверка може да се "извади" нотариалне акт за всеки имот стига да се докаже 10 годишно давностно владение и да има заверка от община и областна администрация че имота не е общински или държавен.
Най-простият и не невъзможен вариант е при продажбата да се впише новата квадратура,но това зависи от нотариуса.
Другият вариант-по-скъпия е да започнете "отначало"-вземате си виза за преустройство на таванското помещение в ателие,изработва се проект и накрая си вземате удостоверение за разрешено ползуване на новия обект.Но и това не е толкова лесен вариант.
kasidi
Потребител

Назад към Имотни казуси