начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Оспорване на Нотариален акт и доброволна делба

Казуси за недвижими имоти

Оспорване на Нотариален акт и доброволна делба

Мнениеот sashop » 26 Сеп 2006, 15:09

Здравейте,много моля да ми отговорите на следния проблем с който се сблъсках.
След смъртта на баща ми през 2005г.станах наследник на имот от 400м2 с нотариален акт.Сестрите на баща ми в момента оспорват нотариалния акт,който е подкрепен и с документ за доброволна делба между тях.Понеже парцела е на хубаво място и те се опитват да го отнемат,като използват отвратителни обвинения в измама в която даже обвиняват,че участва и Нотариус.
Притежавам Нотариален акт на имота,документ за доброволна делба между баща ми и двете му сестри,скица на имота,данъчна оценка.
Могат ли да ми създадат някакъв проблем?Аз съм съгласна да отидем на експертиза,ако се наложи и за тяхните подписи при доброволната делба и за моя нотариален акт.Тези алчници трябва да си намерят заслуженото.
Благодаря,предварително!
sashop
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 26 Сеп 2006, 15:33

Сестрите на Вашия баща,ако имат за цел да оспорват издадения нотариален акт ,с който въпросния имот Ви е прехвърлен следва да предяват иск по чл.431,ал.2 от ГПК.Този иск за отмяна на нотариален акт се предявява задължително с иска по чл.108 от ЗС.Без да се предяви ревандикационния иск по чл.108 от ЗС не може самостоятелно да се предяви иск по чл.431,ал.2 от ГПК./решение Р-466-96 на ВКС/.
Компетентен е районния съд по местонахождение на недвижимия имот.
За пълна защита и постигане на решение по предявения иск във Ваша полза следва да потърсите адвокатска защита
gosho72
Потребител

Мнениеот sashop » 26 Сеп 2006, 20:18

Благодаря Ви много! :P
sashop
Младши потребител

Мнениеот sashop » 26 Сеп 2006, 20:19

Благодаря Ви много! :P
sashop
Младши потребител

Мнениеот yanko_ns » 27 Сеп 2006, 08:41

Ако действително притежавате описаните документи и те са на името на баща Ви, то не следва да имате проблеми със собствеността, дори ако Ви заведат иск. В хода на производството обаче се изтъкват всевъзможни доводи, които в повечето случаи са безпочвени, но и са обидни за наследниците на починалия - изкарват ги меко казано луди и че не са разбирали свойството и значението на действията си при извършване на нотариалната сделка, както и че нотариусът е извършил измама (както е при Вас). Това да не Ви притеснява, тъй като назначеното вещо лице, разбира се ако не е повлияно от другата страна, ще изготви своята експертиза съобразно наличните доказателства.
Рискът във Вашия случай е лелите да не поискат обявяване на недействителност на нотариалния акт или на договора за доброволна делба поради наличие на нищожно нотариално действие - неположен подпис, липса на форма, наложена принуда по време на сделката, липса на кауза или други обстоятелства, подробно описани в Закона за задълженията и договорите.
Действително единствено с адвокатска помощ бихте могла успешно да защитите интересите си. Успех!
yanko_ns
Нов потребител

Мнениеот sashop » 27 Сеп 2006, 11:26

Здравейте,благодаря за отговора!Ще се опитам с малко повече подробности да Ви опиша случая.През 1997г.баща ми и двете му сестри разделят наследствения имот с три доброволни делби заверени
в кметството на едно село намиращо се съвсем близо до София.
Имота е в центъра в регулация и доста апетитен.В едната доброволна делба лелите ми му отстъпват целия парцел на баща ми,съответно той им отстъпва на други места.След смъртта на баща ми аз като единствен негов наследник си извадих въз основа на доброволната делба(заверена в кметството и нотариално,скица на имота,данъчна оценка и Нотариален акт.)До този момент нямаше проблем,но случайно разбирам,че лелите ми водят съдебно дело срещу общината за същия имот.Когато потърсих разговор с тях,те бяха категорични,че ще оспорват доброволната делба и Нот.акт,но само на моя имот,като искат останалата делба да се запази.
Аз им заявих,че след като не се признава едната делба,ще се оспорват и останалите две.В такъв случай ще се делим по съдебен ред,но те не са съгласни.
От 1996г.всички съседи са свидетели,че ние едиствено подържаме този имот.До смъртта на баща ми не смееха да имат претенции и винаги всички сме били в много добри отношения.
Всички са интелигентни хора,живеещи и работещи в София и с добър стандарт на живот.
Изненадах се когато установих,че документите на баща ми бяха изчезнали по време на боледуването му се е развило цялото действие.
Извадих разбира се нови от архива и вече разбрах истината за роднините си.
Казаха,че ще обвинят община,Кмет,техници,Нотариус в съучастие за издаването на документите ми.Много е смешно,но нямам време за проблеми затова се интересувах възможно ли е да ме занимават с тези щуротии,който да се превърнат в сериозен проблем.
Другият ми въпрос е:След като съдят общината въз основа на първия Нот.акт(преди доброволната делба) да предоставя ли на юриста на общината моите документи за собственост с които той пред съда да докаже тяхната измама?
Поздрави Е.П.
sashop
Младши потребител

Мнениеот gudio » 27 Сеп 2006, 11:55

sashop написа:...През 1997г.баща ми и двете му сестри разделят наследствения имот с три доброволни делби заверени
в кметството
:? на едно село намиращо се съвсем близо до София.
Имота е в центъра в регулация и доста апетитен.В едната доброволна делба лелите ми му отстъпват целия парцел на баща ми,съответно той им отстъпва на други места...
Казаха,че ще обвинят община,Кмет,техници,Нотариус в съучастие за издаването на документите ми.Много е смешно,но нямам време за проблеми затова се интересувах възможно ли е да ме занимават с тези щуротии,който да се превърнат в сериозен проблем.
Другият ми въпрос е:След като съдят общината въз основа на първия Нот.акт(преди доброволната делба) да предоставя ли на юриста на общината моите документи за собственост с които той пред съда да докаже тяхната измама?
Поздрави Е.П.

Тази работа с кметската заверка на делба на недвижим имот, за съжаление, май не е читава :cry: Не ми се рови сега в нормативната база отпреди ЗННД, но мисля, че и тогава кметове по принцип можеха да извършват заверки само на едностранни изявления (пълномощни, декларации) и имаше практика да не им се признават напр. заверките на договори за прехвърляне на МПС, каквито масово правеха... Тези делби вписани ли са в Службата по вписвания ?
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот sashop » 27 Сеп 2006, 20:47

Вписани са!
sashop
Младши потребител

Мнениеот gudio » 28 Сеп 2006, 02:38

Щом са вписани - това е добра новина, нещата стават малко по-убедителни за бъдещия съд, който евентуално ще разглежда спора (макар, че съдията по вписванията в случая не проверява собствеността или валидността на сделката, а действа само като "бирник" - гледа дали таксите са внесени). Вписването е и достоверно оповестително начало на придобивна давност и др. предимства, за които споменавате - че сте ползвали имота Вие и т.н., евентуално в "производство по сметките" в бъдещата делба, че сте го подобрили и др. Това вписване, условно :!: казано, "валидира" евентуално съмнителната кметска, вместо нотариална заверка (то не останаха съдии в районен съд, които да помнят законодателството отпреди 1998 г. май :lol: - всички са доста млади, които са стари - те са с пожизнена ТЕЛК-диагноза "районен съдия" :wink: и също няма да зацепят, ако някой не ги подсети).
Не се притеснявайте - оставете топката в ръцете на лелите, те да търсят кусури и да завеждат дела (ако им стиска и ако имат пари :lol: ). Ако конкретната делбата е в 1 от трите, посочени от Вас, документа - те не могат да търсят нищожност в частта й относно Вашия имот и да си правят илюзии, че в другите части (относно техните имоти) делбата е валидна. Измама, недееспособност и пр. глупости са "адвокатски бръщолевини" - да го питам колегата, който им мъти главите, как ще ги докаже тези неща, след като сестрите (лелите) очевидно не са живяли в едно домакинство с починалия и какви лъжествидетели "очевидци" и post-mortem психоекспертизи ще издокарат. Имал съм (в предишния си живот - на адвокат :lol: ) едно-единствено успешно дело, в което доказах завещателна неспособност на наследодателя. Той беше умрял в ръцете на "обезнаследената" си дъщеря, грижила се и подмивала го до последен дъх, а се се появи някакво завещание, съставено 3 дена преди смъртта, в полза на другата дъщеря, живееща... от 20 год. в Швейцария. Вярно е бил или луд или напълно неадекватен склеротик, старият глупак, лека му пръст (защото се оказа, че наистина е негово завещанието), да направи такова завещание "на Филанкишията" и да "прецака" хората, които го бяха догледали (15 год. втора професия - "геронтофил" ?) . Беше унищожено в съда, потвърдено на трите инстанции, но това си остана за 15 г. единственият ми (легендарен) случай на успешно "следсмъртно освидетелстване".
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Назад към Имотни казуси