начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

данък наследство etc.

Казуси за недвижими имоти

данък наследство etc.

Мнениеот friend28 » 09 Авг 2006, 13:36

Здравейте, участници във Форума!
От известно време влизам тук, без да съм юрист, и се старая да давам отговори, ако са ми известни такива...има обаче няколко въпроса, които бих искал да задам на форума - предварително се извинявам, че са може би елементарни, все пак разчитам на публичен отговор.
Ние сме брат и сестра в добри отношения, родителителите ни са живи,
единият от нас живее в чужбина със сключен граждански брак с гражданин на РБългария отпреди да замине, а другият живее в РБ с партньор без сключен граждански брак, в семейното жилище на родителите ни, което е наследствен имот на баща ни, и се грижи, заедно със своя партньор, и за другия имот - вила, построена от родителите ни.
Питаме се следното:
1. Дали при дарение-общо за двама ни /двата имота са неподеляеми/ нашите партньори биха били поставени в неравностойно положение? Т.е. придобитото чрез дарение по време на брака счита ли се за съпружеска имуществена общност?
2. Когато дядо ни е починал през 1949, баба ми е платила доста солен данък наследство. ИМА ЛИ ТАКЪВ ДАНЪК В БГ ПОНАСТОЯЩЕМ? Адвоката, с който разговаряхме, каза че няма. Защо тогава повечето хора прехвърлят чрез дарения имотите на децата си? ИЛИ СЕ ОЧАКВА ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕН ДАНЪК НАСЛЕДСТВО СКОРО? Ако не е така, то няма да караме родителите да даряват нищо - нека живота си тече необезпокояван.
3. Интересува ни също така как стои въпроса с имуществото и наследството на чуждестранните граждани - този от нас, който живее в чужбина, сериозно се е замислил дали да не се откаже от БГ гражданство - в чужбина полза никаква,само пречи при вадене на документи. Може би въпроса е именно във владеенето на имоти в България, така ли е?
Надяваме се на отговор :!:
friend28
Потребител

Мнениеот scila » 11 Авг 2006, 07:39

И аз не съм адвокат,но както разбра доста години се разправях с имоти.Отговорите на въпросите ти са:
1.Ако ви направят дарение,никой от законните ви партньори няма право да претендира после за собственост върху имотите.Този който живее без брак в момента е в по-изгодна позиция да направи покупко-продажба,защото имота ще бъде придобит преди брака и не подлежи на делба след сключване на граждански брак.Но ако е дарение,след смъртта на баща ви единият от вас може да не бъде удоволетворен от дарението и може да заведе дело за изравняване на наследствените дялове,т.е. ако апартамента е по-скъп от вилата,този на когото е вилата може да иска изравняване.При покупко-продажба не може да иска нищо,но може да заведе дело,че покупката е била симулативна.Големи разправии са обаче да го докаже.
2.Данък наследство в момента няма.А хората правят дарения на децата си за да не може зетя или снахата да предендират за имотите.
3.Най-добре да изчака още 2-3г. когато и чужденците ще могат да купуват земя като частни а не като юридически лица.
scila
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 11 Авг 2006, 12:43

Благодаря за отговора, ето че и на мен ми хрумна логично обяснение на въпрос 2: тъй като много често имотите са "неоправени" - разлики в квадратурите, вписани в старите нотариални актове поради различните правила за изчисляване през годините - в т.ч. има н.а. с вписани кубични метри на сградата, разлики в площта на земята поради неточно измерване и какво ли още не - както са и нашите имоти, като тръгнат децата да ги "оправят" им ги приписват да се занимават с тях и по-нататък - да плащат данъци и най вече да ги управляват, ако е възможно :lol: хайде чао
friend28
Потребител

Назад към Имотни казуси