начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ДАРЕНИЕ НА МАЛОЛЕТЕН

Казуси за недвижими имоти

ДАРЕНИЕ НА МАЛОЛЕТЕН

Мнениеот pudis » 31 Юли 2006, 13:19

Имам извънбрачно малко дете на 5 години, което съм признал юридически. Искам да му прехвърля мое лично жилище, но не искам с него да се разпорежда майка му, докато детето е непълнолетно. Как да постъпя - чрез някакво дарение, завещание или под друга форма.Благодаря предварително
pudis
Младши потребител

Re: ДАРЕНИЕ НА МАЛОЛЕТЕН

Мнениеот mishi_83 » 31 Юли 2006, 13:47

pudis написа:Имам извънбрачно малко дете на 5 години, което съм признал юридически. Искам да му прехвърля мое лично жилище, но не искам с него да се разпорежда майка му, докато детето е непълнолетно. Как да постъпя - чрез някакво дарение, завещание или под друга форма.Благодаря предварително

Майката като законен представител на детето може да извършва всякакви действия на управление (примерно да го отдава под наем) в негов интерес! Действията на разпореждане с имота ако са възмездни и са в негов интерес се извършват с разрешение от районния съдия, а ако са безвъзмездни (примерно дарение) ще са нищожни - чл. 73 СК.
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот d_d » 31 Юли 2006, 14:18

Запазете си безвъзмездното право на ползване на имота. По този начин никой няма да има интерес да го купи, а също така и никоя банка няма да го приеме като обезпечение по кредит, тъй като апартамента ще върви в комплект с Вас. Правото може да бъде и ограничено във времето, но Ви препоръчвам да си оставите по-дълъг срок /в интерес на детето/ или пожизнено.
d_d
Потребител

Мнениеот d_d » 31 Юли 2006, 14:20

пропуснах нещо - горното следва да стане заедно със сделката по прехвърлянето на имота, а дали да изберете дарение или продажба, зависи и от това дали имате други деца. Най-долре се обърнете към адвокат.
d_d
Потребител

Мнениеот radini » 01 Авг 2006, 08:23

Дарение със запазено право на ползване. ПРОДАЖБА неможе - детето няма пари.
radini
Младши потребител

Назад към Имотни казуси