- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отговорност на агенция недвижими имоти за недостатъци
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Отговорност на агенция недвижими имоти за недостатъци
носи ли въобще някаква отговорност агенция за недв.имоти в случай на последващи недостатъци в продажбата (в най-общ смисъл- тежести,ипотеки, ако не ги е проверила както трябва)?
- lat67
- Младши потребител
По принцип посредникът не е отговорен за неизпълнение на Продавача, той отговаря дотолкова доколкото да бъде сключен договор между продавача и Купувача за конкретен имот на определена цена, но ми се струва че трябва да има годен предмет на покупко- продажбата. Според мен е важно да подпишете посреднически договор с Агенцията, където да е упоменато задължението да Ви снабдят с Удостоверение за тежести- най добре едно преди Предварителния договор и още едно преди нотариално изповядване на сделката.
- irina_van
- Потребител
И какво става уважаеми/а/ irina_van, ако се издаде Удостоверение за тежести и после се окаже, че по имотната партида на продавача не са вписани права на друго трето лице станало собственик на имота с нот. акт преди това, но по неговата партида (на това трето лице) има вписване. Колкото и куриозно да звучи имам такъв абсурден случай. Какви са правните последици от такъв казус, кой носи вина ?
Винаги съм се чудил на този член от ГПК как, по какъв начин "нотариусът трябва да провери дали праводателят е собственик на имота" и ако не го направи какво следва, носи ли отговорност.
Чл. 482. (1) При извършването на нотариален акт, с който се прехвърля право на собственост или се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право върху недвижим имот, нотариусът трябва да провери дали праводателят е собственик на имота......
Защото много от бедите при сделки с недвижими имоти идват от несъвършенствата на системата за вписване на актовете.
Винаги съм се чудил на този член от ГПК как, по какъв начин "нотариусът трябва да провери дали праводателят е собственик на имота" и ако не го направи какво следва, носи ли отговорност.
Чл. 482. (1) При извършването на нотариален акт, с който се прехвърля право на собственост или се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право върху недвижим имот, нотариусът трябва да провери дали праводателят е собственик на имота......
Защото много от бедите при сделки с недвижими имоти идват от несъвършенствата на системата за вписване на актовете.
Последна промяна tankovbg на 12 Юли 2006, 12:33, променена общо 1 път
- tankovbg
- Потребител
Уважаеми колега tankovbg,
Не е чак толкова куриозен случаят, аз имам подобен, вписана възбрана по партидата на едно лице, което обаче не е собственик на имот и никога не е бил. За съжаление посредникът няма да отговаря в този случай, т.к. ще се счете , че е добросъвестен. Друг е въпросът, че съм попадала на честа практика в голям Районен съд служители да изготвят Удостоверения за тежести със съдържание, което молителят поиска. В случая би трябвало да отговарят Продавачът и държавата солидарно , Агенция по вписвания е държавна структура и тя отговаря да бъдат изрядни публичните й имотни регистри. Но дали е така?
Не е чак толкова куриозен случаят, аз имам подобен, вписана възбрана по партидата на едно лице, което обаче не е собственик на имот и никога не е бил. За съжаление посредникът няма да отговаря в този случай, т.к. ще се счете , че е добросъвестен. Друг е въпросът, че съм попадала на честа практика в голям Районен съд служители да изготвят Удостоверения за тежести със съдържание, което молителят поиска. В случая би трябвало да отговарят Продавачът и държавата солидарно , Агенция по вписвания е държавна структура и тя отговаря да бъдат изрядни публичните й имотни регистри. Но дали е така?
- irina_van
- Потребител
За съжаление агенцията за недвижими имоти не носи никаква отговорност, ако се появят проблеми по сделката. Тя е само посредник, за което и се дължи комисионна. Абсурдното е , че при една сделка с имот, посредникът взима най много пари /доста повече от адвокатския хонорар или нотариалната такса/, а не носи никаква отговорност и в повечето случаи е чудовищно некомпетентен. Според мен единственото, от което се интересуват е да бъде подписан предварителен договор на всяка цена, за да си приберат комисионната, а после хората да си трошат главите, ако има проблеми.
- elenakotzeva
- Потребител
Продавача че си отговаря е факт, но другите да носят /да им се търси/ отговорност ми звучи абсурдно, защото съдът би се произнесъл с аргумент - разполагате със законовата възможност да развалите договора и да си получите парите, кога и как никой не го интересува. В споменатия от мен казус вписването на акта само по партидата на купувача определено е груба грешка, пропуск, немарливост или както щете го наречете на тези служители в АП, но последствията си носи другия купувач който се е убедил че купува имот без тежести и права на други лица.
Все пак би било интересно да се дискутира, може ли да се търси обезщетение от АВп по специалния ЗОДВПГ,
Отговорност за дейност на администрацията
Чл. 1. (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., изм., бр. 30 от 2006 г.) (1) Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност.
(2) Исковете по ал. 1 се разглеждат по реда, установен в Административнопроцесуалния кодекс .
Тази промяна в ал.2 препраща към Административнопроцесуалния кодекс където нещата ми се струва са уредени добре.
Въпросът е, че обезщетението не може да обхваща и платената цена за имота, това могат да бъдат имуществени и неимуществени вреди от друг характер. Обаче ако недобросъвестния продавач няма средства, няма имоти, не е възможно по никакъв начин дори и при изпълнително производство купувача да си получи платените за имота пари какво става ? Засега пие една студена вода.
Все пак би било интересно да се дискутира, може ли да се търси обезщетение от АВп по специалния ЗОДВПГ,
Отговорност за дейност на администрацията
Чл. 1. (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., изм., бр. 30 от 2006 г.) (1) Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност.
(2) Исковете по ал. 1 се разглеждат по реда, установен в Административнопроцесуалния кодекс .
Тази промяна в ал.2 препраща към Административнопроцесуалния кодекс където нещата ми се струва са уредени добре.
Въпросът е, че обезщетението не може да обхваща и платената цена за имота, това могат да бъдат имуществени и неимуществени вреди от друг характер. Обаче ако недобросъвестния продавач няма средства, няма имоти, не е възможно по никакъв начин дори и при изпълнително производство купувача да си получи платените за имота пари какво става ? Засега пие една студена вода.
- tankovbg
- Потребител
Права е колегата ,че агенцията не носи никаква отговорност , въпреки ,че напоследък чета много интересни обяви от типа агенции за недвижими имоти ,които извършвали безплатно консултации във връзка със собствеността , изготвяне /безплатно/ на НА и др. екстрие от сорта . Истината е ,че няма безплатен обяд , а служителя от една такава агенция ,ако не е специалист по вещно право /демек колега/ може да ви донесе куп неприятности със "компетентните " си съвети .
- donna
- Старши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|