начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

строителство срещу обезщетение- гаранции

Казуси за недвижими имоти

строителство срещу обезщетение- гаранции

Мнениеот sans » 28 Юни 2006, 17:02

Здравейте, нямам много опит в този вид сделки и за това питам професионалистите или по-опитните. Какви гаранции мога да искам от строителя, който ще строи сграда на мой парцел? Имаме договореност за размера и вида на обезщетението, но фирмата ми е напълно непозната и за това искам да се подсигуря. Разбира се, за всичко ще си наема адвокат, но искам да знам каква е практиката.
Благодаря предварително!
sans
Нов потребител

Re: строителство срещу обезщетение- гаранции

Мнениеот gery » 28 Юни 2006, 17:42

sans написа:Здравейте, нямам много опит в този вид сделки и за това питам професионалистите или по-опитните. Какви гаранции мога да искам от строителя, който ще строи сграда на мой парцел? Имаме договореност за размера и вида на обезщетението, но фирмата ми е напълно непозната и за това искам да се подсигуря. Разбира се, за всичко ще си наема адвокат, но искам да знам каква е практиката.
Благодаря предварително!

Различна е ;)
- проучва се инвеститора;
- преглеждат се наличните строителни книжа (ние ги консултираме със строителен експерт, че да няма чисто технически изненади);
- сключва се предварителен договор за учредяване право на строеж (такъв, който ние предлагаме, а не инвеститора);
- учредяване право на строеж;
- много се внимава, кой и как ще прехвърля земята!
gery
Потребител

Мнениеот sans » 28 Юни 2006, 18:23

Гери, благодаря ти за бързия и информативен отговор. ;)
Като стана въпрос за строителната документация, се замислих кога се учредява правото на строеж- преди или след като е готова тя? Защото едва ли ще се намери строител, който да изготви проекта без да има учредено вече право на строеж.
sans
Нов потребител

Мнениеот gery » 29 Юни 2006, 11:48

sans написа:Гери, благодаря ти за бързия и информативен отговор. ;)
Като стана въпрос за строителната документация, се замислих кога се учредява правото на строеж- преди или след като е готова тя? Защото едва ли ще се намери строител, който да изготви проекта без да има учредено вече право на строеж.

Просто се доверете на адвокат, който разбира какво прави и който ще опише така нещата, че все пак вие да не бъдете ощетен и да знаете във всеки един момент, какво се случва и какво ще получите в замяна на учреденото право на строеж.
Практиката познава всякакви ситуации, поради което и обобщения няма как да се правят.
gery
Потребител

Назад към Имотни казуси