начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

акт 15, 16 и т.н

Казуси за недвижими имоти

акт 15, 16 и т.н

Мнениеот whitethree » 15 Юни 2006, 21:48

сключил съм договор със строителна фирма за покупко-продажба на недвижим имот, който скоро ще бъде завършен.съгласно договора фирмата трябва да ми го прехвърли с разрешение за позване-т.е акт 16.предлагат ми обаче да ми го прехвърлят на етап 63 процента от извършване на строежа.да изчакам ли акт 16 или да го придобивам на този етап, но какво точно ще придобия ?
благодаря ви предварително
whitethree
Нов потребител

Мнениеот gega » 15 Юни 2006, 22:01

Акт обр. 16 се издава само за строежи от 1 до 3 категория, но надали твоят "строеж" попада в тази категория - вж. чл. 137 ЗУТ и Наредба № 1 от 2003 г. Някой явно работи със стари правила, но на кой му пука... Сигурно ще ти прехвърлят правото на собственост, когато се издаде Акт образец 15. Нотариусите само това чакат, без да са наясно какво гласи чл. 181 ЗУТ. Но на кого му пука, важното е оборот да има:))))))
gega
Потребител

Мнениеот kitty » 23 Юни 2006, 11:34

на този етап на строежа-63 процента завършеност , е изключено да бъде издадено разрешение за ползване. ако фирмата ви прехвърли имота,това значи че при всички положения имота ще е без протокол обр.16. това означава че строителната фирма не е спазила клаузите по договора, и това автоматично ви дава право да си си търсите правата по съдебен ред. за това съвета ми е да не се съгласявате на такава сделка.
kitty
Младши потребител

Мнениеот elenakotzeva » 23 Юни 2006, 13:27

Няма пречка да купите имота на груб строеж и да уговорите в нотариалния акт срока, в който продавачът се задължава да въведе обекта в експлоатация, и съответните неустойки, ако не го спази.
Все пок по-добре е да имате документ за собственост на груб строеж, отколкото да нямате документ за собственост, а пък да плащате вноски на строителя (предполагам, че такава е уговорката).
Нищо не пречи на строителя да продаде имота на друг клиент за по-висока цена, и да ви върне вашите пари. А вие го съдете после колкото си искате.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот irina_van » 23 Юни 2006, 16:59

Не знам защо стряскате толкова човека, колеги. Уважеми Г- не /Г/жо, 63% степен на завършеност значи, че сградата , в която сте закупили апартамент е със завършен груб строеж, това от друга страна означава, че строителната фирма вече може да ви продаде правото на собственост, защото до този момент е можела да ви продаде единствено право на строеж. Доколкото разбрах от питането Ви Ви е предложено да закупите. Това не означава, че строителната фирма няма да снабди сградата с Разрешение за ползване/ане акт 16/ или с акт 15, тъй като нотариалният акт не обезсилва предварителният договор, в който най вероятно сте договорили задълженията на строителната фирма. Съветвам Ви въпреки това ако решите да закупите имота си на този етап от строителството да впишете в Нотариалния Ви акт в какви срокове и в каква степен на завършеност строителят се задължава да ви предаде Апартамента, а съответно и сградата и да уговорите съответни неустойки за неизпълнение - лошо забавено или частично изпълнение. Това трябва да направите, защото най вероятно ще изповядате покупката си на данъчна цена на имота/която за 63% е доста по- малка от колкото при взето Разрешение за ползване, т.е. и таксите за нотариус и 2% местен данък са по- малки, а Вие ще ги плащате/, а в предварителния договор фигурира действителната цена на имота. Не забравяйте да впишете в акт и че ще важат гаранционните срокове по Наредба 3. Успех.
irina_van
Потребител

Назад към Имотни казуси