начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

наводнен съсед

Казуси за недвижими имоти

наводнен съсед

Мнениеот beduin » 05 Май 2006, 00:19

Здравейте! Имам нужда от малко помощ.
Живея в апартамент под наем и от няколко дни съседа, който е под мен ми звъни на пожар и заявява, че го наводнявам когато ползвам банята. Аз му обясних, че живея под наем и нямам планирани разходи за подобен ремонт в жилището, а също така и че ако го направя по моя инициатива това ще е само за моя сметка, а на мен не ми тече водата, но оня май схвана идеята. Предложих му да му дам телефона на хазяите и да се договаря с тях, въпреки, че дори и да не е за моя сметка, подобен ремонт никак не ми се нрави и само като си го представя потръпвам :evil: . А не зная също дали комшията разбира, че дори и някой да иска да ремонтира в жилището ми за негова сметка може да се почеша по врата и просто да не го пусна да влезе. Освен това индикацията, че проблема е в моят апартамент е само че, времето на ползване на банята съвпада с дългото и продължително звънене на комшията - искам да кажа няма някаква дупка или място откъдето със сигурност да предположа, че е теча та да го запуша с един парцал :D :D и той да млъкне. В същото време съчуствам на човека :roll: и го разбирам но не желая да давам каквито и да е пари за едното съчуствие. Като за капак съседа заяви, че тъй като теча бил от моето жилище да съм го решавал аз /т.е. "плащал"/ с хазяина :?: :?: :?: :shock:
Моля, посъветвайте ме как да постъпя та да е угодно на всички и особено на мене :D
Интересува ме най-вече законният начин за разрешаване на проблема и прилаганите на практика варианти.
Предварително благодаря на всички.
beduin
Нов потребител

Мнениеот bbb » 05 Май 2006, 08:50

най-добре се свържи с хазяина си и му обясни ситуацията. Ти, като наемател, си длъжен да поемаш само текущи дребни поправки, не и ремонтни работи. Може да се разберете да извикаш майстор, а сумата да се приспадне от наема ти.
bbb
Младши потребител

Мнениеот tessa » 05 Май 2006, 10:57

здравейте!
обяснете на съседа си, че трябва да се разбере с хазяина Ви, Вие не може да допуснете в жилището да влезнат майстори за извършване подобни ремонтни работи, защото не Вие сте собственикът. Съобщете на хазяина си за проблема и дайте телефона му на съседа. По-добре не се захващайте да извършвате ремонтни работи с идеята, че после ще си прихванете стойността им от наемната цена. Независимо дали сте в правото си или не, "око да види, ръка да пипне" и ще си разбутате отношенията с наемодателя, което не е нужно.
Искате или не, ще трябва да понесете ремонтните работи.
Когато аз живеех под наем, възникна същия проблем и естествено съседите отдолу веднага наскачаха срещу нас. Обяснихме им, че това не е наша работа и им казахме да се разберат с хазяйката. Може би сме имали късмет, а може би хазяйката е била наясно, че има такъв проблем, защото още на следващата седмица имаше майстори в къщи. За един ден оправиха проблема, не е толкова страшно.

УСПЕХ!
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот beduin » 06 Май 2006, 17:17

Благодаря ви за съветите, но ме интересува и от юридическа гледна точка как стои въпроса и за чия сметка трябва да е ремонта. Погледнах в З. за собствеността, З. за етажната собственост и ЗЗД но нищо не успях да намеря. Или може би търся на грешното място?
beduin
Нов потребител

Мнениеот tessa » 06 Май 2006, 17:29

Закон за задълженията и договорите:

Чл. 231. Дребните поправки, отнасящи се до повреди, които се дължат на обикновено употребление, като замърсяване на стени в помещенията, разяждане на кранове, на брави, запушване на комини и други такива, са за сметка на наемателя.
Поправките на всички други повреди, ако не са причинени виновно от наемателя, са за сметка на наемодателя. Ако наемодателят не извърши тия поправки, наемателят има правата по ал. 2 на предходния член, но той може да иска обезщетение само когато повредата се дължи на причина, за която наемодателят отговаря. Ако наемателят извърши сам поправката с грижата на добър стопанин, той може да прихване стойността й срещу наема.

Правилник за управлението, реда и надзора в етажната собственост:

Чл. 3. (1) (Изм. - Изв., бр. 14 от 1957 г., предишен текст на чл. 3, изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Всеки обитател може да използува общите части от сградата според тяхното предназначение, стига само да не пречи с това на другите обитатели да ги използуват или да не накърнява правото им на използуване на техните отделни помещения. Той е длъжен да осигурява достъп в своите помещения за извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни или строително-монтажни работи, свързани с подобрения, ремонти или изменения на общи части или на чужди помещения в предвидените от закон случаи.
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот tessa » 06 Май 2006, 17:31

а също и това...Закон за собствеността:

Чл. 51. Когато за извършването на работи в един недвижим имот е необходимо да се влезе в друг имот, собственикът на този имот е длъжен да даде достъп за това.
Аватар
tessa
Потребител

Назад към Имотни казуси