начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Дело срещу законен строеж

Казуси за недвижими имоти

Дело срещу законен строеж

Мнениеот ivanivanovv » 09 Апр 2006, 13:05

Собственик съм на двуетажна къща с двор в центъра на гр....Искам да я съборя и да застроя и двора на 3-4 етажа.До колкото съм наясно с сроителството и законовите разпоредби направен е нов план на квартала,строежа е одобрен кмета,гл.архитект и общината итн.Но в 14-дневният срок едни от съедите са подали опровержение и сега чакам дело.Съседите са преки и имат уснование.Не живеят в имота,а е отдаден поднаем.Районната техничка(от която черпя информация) заяви че възражението нее подадено както трябва(каквото и да значи това)
1.Може ли и при какви условия при наличният казус делото да бъде прекратено и от кой зависи това (поради неточността в подаденото възражение)
2.Районната техничка заяви че НЯМА заинтересована страна по делото.Какво следва от това.
3.Какви шансове имат съседите действително да спрат строежа.
4.Може ли да им се иска обезщетение за пропуснати ползи в случай че строежът започне (защото ще бъде магазини,+офиси итн в които съответно ще бъдат осигурени работни места и ще има ..някъква печалба,която поради забавянето на строеща е естествено неусъществима
5.Срещу кого се води делото?
ivanivanovv
Нов потребител

Мнениеот tany_ivanova » 17 Апр 2006, 14:41

районната техничка си превишава правата - дали възражението е подадено както трябва не е тя тази дето решава. дали ПУП-ът ще остане в сила зависи от решението на съда, а не от нея , нито от теб в случая. съседите ти имат право на възражение - независимо че не живеят в имота / има клаузи в ЗУТ и те трябва да се спазват/ и щом е подадено в срок ще чакаш да мине процедурата .

най-добре си наеми адвокат и на него задавай тия многото въпроси , но се съмнявм че и той ще ти отговори - защото питаш неща, който зависят от решенеито на СЪДА .

не те съветвам да започваш да строиш, докато не се реши дали ПУП-а остава в сила. това че не искаш да чакаш да мине процедурата - си е твой проблем . от кого ще искаш обещетение за забава - не разбрах. аз не виждам някой да те ощетява в случая . това че твой съсед е решил да подаде възражение / защото закона му дава това право/ не значи че те е ощетил.

виж ако си продавал на зелено без да изчакаш процедурата ....

едно отлконение- има пооговорка ' бързай бавно'... съдебните дела не са нещо приятно в България - особено за имоти .... имам достатъчно личен опит
tany_ivanova
Потребител

Назад към Имотни казуси