Здравейте!
Майка ми има следния проблем и моли за съвет:Тя и баща ми живеят на втори етаж от една къща.На долния етаж живееха баба ми и дядо ми.Преди да почине дядо ми прехвърли неговата част от всички имоти на леля ми.Преди години родителите ми са закупили 1 /2 от идеалната част от двора(адвоката им не е обяснил, че не купуват половината двор , а идеална част ).Сега леля ми е заключила етажа, независимо, че майка ми има 5/6 от него.Тавана и измазването на къщата е направено от родителите ми.Как ще се раздели двора, тавана, избата и етажа на къщата?Двата етажа са със общо стълбище, но първият етаж си има и вход от към тераса.Наследственият етаж се състои от 3 стаи ,коридор с мивка и тераса.Може ли да се раздели така имота , че леля ми да няма достъп до тавана и до общото стълбище и часта от двора, тъй като тя може да си влиза от нейния вход.Благогаря!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба на имот
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Покривът,избата и стълбището са общи както за Вас,така и за леля ви.В случая е налице етажна собственост по смисъла на чл.38 от Закона за собствеността.И по ал.3 на същия член следва,че общите части не могат да се делят.
Що се отнася до останалите обекти-първия етаж и двора,за който считате,че сте ощетени имате право в 5 годишен срок от откриване на наследството да предявите иск за възстановяване на запазена част по реда на закона за наследството.
Що се отнася до останалите обекти-първия етаж и двора,за който считате,че сте ощетени имате право в 5 годишен срок от откриване на наследството да предявите иск за възстановяване на запазена част по реда на закона за наследството.
- gosho72
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|