- Дата и час: 25 Ное 2024, 03:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съсобственици
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
съсобственици
Имам проблем.Аз и леля ми сме съсобственици на къща,тя притежава1/6 от къщата и 1/3 от дворното място.Прблема идва от там,че аз искам да живея там,а тя не желае да ми продаде нейната част от имота.Ако заведа дело може ли съда да ме задължи да изплатя неината част и с това да приключи този въпрос?Ако аз живея там,а тя притежава една шеста от къщата,може ли след време да ме съди че съм ползвала неината част?
- milena_mil
- Нов потребител
Въпросът Ви е сравнително обширен, но накратко мога да кажа следното: да, възможно е да изплатите нейната част след водене на дело за съдебна делба (щом не може да бъде доброволна, никой не може да Ви спре да я предизвикате "доброзорно"). Но делото не е кратко. Може да Ви съди за обезщетение, само след като Ви покани да заплащате такова, и то ако ползвате целия имот. Но Вие можете например да предложите някакво килерче (или каквато там част съответства на 1/6) за ползване от леля Ви. За двора се отнася същото.
За повече подробности следва да посетите адвокат. Нещата обикновено не са толкова лоши, колкото изглеждат на пръв поглед.
Успех!
За повече подробности следва да посетите адвокат. Нещата обикновено не са толкова лоши, колкото изглеждат на пръв поглед.
Успех!
- ykovachev
- Активен потребител
както разбирам вие имате 5/6 от къщата и 2/3 от дворното място и сте в идеална съсобственост , но от друга страна притежавате повече от 1/2 от съсобствения имот . съгласно ЗС - чл.32
Чл. 32. Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.
Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд по искане на който и да е от съсобствениците решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ.
какво ви пречи на вас да ползвате къщата . стига да не забранявате на леля си и тя да я ползва. леля ви може да търси обещетение, ако не й позволявате да ползва имота. вие си знаете отношенията.
няма ли вариант както са ви посъветвали да обособите част от къщата, която да ползва само леля ви. [/i]
Чл. 32. Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.
Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд по искане на който и да е от съсобствениците решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ.
какво ви пречи на вас да ползвате къщата . стига да не забранявате на леля си и тя да я ползва. леля ви може да търси обещетение, ако не й позволявате да ползва имота. вие си знаете отношенията.
няма ли вариант както са ви посъветвали да обособите част от къщата, която да ползва само леля ви. [/i]
- tany_ivanova
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|