начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Може ли с обстоятелствена проверка?

Казуси за недвижими имоти

Може ли с обстоятелствена проверка?

Мнениеот lina_k » 20 Фев 2006, 13:15

Много интересен въпрос имам,ако можете да ме посъветвате?! :)
Притежавам парцел в/у който смятам да строя къща на калканрзащото парцела ми е малък/500 кв.м./,а и тесен и това е най-удачния начин да се разположи къщата.съседа ми е съгласен да строя на общата ни граница,тъй като той вече има къща,която е в другия край на неговото место. но се оказа, че 200 кв.м. от моята граница с неговия имот,не са негови и той няма нищо против да ги придобия аз,независимо че той ги е владял до сега.Мога ли с обстоятелствена проверка да ги придобия тези 200 кв.м.?
lina_k
Нов потребител

Re: Може ли с обстоятелствена проверка?

Мнениеот steli_na » 20 Фев 2006, 15:37

lina_k написа:Притежавам парцел ... но се оказа, че 200 кв.м. от моята граница с неговия имот,не са негови

Чл. 200 ал.1 от ЗУТ позволява реално определени части от поземлени имоти в границите на населените места да се придобиват чрез правна сделка или по давност, но ако отговарят на изискванията на чл. 19 от същия закон!
steli_na
Потребител

Мнениеот pupy » 20 Фев 2006, 17:14

За да придобиете чрез обстоятелствена проверка трябв ада сте владял 10 години, иначе няма как да стане. Може само съседа Ви да придобие, а Вие да платите всички, а псоел да си купите от него. Процедурата трая около 6 месеца, затова помислете дали си заслужава.
pupy
Младши потребител

Назад към Имотни казуси