Здравейте,
имам нужда от вашата помощ - при наем на калкан, необходимо ли е съгласието на целия блок или е достатъчно само съгласието на живущите във прилежащия на калкана вход?
Имам информация, че само ако живущите във съответния вход са създали юридическо лице, може да се подпише с тях, в противен случай е необходимо съгласието на всички входове.
Така ли е наистина, при положение, че не е приет отделен Закон за етажната собственост и учредяването на асоциация е препоръчително, а не задължително?
Предварително ви благодаря!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 03:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наем на калкан
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
- Наемател
- Гост
Аз ли грешно се изразявам, или вие, Госте, грешно ме разбирате...а може би намеквате нещо...не знам!
По същество - искам да наема за временно и възмездно ползване обща част на сграда / калкан!/ прилежаща само към един от входовете на блок.
Мисля, че твърде добре разбирате въпросът ми, Госте!
По същество - искам да наема за временно и възмездно ползване обща част на сграда / калкан!/ прилежаща само към един от входовете на блок.
Мисля, че твърде добре разбирате въпросът ми, Госте!
- Наемател
Етажната собственост не е точно юридическо лице, но това не пречи за наем на общи части. Друг е въпросът каква е сделката, ако ще изграждате съоръжение. Дали отделният вход е отделна етажна собственост или не, решението зависи от конкретните собственици - вж. ПУРНЕС. А че нямало отделно законче, нито безумни асоцииации ...
- kontrol
- Активен потребител
kontrol написа:Етажната собственост не е точно юридическо лице, но това не пречи за наем на общи части. Друг е въпросът каква е сделката, ако ще изграждате съоръжение. Дали отделният вход е отделна етажна собственост или не, решението зависи от конкретните собственици - вж. ПУРНЕС. А че нямало отделно законче, нито безумни асоцииации ...
ЕС въобще не е ЮЛ, а не "не е точно ЮЛ", а иначе точно това му е проблемът на човека - да определи дали отделният вход в блока е отделна ЕС или не.
- Гост
kalkan
Трябва съгласието на всички от входа. Те могат да упълномощят и председателя на етажната собственост да подпише такъв договор. Ако всеки по отделно подписва, трябва да имате декларация от страна на председателя на етажната собственост, заверена нотариално, че подписите на всичики са положени пред него.
- Barbara
В момента се сещам поне за три характеризиращи и едновременно присъщи качества на ЕС:
- разделна реална собственост върху апартаментите или другите обекти;
- идеална съсобственост върху общите части;
- частноправна правосубектност.
Наличието на първите две прави института особен вид собственост.
Третото се отнася към ЮЛ така, както една част към друга част. Терминът "субект на правото" е хипероним по отношение на ЕС, която влиза в група с други особени случаи правосубектност. Според българската теория и практика ЕС не е ЮЛ, защото делението на частноправните субекти на ФЛ и ЮЛ не е пълно, за разлика например от немското право.
От използвания от мен израз "не е точно ЮЛ" става съвсем ясно, че ЕС не е ЮЛ, но исках да спестя горните подробности на Наемателя, защото са обсъждани вече в тези форуми.
Опитах се да ориентирам питащия и да му дам насока, на кои въпроси да си отговори. Дадох насока и по отношение на отношението "вход - ЕС", но е ясно, че след като МС използва глагола "могат", то това е една потенция, за която аз няма как да знам, дали в конкретния случай се е реализирала. Няма задължително регистриране и освен варианта за проучване на място, за друг не се сещам.
Може би Вие, Анонимен, вместо да се заяждате, ще отговорите по същество?
- разделна реална собственост върху апартаментите или другите обекти;
- идеална съсобственост върху общите части;
- частноправна правосубектност.
Наличието на първите две прави института особен вид собственост.
Третото се отнася към ЮЛ така, както една част към друга част. Терминът "субект на правото" е хипероним по отношение на ЕС, която влиза в група с други особени случаи правосубектност. Според българската теория и практика ЕС не е ЮЛ, защото делението на частноправните субекти на ФЛ и ЮЛ не е пълно, за разлика например от немското право.
От използвания от мен израз "не е точно ЮЛ" става съвсем ясно, че ЕС не е ЮЛ, но исках да спестя горните подробности на Наемателя, защото са обсъждани вече в тези форуми.
Опитах се да ориентирам питащия и да му дам насока, на кои въпроси да си отговори. Дадох насока и по отношение на отношението "вход - ЕС", но е ясно, че след като МС използва глагола "могат", то това е една потенция, за която аз няма как да знам, дали в конкретния случай се е реализирала. Няма задължително регистриране и освен варианта за проучване на място, за друг не се сещам.
Може би Вие, Анонимен, вместо да се заяждате, ще отговорите по същество?
Гост написа:ЕС въобще не е ЮЛ, а не "не е точно ЮЛ", а иначе точно това му е проблемът на човека - да определи дали отделният вход в блока е отделна ЕС или не.
- kontrol
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|