начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

право на ползване на съсобствено застроено дворно място

Казуси за недвижими имоти

право на ползване на съсобствено застроено дворно място

Мнениеот Роси » 02 Фев 2006, 21:16

Собственик съм на 2/3 ид.ч. от дворно място. В имота са построени две жилищни сгради. Съсобственикът ми има съответно 1/3 ид.ч. Дворното място е с площ 165 кв.м. Моята къща е построена върху 65 кв.м., а на съсобственика ми - върху 50 кв.м.
Искам да разпределим ползването, но се опасявам, че трябва да разпределяме ползването само върху свободната площ, която е около 40 кв.м. при квоти съответно 2/3 и 1/3. Но това ме злепоставя, тъй като с построяването на къщата си от 50 кв.м. съсобственикът ми е използвал площта, която му се полага от дворното място. Излиза, че той ще ползва повече отколкото има. Може ли да се приеме, че след като е застроил площта, която има като собственост, той има само право на преминаване през имота? /Зная, че съсобствеността означава, че не може да се определи точно къде е твоята собственост/.
Роси

Мнениеот minci » 02 Фев 2006, 21:36

На въпроса:
Не, не може да се приеме.Може да подпишете договор за разпределение на ползване на УПИ.
minci
Младши потребител

Мнениеот Роси » 03 Фев 2006, 00:10

А ако не може да се постигне споразумение, ще трябва по съдебен ред да разпределим ползването на съсобствено застроено УПИ. Тогава съдът какво ще разпределя - свободното място/незастроено/ или УПИ като цяло/застроено и незастроено/
Роси

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 02:00

кажете ми кое се разпределя - празното незастроено място или цялото дворно място - застроено и незастроено??????????????
Гост

Мнениеот mutsa » 08 Фев 2006, 12:20

Вашият съсобственик притежава 1/3 ид.ч. от дворното място, които се равняват на 55 кв.м. Сега ще си разпределите общото дворно място така че да е ясно къде точно ще ползва той своите 55 кв.м. и къде - вие вашите 110 кв.м. Т.е. разпределя се застроено и незастроено място.
mutsa
Потребител

Мнениеот Роси » 08 Фев 2006, 22:05

И на мен ми се иска да е така, но съдебната практика като че ли показва друго - разпределя се ползването на свободната незастроена площ. Може би имат пред вид, че при съсобственост идеалните части не могат да се определят точно къде са - за това са идеални части. Именно за това се счита, че 55 кв.м. застроена площ на този, който има 1/3 ид.ч. не са само негови, а едва ли не той е строил върху 55 кв.м., които са и на двама ни. За това съдът вече приема, че и свободната площ е съсобствена при същите квоти - 1/3 и 2/3 и я разпределя точно така.
Ако имате някаква съдебна практика, която да потвърждава тезата, че се разпределя цялото дворно място-застроено и незастроено, моля Ви пишете ми.
Роси

Мнениеот steli_na » 09 Фев 2006, 18:35

Ами твърде важно е дали сградите са построени законно - със съответното съгласие на съсобствениците и пр. по ЗУТ.
Ако сградите са построени законно, то много ясно, че няма как да се иска разпределение на ползването на застроената част от дворното място.
Друго, че колкото и да ви се струва несправедливо, на съсобственика от оставащото незастроено място, при всички случаи трябва да му се осигури ползване на терена, не само да преминава, но и да обслужва сградата си - да я ремонтира и пр.
Изобщо въпросът ви не е свързан само със сметки, как се съотнася размерът на площта към идеалните части, които притежава всеки от съсобствениците, но и с начина на застрояване и изчерпателен отговор едва ли можете да получите във форума.
При всички случаи не виждам, какво толкова ще изгубите, ако предявите иск за разпределение на ползването, при положение, че не можете да постигнете съгласие.
steli_na
Потребител

Назад към Имотни казуси