начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Търся повече информация за строителството срещу обезщетение

Казуси за недвижими имоти

Търся повече информация за строителството срещу обезщетение

Мнениеот magids » 02 Фев 2006, 16:05

Много моля за повече информация относно строителството срещу обезщетение. По-точно интересува ме какво става с правото на собственост върху земята, върху която ще се строи срещу обезщетение. Тя става ли собственост на този, който ще строи? Той ще има ли нотариален акт за собственост? Може ли да се тегли кредит срещу тази земя, тя може ли да се ипотекира от този, който ще строи? Ако има и други неща, които трябва да знам за строителството срещу обезщетение, моля за инфо! Благодаря предварително!
magids
Нов потребител

Мнениеот Никой » 02 Фев 2006, 16:45

Земята била ли е обект на реституция?
Никой

Мнениеот magids » 02 Фев 2006, 17:36

Нямам предвид конкретна земя, просто искам да знам как стоят нещата, защото строителната фирма, в която работя, иска яснота по въпроса, за да може да планира сключването на такива сделки.
magids
Нов потребител

Мнениеот Гост » 02 Фев 2006, 18:28

magids написа:Нямам предвид конкретна земя, просто искам да знам как стоят нещата, защото строителната фирма, в която работя, иска яснота по въпроса, за да може да планира сключването на такива сделки.

И какво излиза ?!
1. Никой в тази строителна фирма няма практика.
2. Фирмата нито има юрисконсулт, нито е ангажирала адвокат.

Да ви имам фирмата!!!
Гост

Мнениеот МИЯ » 02 Фев 2006, 18:59

И как точно едно лице, което има ограничено вещно право на строеж ще има право да се разпорежда със земята, върху която му е учредено правото? Идеята на правото на строеж не беше ли да се построи сграда, която да стане изключителна собственост на приобретателя. Може и да не сте подготвени, всеки е бил така в началото, но това е чиста теория, основи на вещното право. Преди да питате, помъчете се сами, така човек се учи най-добре.
Практиката е с договора за учредяване правото на строеж да се уговори срок за прехвърляне на прилежащата замя към всеки обект, на който строителят става собственик, другите съответни идеални части си остават прилежащи към обектите, за които учредителят си запазва правото на строеж. А това се вижда най-добре от таблицата за ценообразуване за съответната сграда.
МИЯ

otg.

Мнениеот harmaiani » 02 Фев 2006, 19:14

По принцип правото на собственост върху земята не се отстъпва с учредяването на право на строеж. Това е смисълът на самото учредяване - то ти дава право да строиш върху чужд имот и след построяването на сградата да станеш собственик на построеното. В практиката са се наложили обаче следните варианти на обезщетение:
1. построяването на отделни обособени обекти в сградата за собствениците на земята - % от РЗП
2. парично обезщетяване
3. право на собственост върху част от парцела - това не е точно отстъпване право на строеж, но знам, че строителните фирми го практикуват.
Правото на строеж може да се ипотекира, но суперфициарът не може да ипотекира земята.
harmaiani

Мнениеот ife » 02 Фев 2006, 20:16

Така нареченото "строителство срещу обезщетение" обикновено се извършва по следния начин - учредява се право на строеж в полза на строителя за изграждането на определена сграда /за нея трябва да разполагате с одобрен архитектурен проект/, а собственикът на земята си запазва правото на строеж за отделни обекти в сградата. Тези обекти, когато сградата бъде завършена на груб строеж, стават негова собственост и всъщност представляват обезщетението. Възможно е разрешението за строеж да се издаде на името на собственика на земята преди учредяване на правото на строеж, а може и след това на името на строителя. Вторият вариант според мен е по-удачен, защото строителят, който се нарича възложител, а не собственикът на земята, е участник в строителния процес.
Успех, колега!
ife

Re: Търся повече информация за строителството срещу обезщете

Мнениеот Гост » 02 Фев 2006, 23:29

magids написа:Много моля за повече информация относно строителството срещу обезщетение. По-точно интересува ме какво става с правото на собственост върху земята, върху която ще се строи срещу обезщетение. Тя става ли собственост на този, който ще строи? Той ще има ли нотариален акт за собственост? Може ли да се тегли кредит срещу тази земя, тя може ли да се ипотекира от този, който ще строи? Ако има и други неща, които трябва да знам за строителството срещу обезщетение, моля за инфо! Благодаря предварително!

Пич, купи си учебници по гражданско право, вещно право, облигационно право, търговско право, граждански процес, банково право и ще научиш всичко, което ти трябва - елементарно, нали?
Гост

Мнениеот Гост » 03 Фев 2006, 11:18

Много благодаря за компетентните отговори на ife, harmaiani и МИЯ. Ще ми бъдат много полезни. Благодаря ви също, че запазихте добрия тон и се отнесохте толерантно към моята некомпетентност. Просто ми трябваше някаква начална информация, за да знам откъде да започна, защото досега фирмата ни е развивала дейност само при отношения "Възложител-Изпълнител". Нали когато някой не знае нещо, трябва да пита? А при всички случаи ще правим и консултация с адвокат очи в очи. И, между другото (към Гост), не съм пич.
Гост

Назад към Имотни казуси