начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Земя, чл.11, ал.2 и чл.19 от ЗСПЗЗ

Казуси за недвижими имоти

Земя, чл.11, ал.2 и чл.19 от ЗСПЗЗ

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 14:11

Здравейте!
Може би вече сте обсъждали този проблем, но не успях да намеря отговор на това, което ме вълнува. :oops:
С две думи става въпрос за земеделска земя, която е станала такава след като е излязла от регулация, за което пък научавам едва сега!
От това което прочетох така или иначе се налага да водя дело по чл11, ал.2 от ЗСПЗЗ. Само че след като свърши делото с положителен за мен резултат, ще стигна до втори проблем - чл.19. Тези земи са предадени на Общината и тя е станала собственик, тъй като е изминал 10 годишния срок. Излиза че следва да водя установителен иск за това чия собственост е земята, но пък си мисля има ли смисъл от първото дело тогава? Или правилният начин е да чакам отказ от ОСЗГ въпреки решението на съда и да го обжалвам по чл.14?
Не знам при вас как е , но тук е пълна каша и никой не знае как трябва да се постъпи!
Гост

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 14:18

Това, което смятам е, че за Ваше съжаление трябва да пиете една студена вода - общината е придобила собственост.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 14:25

Първо проверете дали има акт за общинска собственост за земята ви и ако няма действайте смело. Второ трябва да сте наистина сигурен, че от приемането на плана за земеразделяне и КВС са изминали 10г.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 14:37

като земеделска земя ли е обобществена земята ви
иначе докато не минат тези 10г и земята не е заявена за възстановяване, същата се води временно общинска
затова водете си иск по чл.11 от ЗСПЗЗ спокойно
Гост

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 14:40

Anonymous написа:като земеделска земя ли е обобществена земята ви
иначе докато не минат тези 10г и земята не е заявена за възстановяване, същата се води временно общинска
затова водете си иск по чл.11 от ЗСПЗЗ спокойно

Ти па си гений, бе!
Гост

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 14:44

Значи със сигурност са изминали 10 години!
Със сигурност Общината е станала собственик, макар че няма акт все още /и те се чудят какво да правят - искат да ги върнат ама не знаят как/.
Този 10 годишен срок - не са ли имали предвид придобивната давност по ЗС? В този смисъл след като става въпрос за двора ми в който цял живот съм си живял и Общината хич дори не го е стопанисвала и управлявала през този срок няма ли при установителен иск да може да се докаже че аз съм си собственик?
Гост

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 14:56

Ходи при адвокат, стига се циганил тук!
Гост

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 15:01

Надявах се някой от колегите юристи да даде мнение тук или да сподели практика наложила се в неговия район!
Но явно кашата е навсякъде!
Гост

Мнениеот 1 » 27 Яну 2006, 17:11

мисля, че докато не бъде съставен акт за общинска собственост, имате шанс с иска по чл11 ал.2
1

Назад към Имотни казуси