начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Пореден въпрос за нотариалния акт

Казуси за недвижими имоти

Пореден въпрос за нотариалния акт

Мнениеот Лия » 25 Яну 2006, 15:55

Моля за съдействие!

Как мога да издам нотариален акт на апартамент в жилищна сграда, която е построена преди около 8 години. Имам акт. 16 и разрешение за ползване, които са на цялата сграда.
Посъветваха ме да подам молба в дан.администрация за данъчна оценка,която ми е необходима за издаването на нотариалния акт,но пък преди 8 години,когато е бил завършен строежа на сградата,не е подадена данъчна декларация за жилището/т.е.не са плащани данъците оттогава/. А от дан.администрация ми искат нотариален акт за издаването на данъчната оценка...
Проблем ли ще бъде недекларирането на имота навреме и какви ще бъдат последствията от това за издаването на нотариалния акт.

Благодаря предварително.
Лия

Re: Пореден въпрос за нотариалния акт

Мнениеот Гост » 25 Яну 2006, 17:26

Лия написа:Моля за съдействие!

Как мога да издам нотариален акт на апартамент в жилищна сграда, която е построена преди около 8 години. Имам акт. 16 и разрешение за ползване, които са на цялата сграда.
Посъветваха ме да подам молба в дан.администрация за данъчна оценка,която ми е необходима за издаването на нотариалния акт,но пък преди 8 години,когато е бил завършен строежа на сградата,не е подадена данъчна декларация за жилището/т.е.не са плащани данъците оттогава/. А от дан.администрация ми искат нотариален акт за издаването на данъчната оценка...
Проблем ли ще бъде недекларирането на имота навреме и какви ще бъдат последствията от това за издаването на нотариалния акт.

Благодаря предварително.

декларирайте имота ... ще Ви бъдат изчислени данъците 5 год. назад и след това ще можете да се снадбите с данъчна оценка!
Гост

Мнениеот Пантер » 26 Яну 2006, 16:32

Не е вярно, няма да ви начислят данъците, тъй като вие ще кажете, че сградата е била окончателно построена 1 месец преди подаването на декларацията. Ще представите договор за стротилство за сградата в данъчното за да ви направят данъчна оценка.
Пантер

Мнениеот Никой » 26 Яну 2006, 16:40

А защо строителната фирма не Ви е придвижила документите. Вие трябва заедно с неин представител да изповядате сделката пред нотариус, защото се касае за покупко-продажба.
Никой

Мнениеот Лия » 26 Яну 2006, 17:29

Как да декларирам имота като в данъчното не ми признават акт.16/образец 16/-служителката ми казва,че това не било акт.16 и ме праща в общината да декларирам имота.
Досега съм ходила три пъти в данъчното и един път в общината и не съм задвижила още процедурата. Толкова различни и некомпетентни съвети получих,че затова още се лутам.
И как да кажа, че сградата е била окончателно построена преди 1 месец като всички останали съседи са декларирали апартаментите си след завършването на строежа на сградата през 1998 г и в последствие са си издали и нотариален акт.
А защо сме спали ние тогава - се питам аз - та сега сме в това положение...
Лия

Мнениеот Никой » 26 Яну 2006, 17:40

И аз това се питам! За да декларирате имота в данъчното Ви искат нотар.акт. За първоначалната оценка ще трябва да представите някакъв предварителен договор със строителната фирма.
Никой

Мнениеот 11111 » 26 Яну 2006, 17:42

Лия написа:Как да декларирам имота като в данъчното не ми признават акт.16/образец 16/-служителката ми казва,че това не било акт.16 и ме праща в общината да декларирам имота.
Досега съм ходила три пъти в данъчното и един път в общината и не съм задвижила още процедурата. Толкова различни и некомпетентни съвети получих,че затова още се лутам.
И как да кажа, че сградата е била окончателно построена преди 1 месец като всички останали съседи са декларирали апартаментите си след завършването на строежа на сградата през 1998 г и в последствие са си издали и нотариален акт.
А защо сме спали ние тогава - се питам аз - та сега сме в това положение...

в никой случай не декларирайте,че е построен преди месец... най малко носите наказателна отговорнст
11111

Мнениеот Никой » 26 Яну 2006, 18:07

Да за декларация с невярно съдържание по чл. 313 от НК.
Никой

otg.

Мнениеот harmaiani » 26 Яну 2006, 20:28

Вероятно съседите Ви са декларирали апартаментите си след построяване на сградата в груб строеж, което се констатира с акт образец 14 и удостоверение на общината за степента на завършеност на сградата, което се представя в данъчното и въз основа на него се издава удостоверението за данъчна оценка, а оттам и констативен нотариален акт. Акт образец 16 и разрешението за ползване не са задължително условие за издаването на такъв нотариален акт, те удостоверяват, че цялата сграда е нанесена в кадастъра и е годна за ползване. Но тъй като се издават за цялата сграда и вероятно на името на строителната фирма, то Ви е необходимо разрешението за строеж, издадено на строителната фирма и договора за възлагане на строителство, който сте сключил с нея. С тях и с Акт образец 16 и разрешението за ползване отидете в общината.
harmaiani

Мнениеот Лия » 27 Яну 2006, 12:52

Благодаря на всички отговорили на въпроса ми.

Последно питане ...
Понеже, апартамента не е бил използван по никакъв начин досега, трябва ли да се платят данъците му от 1998г,когато е бил завършен строежа до сега?
От май 2005 г започнахме с ремонтните работи и обзавеждането на жилището и в момента живеем там.
И понеже жилището се води на името на майка ми/тя е негов единствен собственик/, но тя е и съсобственик в жилището, в което живеят с баща ми,което е в друг град, ще ползва ли облекчение в плащането на данъци в последствие?
Лия

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 13:04

В данъчното ви искат документа за собственост. Ако имате НА за право на строеж това е достатъчно за да си регистрирате жилището , но представяте и акт 16 и разрешение за ползване. Попълвате Приложението към данъчната декларация и сте готови. Срокът за деклариране беше 2 месеца и ако се пропусне има глоба. Дали се ползва жилището е от значение за определяне на такса смет.
Гост

Мнениеот Васил » 27 Яну 2006, 14:28

А ако имаш нот. акт , но нямаш разрешение за ползване-можеш ли да го декларираш имота в данъчното.
Защото вече ме побъркаха от компетентни мнения.
Васил

Мнениеот Никой » 27 Яну 2006, 14:49

Нотариалният акт удостоверява право на собственост, което право включва всички ограничени вещни права, а такива са правото на ползване, правото на строеж и правото на преминаване така че само собственика може да учредява ограничени вещни права. Надявам се отговорих на въпроса.
Никой

Мнениеот Гост » 28 Яну 2006, 11:23

Трябва да се декларира имота по данъчен път, за да се направи данъчна оценка на имота, а след това да се снабдите с нотариален акт!
Гост

Назад към Имотни казуси