начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Какви права имам?

Казуси за недвижими имоти

Какви права имам?

Мнениеот des » 21 Яну 2006, 16:04

Преди 15 години баща ми се грижеше за болния си брат, който му предписа 1/4 от имота си - това всъщност е втория етаж от къщата в която живеем. Преди това баща ми изкупи и дела на втората съпруга (след нейната смърт - от децата й) на чичо ми - пак 1/4. След смърта на брат му остаха 2 наследника: сина и дъщерята на чичо ми. Баща ми изкупи дела на сина му, а дъщерята отказа. Оттогава минаха 14 години, през което време баща ми се е грижил за имота и му е правил подобрения, както и ми го дари - имам нотариален акт за 3/4 от имота. Въпросната дъщеря - моя първа братовчета се появи и предяви претенции за имота си, като искаше доста голяма сума. Аз и я отказах и тя каза, че ще ме съди. За какво може да ме осъди и не остава ли последната 1/4 от имота за мен (или баща ми) след като се е грижил за него в продължение на 14 години? (Закон за собствеността, чл.79) И ако е така, аз какво трябва да направя за да имам нотариален акт и за тая последна 1/4?
des
Нов потребител

Мнениеот maycheto » 21 Яну 2006, 20:15

Братовчедка ви може да заведе дело за делба, за да се реши как ще се прекрати съсобствеността ви. Евентуално можете да твърдите, че сте придобили нейните идеални части по давност, ако сте ги своили /ползвали като свои, заявявали сте че сте единствен собственик на имота/, но доколкото разбирам от написаното, това не е така. Предполагам, че в данъчната служба сте записали като собствени именно тези 3/4 идеални части от имота, които имате по документи. Ако в данъчната служба имота се води изцяло на ваше име, може да се опитате да се снабдите с констативен нотариален акт. При всички положения е най-добре да се свържете с адвокат, който да се запознае с документите ви и да ви даде необходимото съдействие.
maycheto
Младши потребител

Мнениеот des » 22 Яну 2006, 17:31

Благодаря за отговора - непременно ще се свържа с атвокат, но предварително исках да събера поне малко информация.
des
Нов потребител

Назад към Имотни казуси