начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ползвател недопуска собственика до апартамента му

Казуси за недвижими имоти

Ползвател недопуска собственика до апартамента му

Мнениеот Дико » 18 Яну 2006, 19:41

Дъщеря ми, с която водя дело по чл.108 ЗС недопуска в собственият ми апартамент представител на банка, потенциален кредитодател за оглед на имота, който желая да ипотекирам. Как може най бързо да разреша този въпрос? Помогнете!
Дико

Мнениеот steli_n » 19 Яну 2006, 10:50

А на какво основание дъщеря ви ползва апартамента?
Ако няма в своя полза учредено право на ползване или договор за наем с вас, съществува възможността по чл. 126Ж ал.2 от ГПК.
Отправете й покана и подайте молба за издаване на заповед срещу дъщеря ви да ви върне владението върху жилището. С тази заповед, която се изпълнява със съдействиет она органите на полицията ще получите достъп до жилището. След това, ако искате пак можете да я оставите да живее в апартамента в случай, че няма къде да живее и като неин баща не искат еда я оставите на улицата.
steli_n

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 14:58

Благодаря за съвета, но след като съм предявил нотариална покана за освобождаването му преди годинапо чл.108 ЗС, това не противоречи ли на чл.126ж(3) от ГПК. Живееше при мен на добра воля докато не се изнесох от там - никакви правни или пр. документи не са подписвани. Сега се стреми към придобиването му по давност, макар че няма нужните пет години за целта.
Гост

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 12:28

Принципно в закона няма ограничение за това, колко пъти и кога да поканиш някой да ти предаде собствения ти имот. Така, че прати нова покана и, ако съдът уважи молбата след това ще измениш основание на предявения иск от 108 ЗС в такова по чл. 97 ал.1 от ГПК, ако междувременно си върнал владението си.
Друг въпрос е вече дали при висящност на спор за материално право съдът ще уважи молбата по чл. 126Ж ал.2 от ГПК, но таксата за това се определя след разглеждане на молбата и не би трябвало да е висока. Мож еби си струва да опиташ.
Гост

Назад към Имотни казуси