начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

имам следния проблем за имот по давност

Казуси за недвижими имоти

имам следния проблем за имот по давност

Мнениеот Гост » 14 Яну 2006, 14:00

колеги , казусът е следния - клиент владее недвижим имот , който се води общински и върху него е построил къща (по точно баща му е построил къщата преди около 30-40 години) , но няма документ за собственост нито за къщата нито за земята. Може ли да се сдобие с документ за собственост въз основа на обстоятелствена проверка и ако да какъв е редът ? Доколкото знам от 96г. може да се придобива общинска собственост по давност и следващото ми питане е от влизането на промените в закона за собствеността ли тече давностния срок в случая от 96г. или от момента на придобиване на владението като закона само го разрешава ?
Гост

Мнениеот steli_na » 14 Яну 2006, 14:07

Срокът на придобивна давност по отношение на имот общинска частна собственост тече от момента, когато това е било допустимо от закона,т.е. от момента на изменение на разпоредбата ма чл. 86 от ЗС през 96г.
При обстоятелствената проверка обаче ще му поискат скица, която ще трябва да издаде общината.
steli_na
Потребител

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 14:38

За това какви са пределите на действие го пише в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за собствеността. Мисля, че давностните срокове се прилагат от момента на началото на владението на имота - добросъвестно или недобросъвестно.
Гост

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 17:58

mersi :!:
Гост

Мнениеот Гост » 28 Яну 2006, 11:57

Мисля, че давността започва да тече от момента на придобиването на имота и тече в хода на цялото владение.
Гост

Мнениеот Никой » 28 Яну 2006, 12:08

Не от момента на придобиване на имота, а от момента на фактическото му владеене.
Никой

Назад към Имотни казуси