начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

как да прецакам гаден наемодател

Казуси за недвижими имоти

как да прецакам гаден наемодател

Мнениеот помощ » 13 Яну 2006, 00:42

Наех преди повече от три години един магазин. Договора ни беше за 3 години. Още не минали и няколко месеца и хоп-поискаха увеличение на наема. Нямаше накъде и се съгласих. Плащах редовно наема винаги на 1-во число, дума не даваха да се издума да е ден или два по-късно, независимо, че в договора е записан срок от 1-во до 5-то число на месеца. Въпреки това няколко пъти са си искали и по рано от 1-ви наема. Давах го безропотно. Както и да е минаха, 3 години, говорихме с наемодателя - много бил доволен от мен и подписахме анекс за удърлжаване срока на действие на договора с още 3 години. Веднага след това аз изтеглих кредит за да си доразвия бизнеса. Срока на изплащане на кредита ми е 3 години. И днес хоп- изведнъж идва гадината и ми връчва едномесечно предизвестие за напускане на магазина. А този магазин ме храни в момента и ако напусна оставам без работа /не само аз, а и персоналът ми/ и освен това няма да мога да обслужвам вноските по кредита си. да не говорим за това колко пари ми е струвало да ремонтирам и приведа в блестящ вид приличащия на гробница магазин, отделно, че ще ми остане сума ти стока непродадена, а и тя струва пари.... дайте савет какво да правя, не мисля, че трябва да оставя така да ме разиграват. Може би и аз трябва да прецакам по някакъв начин тази гадина!
помощ

Мнениеот gega » 13 Яну 2006, 01:18

Не му предавй владението върху магазина! Дори и да бъде въведен във владение въз основа на осъдително решение, най-много да платиш свободния (пазарния) наем за времето, през който си го ползвал без основание при прекратено договорно правоотношение. Право на задържане не можеш да упражниш, но пък в исков процес можеш да предявиш насрещен иск или възражение за прихващане за извършените от теб разходи, с които се е увеличила стойността на вещта по чл. 59 ЗЗД. Надявам се да съм ти бил от полза, а и съм сигурен, че ще ме послушаш да не напускаш магазина:)))))
gega
Потребител

Мнениеот gega » 13 Яну 2006, 01:21

Не му предавй владението върху магазина! Дори и да бъде въведен във владение въз основа на осъдително решение, най-много да платиш свободния (пазарния) наем за времето, през който си го ползвал без основание при прекратено договорно правоотношение. Право на задържане не можеш да упражниш, но пък в исков процес можеш да предявиш насрещен иск или възражение за прихващане за извършените от теб разходи, с които се е увеличила стойността на вещта по чл. 59 ЗЗД. Но само разходите можеш да претендираш, а не и увеличената стойност, ако има такава!
gega
Потребител

Мнениеот iata » 13 Яну 2006, 10:24

Gеga
az se seshtam obace kakvo mozhe da napravi naemodatelja - ce osigurjavaneto na dostap do pomeshtenieto e negovo zadalzhenie i po tazi pricina kogato dogovora bade prekraten i naematelja spre da plashta naema i toj shte ima pravo da ne predostavja povece dostap do pomeshtenieto. Toest mozhe da smenja kljucalki, da kani hora v magazina, da si pravi kakvoto iska. Za koeto na naematelja shte mu se stazhni.
No bi mogal primerno da poiska izvarshvaneto na speshen osnoven remont na pomeshtenieto v opredelen srok. Da se nadjavame samo ce ima kakvo da se remontira :) :)
iata
Потребител

Мнениеот steli_na » 13 Яну 2006, 12:13

Откажи подписването на анекс за увеличение на наемната цена и изпращай последния договорен наем с пощенски записи.
Ако ти изпрати писмено предизвестие за прекратяване на договора за наем можеш да предявиш иск за съществуването на договора и за осъждането му да си изпълнява задълженията по договора. Ако извърши фактически нещо, с което да ти пречи да ползваш - подай тъжба до прокуратурата за самоуправство, както и да предявиш иск за порпуснати ползи от неизпълнението на задълженията му по договора.
Има един номер, който прилагат наемодателите - снабдяват се със задължителин указания от общината за извършването на ремонтни работи по поддържане на сграда.:?
При всички случаи потърси ново помещение за магазина си.
А единственото, което се сещам да го прецакаш е да провериш в данъчното дали си е декларирал действителните доходи от наема.
steli_na
Потребител

Мнениеот Гост » 17 Яну 2006, 18:11

Колеги, защо давате "съвети" на човека без да знаете какво пише в договора за наем и по-точно какви са правата и задълженията на страните? Недейте да говорите така, на сляпо... Обикновено договорите за наем се изготвят "в полза" (грубо казано) на наемодателя.
Моят съвет е да отидете, носейки договора, анекси и въобще всички документи, които имате (вкл. и разходооправдателни такива за извършените ремонти) при адвокат и да се посъветвате с него.
Успех !
Гост

Мнениеот adv. » 18 Яну 2006, 00:49

Pri polojenie, che e dogovoren nov 3-god. srok za deistvie na naemnia dogovor, v samia dogovor predvidena li e klauza za prekratiavaneto mu s 1-mes. predizvestie?
Izviniavam se za latinicata - niamam kirilica.
adv.

Мнениеот Гост » 18 Яну 2006, 14:25

Мисля, че макар че договорът е срочен, той може да Ви даде предизвестие за напускане на имота, ако непредвидени обстоятелства налагат Вашето напускане. А що се отнася до подобренията, при един евентуален съдебен процес, Вие може да предявите иск за заплащане на стойността на подобренията в имота.
Гост

Мнениеот adv. » 18 Яну 2006, 23:54

Trudno e da se pomogne, bez dase znae dogovora Vi za naem kakvi klauzi sadarja. Po princip naemateliat e darjatel na imota i po tazi prichina ne moje da pretendira za podobrenia, izvarsheni ot nego. Drug e vaprosa ako e dogovoreno izvarshvane na podobrenia - no v tezi sluchai obiknoveno e dogovoreno kakvo stava sled prekratiavane na dogovora.
adv.

Назад към Имотни казуси