начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Делба на съсобствен имот

Казуси за недвижими имоти

Делба на съсобствен имот

Мнениеот Александър » 06 Яну 2006, 19:47

Ако ви е интересна темата и ви се пише, ще бъда благодарен за съветите. Водя дело за делба на съсобствен недвижим имот, който се състои от 2 парцела /в единия има постройка/. Той е бил собственост на дядо ми, който го прехвърля чрез дарение на двете си деца, а те от своя страна го прехвърлят на своите /аз съм собственик на половината, а на другата половина собственици са двамата ми братовчеди/. Предложихме споразумение - имота да се раздели на две/както приживе го е разделил дядо ми/, двете страни да получат по един парцел и разликата в цената да се доплати , но ответната страна отказа и предложи имота да се изнесе на публична продан, защото собствениците били трима, а парцелите 2. Има решения на ВКС, в които се извършва мислено делба по колене, но аз не съм сигурен какво ще бъде решението на РС, което очаквам скоро да излезе. И понеже срокът за обжалване е кратък, ако решението е за публична продан не знам има ли смисъл да обжалвам. Какво се крие зад публочната продан /чувал съм какви ли не страхотии/, какъв е шанса ми ако обжалвам и колко ще ми струва /да не стане така стойността на имота да отиде по дела/. Ако може да ми изясните някои неща, ще ви бъда много благодарен.
Александър

Мнениеот steli_na » 08 Яну 2006, 11:57

За да се стигне до изнасяне на имотите на публична продан в съдебната делба трябва да е невъзможно обособяването на реален за всички съделители. При достатъчна площ и лице на терена може и да е възможно обособяването на три имота.
Не сте и посочили каква е постройката.
При евентуална публичната продан всеки от съсобствениците може изкупи идеалните части на останалите, ако пожелае в определен срок да купи имота по най - високата от предложените при публичната продан цена. В крайна сметка ще се стигне до това, кой от съсобствениците ще преложи най - високата цена.
steli_na
Потребител

Назад към Имотни казуси