начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Ремонт на съсобствен имот- проблем!

Казуси за недвижими имоти

Ремонт на съсобствен имот- проблем!

Мнениеот лаик » 17 Ное 2005, 14:39

Здравейте, искам да споделя и да попитам за решение на един проблем. Съсобственик съм заедно с още 10 човека на малко складово помещение,което до преди две години отдавахме по наем. След като се изнесе наемателят обаче имотът не се стопанисваше в следствие на което се срути част от покрива. Имам желанието да се ремонтира, но една част от съсобствениците (все пенсионери :( ) отказват. Бих искал да знам дали е възможно покривът да се ремонтира без съгласието на всички съсобственици, след което те да заплатят своята част от разходите? Разбирам, че са възрастни хора и имат нужда от повече средства, но все пак част от имота и в момента се отдава под наем и имат някакви приходи от там. Благодаря предварително!
лаик

Мнениеот Йоанна » 17 Ное 2005, 15:35

Отговорът на въпроса Ви се дава от разпоредбата на чл. 32, ал. 1: "Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ."

Ако успеете да формирате такова мнозинство останалите съсобственици ще дължат разноски за ремонта съразмерни на дела им.

Естествено остава открит въпросът дали те ще се съгласят да платят доброволно.
Йоанна

Мнениеот Stina » 19 Ное 2005, 21:06

Естествено, че можете да ремонтирате съсобствения имот след като това е належащо и без да имате съгласието на останалите съсобственици.
Направените от Вас разходи може освен на основание на чл.32 от Закона за соствеността, субсидиарно да търсите чрез правилата на неоснователното обогатяване по Закона за задълженията и договорите.
Stina

Назад към Имотни казуси