- Дата и час: 01 Дек 2024, 08:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Законът за собствеността - може ли да се тълкува превратно!
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Законът за собствеността - може ли да се тълкува превратно!
В Закона за собствеността се казва, че в етажната собственост са общи външните стени, комините, трегерите, носещите стени,основите, покривът и прочее и прочее. Става така, че не остава много /да не кажа нищо/като собственост на притежателя на апартамент или етаж от къща. Прозорците на моя етаж, например, мои ли са? А ако искам да ги разширя надолу с 45 см /защото ми е тъмно в приземието, където живея/ ще се смята ли, че съм отнел тези сантиметри от съседа ми на горния етаж?Нали той си има прозорци, при това високи и светли? Под тях си има стена, която аз във никакъв случай не искам да обсебвам, а и не мога! Подпрозоречното пространство не е носеща конструкция, не се засяга пода, не се отнемат общи пространства, които би могъл да ползва и съседът ми, нищо, което е негово...Защо трябва да искам неговото съгласие, когато, поставяйки нова дограма, разширявам прозореца си малко?Започва да ме изнудва, взаимоотношенията ни се обтегнаха и т.н. Търся съвет. Дори от РНСК ми казаха, че ако съседът ми не рови, това, за което ги питам, изобщо не ги засяга. Същото отговарят и в общината. Защото съм правил ремонт. Съгласие обаче трябвало да се вземе, защото стената била обща! Да но аз не пипам стената , която е носеща! И за което съм съгласен, че така трябва да бъде! Нали всеки закон все пак е измислен от умни глави и трябва да има някакъв смисъл!?
- Тракия
Закона за собствеността ще има приложение, когато има разпореждане със общи части. (в смисъл: продажба, дарение и т.н.). Но в случая (на монтаж на нови прозорци макар и с различен размер) ще е приложим ЗУТ:
Чл. 185. (1) Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
1. не се променя предназначението им;
2. не се отнемат общи помещения и площи или части от тях и не се променя предназначението им;
3. не се изменят съществено общите части на сградата;
4. се свързват вътрешни инсталации с общи мрежи, преминаващи през или до делителната стена или през обслужващи помещения по една вертикална ос;
5. се прекарва нова инсталация през обща част, която не засяга помещения на отделни собственици;
6. (нова - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) се променя предназначението на обекти, разположени в нежилищни сгради.
(2) В случаите извън тези по ал. 1 се изисква решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и изрично писмено съгласие на всички собственици - непосредствени съседи на обекта, а когато се завземат общи части - съгласието на всички собственици, изразено с нотариална заверка на подписите.
(3) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Когато с проекта за преустройство се предвижда присъединяване на обща част в сграда - етажна собственост, към самостоятелен обект в етажната собственост или създаване на самостоятелен обект от обща част на сграда - етажна собственост, се сключва договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма с останалите собственици в етажната собственост. Въз основа на одобрения проект и на договора се издава разрешение за строеж.
(4) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Държавата и общините сключват договори по ал. 3 при условия и по ред, определени съответно с правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и с наредбата по чл. 8, ал. 2 от Закона за общинската собственост.
(5) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Преустройството по ал. 1 и 2 се допуска само ако не може да се намери друго техническо решение и отговаря на архитектурните, строително-техническите, санитарно-хигиенните и противопожарните правила и нормативи и се извърши по начин, най-благоприятен за засегнатия имот.
(6) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В случаите по ал. 1 и 2 собственикът на преустроените помещения е длъжен да отстрани всички повреди, причинени във връзка със строителните работи, като се прилага чл. 210.
(7) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Преустройството по ал. 3 се отбелязва в кадастъра, а договорите по ал. 3 и 4 се вписват в имотния регистър.
---------
тук въпроса е дали ще се възприеме, поставянето на нови (по-големи) прозорци като мероприятие с което не се изменят съществено общите части на сградата
Чл. 185. (1) Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
1. не се променя предназначението им;
2. не се отнемат общи помещения и площи или части от тях и не се променя предназначението им;
3. не се изменят съществено общите части на сградата;
4. се свързват вътрешни инсталации с общи мрежи, преминаващи през или до делителната стена или през обслужващи помещения по една вертикална ос;
5. се прекарва нова инсталация през обща част, която не засяга помещения на отделни собственици;
6. (нова - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) се променя предназначението на обекти, разположени в нежилищни сгради.
(2) В случаите извън тези по ал. 1 се изисква решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и изрично писмено съгласие на всички собственици - непосредствени съседи на обекта, а когато се завземат общи части - съгласието на всички собственици, изразено с нотариална заверка на подписите.
(3) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Когато с проекта за преустройство се предвижда присъединяване на обща част в сграда - етажна собственост, към самостоятелен обект в етажната собственост или създаване на самостоятелен обект от обща част на сграда - етажна собственост, се сключва договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма с останалите собственици в етажната собственост. Въз основа на одобрения проект и на договора се издава разрешение за строеж.
(4) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Държавата и общините сключват договори по ал. 3 при условия и по ред, определени съответно с правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и с наредбата по чл. 8, ал. 2 от Закона за общинската собственост.
(5) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Преустройството по ал. 1 и 2 се допуска само ако не може да се намери друго техническо решение и отговаря на архитектурните, строително-техническите, санитарно-хигиенните и противопожарните правила и нормативи и се извърши по начин, най-благоприятен за засегнатия имот.
(6) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В случаите по ал. 1 и 2 собственикът на преустроените помещения е длъжен да отстрани всички повреди, причинени във връзка със строителните работи, като се прилага чл. 210.
(7) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Преустройството по ал. 3 се отбелязва в кадастъра, а договорите по ал. 3 и 4 се вписват в имотния регистър.
---------
тук въпроса е дали ще се възприеме, поставянето на нови (по-големи) прозорци като мероприятие с което не се изменят съществено общите части на сградата
- Гост
Законът за собствеността не се ли тълкува превратно
Какво следва от това? Ако все пак наруша ЗУТ, много ли ще пострадам и от кого! Съседът ми е недоброжелателен. Но се ползва с протекции точно там, където трябва и това страшно ме затормозява. Няма да ме толерират в общината, щом т.3 от чл. 185, ал.1 на ЗУТ е толкова обтекаема!
- Ваня
Re: Законът за собствеността не се ли тълкува превратно
Явно всичко зависи от субективни преценки и по този начин и от нещо друго, а законите са тези, които го допускат!
- Тракия
Според мен чл.38 и чл.185 ЗУТ довот възможност за злоупотреба с право, която е забранена от чл.57, ал.2 на Конституцията. При тълкуване волята на законодателя може да се установи, че съгласие на останалите етажни собственици се иска в случаите, когато се накърняват техните правнозначими интереси- ако има опасност за сградата при преустройство на собствени помещения, когато се отнемат общи части или се променят съществено, когато се сменя предназначението на един обект и дейността, която ще се извършва в него е шумна, излъчва вредни емисии или е свързана с неудобства по-големи от обичайните. В противен случай, т.е. ако интересите на останалите собственици по никакъв начин не са накърнени отказът да дадат съгласието си може да се тълкува като злоупотреба с право и да бъде атакуван в съда. Едва ли съдиите ще приемат, че смисълът на закона е да постави на колене един правен субект пред други и да го направи лесна мишена за изнудване.
- no name
Тая тема я пускаш за пореден път.
Колко пъти още ще я пускаш - явно и ти не знаеш какво искаш...
Аз лично повече няма да ти отговоря...
А Чл. 185 от ЗУТ мога да го изтълкувам както си искам, че и съдебна практика да приложа, вкл. от 2005г.... Няма лошо....
Аз лично повече няма да ти отговоря...
А Чл. 185 от ЗУТ мога да го изтълкувам както си искам, че и съдебна практика да приложа, вкл. от 2005г.... Няма лошо....
-
scribtor - Потребител
Тая тема я пускаш за пореден път.
Добре де, позна ме! Но онези дни объркването ми бе голямо и започнах търсенето на отговор на въпроса, поставен под различен ъгъл. Впрочем аз получих отговора точно от теб, а сега не ми се разделя от общуването...Всичко добро!
Добре де, позна ме! Но онези дни объркването ми бе голямо и започнах търсенето на отговор на въпроса, поставен под различен ъгъл. Впрочем аз получих отговора точно от теб, а сега не ми се разделя от общуването...Всичко добро!
- Тракия
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|