начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наследствен имот

Казуси за недвижими имоти

Наследствен имот

Мнениеот Ина » 29 Сеп 2005, 13:58

Здравейте! Дядо ми е собственик на 2 съседни парцела. Приживе дарява единия на баща ми. В другия има къща. Баща ми строи в дарения му парцел собствен дом, в който живеем и днес. Брат му със семейството си и дядо ми продължават да живеят в дядовата къща. Дядо ми почива. Сега братът на баща ми не иска да дели нищо с баща ми, защото и двамата имали по парцел с къща. Освен това в парцела на дядо ми, баща ми си е построил гараж преди много години и си паркира колата. Но тази сутрин брат му е забранил да ползва повече гаража, защото бил в негово място :roll: . Ами това е най-общо. Какво можем да направим и има ли смисъл. Може ли дарението на нашия парцел да бъде някак си развалено?
Ина

Мнениеот габи » 29 Сеп 2005, 14:12

може, ако е накърнена запазената част на всеки наследник :shock:
габи

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 14:23

Баща Ви може да иска делба на парцела с къщата, който е останал на дядо ви и след неговата смърт се наследява по равно (ако няма преживяла съпруга) от баща ви и брат му. Т.е баща ви ще претендира за половината от този имот - земя, къща и гараж (ако е законен).

Дали е накърнена запазената част на чичо ви заради дарението, което баща ви е получил, ще се реши в делбеното дело и не е задължително чичо ви да повдигне този въпрос.

Ако отношенията са толкова изострени, баща ви може да изпрати нот. покана на брат си да му плаща обезщетение за ползването на съсобствения им имот.
АСД

Мнениеот габи » 29 Сеп 2005, 14:35

При определяне на запазена част на всеки един от наследниците и разполагаема част се образува наследствена маса, включваща всички имоти, принадлежали на наследодателя към момента на смъртта му както и даренията.
габи

Мнениеот Ина » 29 Сеп 2005, 14:41

Но от Дарението са изминали повече от 10 г. Не е ли вече придобит парцела по давност?
Ина

Мнениеот Ина » 29 Сеп 2005, 18:17

А бихте ли ми обяснили по-подбробно относно нотариалната покана? Благодаря!
Ина

Назад към Имотни казуси