начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

възможно ли е разваляне на дарението

Казуси за недвижими имоти

възможно ли е разваляне на дарението

Мнениеот мая » 15 Сеп 2005, 09:57

майка ми дари на племеника ми своя апартамент .Племеникът ми веднага си вади нотариален акт на своето име и се оказа че майка ми няма никакъв документ за собственост.Когато прочетох нотариалният акт който е издаден на племеника ми в него пише че майка ми може да ползва имота пожизнено и безвъзмездно, а устната им уговорка беше да бъде посочено на доизглеждане. Иска ме с брат ми да развалим дарението и имота да бъде прехвърлен отново на майка ми. Възможно ли е ? Какви могат да бъдат последствията, възможно ли е племеника ми да го ипотекира или заложи, или да го продаде? Какви са шансовете да си върнем имота?
мая

Мнениеот Отегчен » 15 Сеп 2005, 10:21

О-о-ох, нека позная - не сте се консултирали предварително с адвокат?
Отегчен

Re: възможно ли е разваляне на дарението

Мнениеот Нели » 15 Сеп 2005, 10:31

Договорът за дарение се извършва във формата на нот.акт и неговия социален смисъл е безвъзмездно дарителят да предостави на дарения имот!Дарителят не може да иска издръжка от надарения в следствие на договора за дарение,защото дарението по своя смисъл е едностранен и безвъзмезден договор!Ако майка Ви е искала гледане и здръжка,то е е трябвало да сключи с племенника си договор за гледане и издръжка, а не да дарява имота.С договора за гледане и издръжка тя щеше да прехвърли имота,но племенника щеше да бъде задължен да полага всекидневни грижи за нея,което при дарението липсва!Сега ако тя има нужда от подпомагане,то племенника й от морални подбуди, които се трансформират при невъзможност да се грижи за себе си дарителя, в своеобразно задължение,но пак отбелязвам само ако тя има нужда, не договора за дарение да предполага даването на такава издръжка.Само майка Ви може да отмени дарението,защото тя е била собственик на имота,страна по договора,но в случай че докаже нужда от издръжка и отказ на надарения да й даде такаваТова е основание за отмяна на дарението,което да е надлежно доказано, за да го уважи съда!Отмяната става само по съдебен ред.Съдебната практика е категорична по този въпрос.
Надареният става собственик на имота и може да се разпорежда с него,тъй като го е придобил на годно правно основание.Константна е фразата в такива договори,за налично пожизнено право на ползване от старан на дарителя,което спрямо придобитата собственост от надарения е ограничено вещно право.
Така че майка Ви може да иска отмяна на договора по съдебен ред,при съблюдаване на гореизложеното.Вие и брат Ви нямате отношение към казуса.
Нели

Мнениеот Гост » 15 Сеп 2005, 10:43

Бих добавила към горното, че щом е запазено правото на ползване върху имота на майка Ви до нейната смърт, тя ще може да го противопостави и на нови приобретатели на имота, в случай, че имотът бъде прехвърлен на друго лице от племенника Ви
Гост

Мнениеот verity63 » 15 Сеп 2005, 11:02

Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;

б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и

в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.

Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.

Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.

Предварителният отказ от този иск е нищожен.

Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.

Т.е. да се отмени дарение е много трудно.
verity63
Младши потребител

Назад към Имотни казуси