Собственик съм на жилище - 2 стаи и санитарен възел на 1вия етаж в кооперация, надстроена над стара къща. Входната врата на жилището се намира откъм страната на вътрешен двор, който не е моя собственост. В двора се влиза от обща външна врата. В посока улицата жилището ми няма врата, а само прозорец.
Има ли основание собственикът на двора да има някакви претенции към мен за преминаването през двора, за да вляза вкъщи? Или е длъжен да ми предостави това право?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
право на преминаване
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Нямаш място за притеснение. Щом единственият достъп до жилището ти е през задния двор - собственост на трето лице, собственикът му е длъжен да ти осигури право да преминаваш до жилището си, при това напълно безвъзмездно.
-
scribtor - Потребител
Мерси за бързия отговор.
И аз мисля така, особено след като прочетох чл.64 от Закона за собствеността (ако не греша).
Но... възможно ли е например собственика на двора да поиска да си направя врата откъм улицата, чисто технически това естествено може да се направи, само дето ще трябва да се направят стълби на тротоара:)
Или просто да започне да сменя бравите на дворната врата и да отказва да ми даде ключ - какво трябва да предприема тогава?
И аз мисля така, особено след като прочетох чл.64 от Закона за собствеността (ако не греша).
Но... възможно ли е например собственика на двора да поиска да си направя врата откъм улицата, чисто технически това естествено може да се направи, само дето ще трябва да се направят стълби на тротоара:)
Или просто да започне да сменя бравите на дворната врата и да отказва да ми даде ключ - какво трябва да предприема тогава?
- panzerfaust
Не може да те задължи да направиш прозореца на врата. Това категорично.
Ако пък смени патрона на вратата - това е самоуправство и с една жалба до Прокуратурата , ще се отстрани проблема бързо. Ако ли пък го смени повторно - вече носи и наказателна отговорност.
Ако пък смени патрона на вратата - това е самоуправство и с една жалба до Прокуратурата , ще се отстрани проблема бързо. Ако ли пък го смени повторно - вече носи и наказателна отговорност.
-
scribtor - Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|