- Дата и час: 25 Ное 2024, 05:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да изгоня наглите си наематели?
|
|
Zdravei,Ani, iskam da ti kaja nesto na tema prizovki" - Az imah skoro podoben sluchai - otvetnata strana ne jelaeshe da poluchi prizovkata.Napravihme taka, kakto me posavetva advokata mi - prizovkarkata otide sas svidetel v 7 chasa sutrinta- tova beshe predvaritelno ugovoreno s neja, ostavi im prizovkazta, nezavisimo, che te optkazaha da ja priemat.Togava prizovkata se vodi vrachena - stom e imalo svidetel. Tova mi pomogna mnogo za razreshavaneto na problema mi, zastoto otvetnata strana beshe ubedena, che ne e priela prizovka i izpusna sroka, v koito triabvashe da reagira.
- Гост
Няма да помогне подобно споразумение, ако впоследствие наемателят "забрави", че е подписал подобна клауза и поел подобни ангажименти. При недобросъвестност от негова страна наемодателят пак трябва по законния ред - тоест със завеждане на гр. дело да търси правата си. В противен случай ще е самоуправство.
Трябва да се промени чл. 126ж ГПК и се включав в приложното му поле и случаите с некоректни наематели. Но от дълги години не забелязвам законодателят да приема закони и законодателни изменения в интерес на хората.
Трябва да се промени чл. 126ж ГПК и се включав в приложното му поле и случаите с некоректни наематели. Но от дълги години не забелязвам законодателят да приема закони и законодателни изменения в интерес на хората.
- Гост
Много съм благодарна на всички вас, които ме съветвате и подкрепяте!
Доста се пообърках, но реших:
Още в понеделник подавам молба до РС.
Но имам няколко въпроса:
Мога ли да подам молба до съдия - изпълнител?
Имам ли право и ще има ли ефект?
И води ли се самоуправство спирането на тока?
И какъв е начинът да му спра парното, след като не ме допуска до апартамента?
Доста се пообърках, но реших:
Още в понеделник подавам молба до РС.
Но имам няколко въпроса:
Мога ли да подам молба до съдия - изпълнител?
Имам ли право и ще има ли ефект?
И води ли се самоуправство спирането на тока?
И какъв е начинът да му спра парното, след като не ме допуска до апартамента?
- Ани
Въпреки че....този пост ме притеснява...
А това го пише адвокат с опит...
Затова питам не мога ли направо да отида при съдия-изпълнител?
За да стане по-бързо.
А това го пише адвокат с опит...
Ами тези дела не са толкова бързи и ще Ви кажа защо (имал съм такива случаи и сега Ви казвам основните "номера", които въртят бившите наематели - казвам "бивши", защото това са хора, които стоят в имотите без правно основание, след като им прекратите наема). Бъркотиите с призоваването - ясно. При мен дори се стигна до гръмогласни жалби до председателя на районния съд, че призовкарките (дребни на телосложение женици в случая) са влезли в имота с шут и кръвожадно са натръшкали присъстващите в помещението и едва ли не с нож на гърлото принудили някои да подпише, че е получил призовката. Номерът не мина След това никой не се яви като ответник. Съдията разгледа делото в две заседания в рамките на една седмица и след три седмици имахме осъдително първоинстанционно решение. Последваха нови обструкции при получаване на съобщението за готовото решение. И сега - черешката на тортата - след това бившият наемател пуска жалба, без платена такса, разбира се. Така печели още време, защото отново му се праща съобщение да внесе 15 лв. държавна такса. Плаща се и тя и - о, небеса - изведнъж съдията по делото започва да си мисли, че ние, ищците, не сме запознати с решението поради едни процесуални подробности!!! След като вече сме пуснали възражения срещу жалбата на същия ден, в който е внесена таксата, само и само да върви делото към градския съд. Не е ясно как бихме могли да коментираме жалба по решение, за което не знаем, нали
Предложих на доверителите си да пуснем жалба за бавност, но те предпочетоха да уведомим съдията със съответна молба за това, че решението ни е пределно ясно и уважава всичките ни претенции и няма как да не сме уведомени за него.
Заседанието в СГС е насрочено за средата на декември - 13 месеца след началото на сагата... Ами това е то. Бързо производство по чл. 126а ГПК.
Затова питам не мога ли направо да отида при съдия-изпълнител?
За да стане по-бързо.
- Ани
Доколкото съм запознат с дискусията, нямате основание да се обърнете към съдия-изпълнител. За това трябва да имате изпълнителен лист, а май такъв нямате още.
Преди години помолих колеги от прокуратурата да изразят становище относно спирането на тока (получих мнения от районни, градски и един апелативен прокурор). Те не го считат за самоуправство.
Успех!
Преди години помолих колеги от прокуратурата да изразят становище относно спирането на тока (получих мнения от районни, градски и един апелативен прокурор). Те не го считат за самоуправство.
Успех!
- Гост
- Гост
Само да приключи сагата...честно ви казвам, мисля да създам
КОМИТЕТ или СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА НАЕМАТЕЛИТЕ!
Трябва да се съветват хилядите измамени от недобросъвестни наематели. Както написа лили2:" Законът закриля наемателите, вкл.и недобросъвестните! България е рай за длъжници!"
Трябва да се борим за законодателни промени.
Сигурно ви изглеждам луда с тия лозунги...още повече, че не съм юрист, но ми се ще да помогна с нещо на други хора, които попадат в мрежите на такива наематели. Чувството за обида от несправедливостта е много силно... Не е истина просто! Да не можеш да защитиш конституционното си право на собственост...
Да се види какъв е законът в другите страни?
Няма ли европейски изисквания?
Четох за "полицейска евикция". Каквото и да означава това, не мисля, че хората там са подложени на такива унижения и тормоз, а защо да не го нарека терор, от хора, които с измама живеят в имотите им.
Самият факт, че темата има такъв отзвук и толкова хора ме съветват, много от тях препатили и минали приз тоя ад, много адвокати, ми дава основание, че това е болезнена тема за обществото ни.
Ето какво написа един гост:
[/quote]Трябва да се промени чл. 126ж ГПК и се включав в приложното му поле и случаите с некоректни наематели. Но от дълги години не забелязвам законодателят да приема закони и законодателни изменения в интерес на хората.
КОМИТЕТ или СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА НАЕМАТЕЛИТЕ!
Трябва да се съветват хилядите измамени от недобросъвестни наематели. Както написа лили2:" Законът закриля наемателите, вкл.и недобросъвестните! България е рай за длъжници!"
Сигурно ви изглеждам луда с тия лозунги...още повече, че не съм юрист, но ми се ще да помогна с нещо на други хора, които попадат в мрежите на такива наематели. Чувството за обида от несправедливостта е много силно... Не е истина просто! Да не можеш да защитиш конституционното си право на собственост...
Четох за "полицейска евикция". Каквото и да означава това, не мисля, че хората там са подложени на такива унижения и тормоз, а защо да не го нарека терор, от хора, които с измама живеят в имотите им.
Самият факт, че темата има такъв отзвук и толкова хора ме съветват, много от тях препатили и минали приз тоя ад, много адвокати, ми дава основание, че това е болезнена тема за обществото ни.
[/quote]Трябва да се промени чл. 126ж ГПК и се включав в приложното му поле и случаите с некоректни наематели. Но от дълги години не забелязвам законодателят да приема закони и законодателни изменения в интерес на хората.
- Ани
Само да приключи сагата...честно ви казвам, мисля да създам
КОМИТЕТ или СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА НАЕМОДАТЕЛИТЕ!
Трябва да се съветват хилядите измамени от недобросъвестни наемодатели. Както написа лили2:" Законът закриля наемателите, вкл.и недобросъвестните! България е рай за длъжници!"
[/quote]Трябва да се промени чл. 126ж ГПК и се включав в приложното му поле и случаите с некоректни наематели. Но от дълги години не забелязвам законодателят да приема закони и законодателни изменения в интерес на хората.[quote]
КОМИТЕТ или СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА НАЕМОДАТЕЛИТЕ!
Трябва да се съветват хилядите измамени от недобросъвестни наемодатели. Както написа лили2:" Законът закриля наемателите, вкл.и недобросъвестните! България е рай за длъжници!"
[/quote]Трябва да се промени чл. 126ж ГПК и се включав в приложното му поле и случаите с некоректни наематели. Но от дълги години не забелязвам законодателят да приема закони и законодателни изменения в интерес на хората.[quote]
- Ани
Намесва се отново "опитния адвокат". За съжаление, "кранк" не е наясно с проблематиката във връзка с чл. 126ж. Има логика този текст да се прилага и при наемите. НО НЕ БИ! КОНСТАНТНАТА ПРАКТИКА НА СРС И СГС Е ДА ОТХВЪРЛЯ ТАКИВА МОЛБИ, ЗАЩОТО СИ ИМАЛО РЕД ЗА ЗАЩИТА И ТОЙ БИЛ ПО ЧЛ. 126А!!! Да не мислите, че не съм опитвал да пробия и по административен ред (т.е. чл. 126ж)? Но този член в момента е направо мъртъв текст. Според мотивите в определението на съдията, който ме отряза при молбата по чл. 126ж, той бил приложим при "заем за послужване" - разбирайте, ползване на имота безвъзмездно, а не срещу наем, в общи линии. И колко такива договора се сключват в България годишно? А колко от тях се нарушават?
Така че не се връзвайте на "кранк" - не са го "отрязвали". В момента изобщо не можете да пробиете по реда на чл. 126ж.
Така че не се връзвайте на "кранк" - не са го "отрязвали". В момента изобщо не можете да пробиете по реда на чл. 126ж.
- Гост
!!!!!!!!!!
Ако на мен ми се случи подобно нещо, никога няма дори да ми мине през ум да използвам законови и каквито и да било цивилизовани методи...Жилището си е мое и не ми дреме...точка по въпроса...Събирам 2-3 приятели...единият да е ключар с необходимото оборудване....влизам с як шут...Изхвърлям всичко на стълбището....Докато се появи полицията, патронът ще бъде сменен....Аз ще съм си влязъл във владение...Нека наемателят ме съди ...Хайде да видим какво основание ще намери, за да иска да си възстанови владението...Най-добре ще бъде все пак, ако по време на екшъна няма никой вкъщи...)))))))))
- АЛЕКС
Някъде из форума прочетох / май в "Договор баба Злата"/, че наемодателите имат право на достъп до имота си в присъствието на наемателите. Това така ли е наистина?
Защото моите наематели не ме допускат вътре, а много ми се иска да намеря начин да вляза и да им спра парното... Къде да де оплача, кой да ми помогне?
Прекъснах им тока, телефона, но най-големите сметки се правят за парно и студена вода. Ако успея да ги спра, няма да се притеснявам толкова от дълъго протакане, нали ще бъда спокойна, че поне няма да ми се трупат още сметки.
Защото моите наематели не ме допускат вътре, а много ми се иска да намеря начин да вляза и да им спра парното... Къде да де оплача, кой да ми помогне?
Прекъснах им тока, телефона, но най-големите сметки се правят за парно и студена вода. Ако успея да ги спра, няма да се притеснявам толкова от дълъго протакане, нали ще бъда спокойна, че поне няма да ми се трупат още сметки.
- Ани
АЛЕКС, ако прочетеш по-нагоре ще видиш, че те постоянно са си вкъщи. Днес пак го срещнах в 14.30 / ние живеем в съседния блок / Това ме навежда на мисълта, че са го изхвърлили от поредната работа и много затруднява желанието ми да проникна у тях без сблъсък. Нали се сещаш какъв екшън ще настъпи...С удоволствие бих му вкарала един, ама веднага ще започне да ме съди. В момента той води 11 дела срещу различни хора. Не помня как се наричаха тези, които са пристрастени към воденето на дела...
- Ани
Вярно е, че съм още студентка по право и може би не разбирам много, но си мисля за петиторен иск.
Все пак вие сте собственик на апартамента, а вашият наемател ви пречи да упражнявате правата си на собственик.
Освен това побързайте, т.к. виж му хрумнало да е решил да придобие апартамента ви по давност.
По отношение на мутрите-може и да решат единия ви проблем, но със сигурност ще си навлечете още.
Съдейки от вашия разказ, наемателят ви изглежда доста "отворен".
Надявам се по някакъв начин да съм ви помогнала, дори и само със съпричастността си.
Успех!
Все пак вие сте собственик на апартамента, а вашият наемател ви пречи да упражнявате правата си на собственик.
Освен това побързайте, т.к. виж му хрумнало да е решил да придобие апартамента ви по давност.
По отношение на мутрите-може и да решат единия ви проблем, но със сигурност ще си навлечете още.
Съдейки от вашия разказ, наемателят ви изглежда доста "отворен".
Надявам се по някакъв начин да съм ви помогнала, дори и само със съпричастността си.
Успех!
- stina
Вярно е, че още съм студентка по право и може би не разбирам много, но си мисля за предявяване на петиторен иск по Закона за собствеността. Все пак Вие сте собственик на апартамента, а вашият наемател определено Ви пречи да упражнявате правата Ви като такъв.
Освен това побързайте, т.к. виж на Вашия наемател му хрумнало да придобие апартамента Ви по давност.
А по отношение на мутрите - може и да решат вълнуващия Ви проблем, но със сигурност ще ви докарат и нови такива, а едва искате.
Успех!
Освен това побързайте, т.к. виж на Вашия наемател му хрумнало да придобие апартамента Ви по давност.
А по отношение на мутрите - може и да решат вълнуващия Ви проблем, но със сигурност ще ви докарат и нови такива, а едва искате.
Успех!
- stina
Тъпа "сага"
Изчетох писаното по тази тема, защото имах аналогичен проблем. Оказва се, че в България собствеността не е защитена. Това е доказано не само с "продажбата" на апартамента на проф. Живко Сталев, извършена от цигани или пък на колата на Филчев, но от многобройните никому неизвестни, дори не стигнали до съд инциденти с недвижими имоти...
Първо искам да се съглася с всички, които твърдят, че завеждането на дело е сизифовско начинание и несъмненият му успех е проектиран някъде в далечното бъдеще. Както преди време каза проф. Ж.Сталев по телевизията: "Няма законови средства да си върна апартамента...". Човекът беше професор по Граждански процес и сигурно знае какво казва.
Аз действах по следния начин:
1. Влязох с измама и без предупреждение с двама приятели в апартамента и им взех телевизора като залог - нямаше странични свидетели, така, че не можеха да се жалват ефективно.
2. Извиках на преговори за телевизора мъжа и му хвърлих един кратък, но здравословен бой без свидетели и следи - ритах го предимно в корема.
3. След боя наемателя реши да се изнася. Извика ме в апартамента - беше си раздигнал част от покъшнината, но си искаше телевизора : ) . Аз и още трима мои приятели влязохме вътре и заварихме "наемателя" с негови приятели : ) Обаче ние се оказахме с по-добри физически данни и поне с две глави по-високи от противниците... Та те се изнесоха доброволно, след което веднага се хванахме на работа - сменихме патрона. Не след дълго дойде полиция. Обясних им, че човекът не си е плащал наема - той не успя да покаже разписка за платен наем, а само договора : ) След като видяха, че няма негово имущество в апартамента, полицаите го изгониха.
4. Той обаче после подал жалба до прокурора за телевизора. Кварталния ме извика един ден, заедно с него. Не отрекох, че съм взел телевизора и обещах да го върна веднага, щом ми даде квитанции за платени ток, телефон и др. подобни...
5. Сложих метална врата със секретен ключ. И така, след баталните сцени дойде тържествения край - всички разходи бяха платени, а аз си задържах депозита.
И така, со малко самоуправство, со кротце, со благо, успях да си върна собствеността. Кой казва, че в България тя не е защитена?
Първо искам да се съглася с всички, които твърдят, че завеждането на дело е сизифовско начинание и несъмненият му успех е проектиран някъде в далечното бъдеще. Както преди време каза проф. Ж.Сталев по телевизията: "Няма законови средства да си върна апартамента...". Човекът беше професор по Граждански процес и сигурно знае какво казва.
Аз действах по следния начин:
1. Влязох с измама и без предупреждение с двама приятели в апартамента и им взех телевизора като залог - нямаше странични свидетели, така, че не можеха да се жалват ефективно.
2. Извиках на преговори за телевизора мъжа и му хвърлих един кратък, но здравословен бой без свидетели и следи - ритах го предимно в корема.
3. След боя наемателя реши да се изнася. Извика ме в апартамента - беше си раздигнал част от покъшнината, но си искаше телевизора : ) . Аз и още трима мои приятели влязохме вътре и заварихме "наемателя" с негови приятели : ) Обаче ние се оказахме с по-добри физически данни и поне с две глави по-високи от противниците... Та те се изнесоха доброволно, след което веднага се хванахме на работа - сменихме патрона. Не след дълго дойде полиция. Обясних им, че човекът не си е плащал наема - той не успя да покаже разписка за платен наем, а само договора : ) След като видяха, че няма негово имущество в апартамента, полицаите го изгониха.
4. Той обаче после подал жалба до прокурора за телевизора. Кварталния ме извика един ден, заедно с него. Не отрекох, че съм взел телевизора и обещах да го върна веднага, щом ми даде квитанции за платени ток, телефон и др. подобни...
5. Сложих метална врата със секретен ключ. И така, след баталните сцени дойде тържествения край - всички разходи бяха платени, а аз си задържах депозита.
И така, со малко самоуправство, со кротце, со благо, успях да си върна собствеността. Кой казва, че в България тя не е защитена?
- ogi
- Младши потребител
Съгласен съм. Ани ако е толкова страхлива още сега да се отказва от апартамента иначе вярата в нашто правосъдие ще и струва още нерви и пари. Какво се е уплашила, че ще я съдят. Да извика мутри било самоуправство. Къде го пише това? Тя от тях ще иска само законни работи - помощ чрез съвети, говорене и убеждение. Те топлофикация вече ползват мутри и имат резултати. Всеки може да съди всекиго и в най-правовите държави, който го е еня за това си е негов проблем.
- Гост
|
|