- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
спиране на давност?
|
|
34 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
-
bebitor - Активен потребител
Само не стана ясно мужду сънаследници и съсобсвеници тече ли давност? И ако не каква е законовата уредба!
Благодаря!
Благодаря!
- platon
- Младши потребител
Разбира се, че тече давност от момента, когато 1 (или повече съсобственици/сънаследници) установи владение. Предполага се обаче, че той не е владелец, а държател спрямо идеалните части на другите, докато не демонстрира промяна в намерението си и ясно покаже, че владее имота за себе си, с намерение да го присвои. Правна уредба- чл. 68, чл.79 от ЗС. Относно спиране и прекъсване на давността- чл. 115 и 116 от ЗЗД. Литература- "Владение"- В. Таджер, "Съсобственост" П. Венедиков и други. Приятно четене!
Ако все пак имате конкретен случай, най-добре се посъветвайте с адвокат. Придобиването по давност е тънка материя.
Ако все пак имате конкретен случай, най-добре се посъветвайте с адвокат. Придобиването по давност е тънка материя.
Rara avis in terris
-
Да сигурно тече. Но аз сякаш намирам един проблем. Обикновено сънаследници и съсобственици са братя и сестри или родители и деца.
КОгато става въпрос за апартамент например обикновено някой остава да живее там без наем, със явното съгласие на останалинте съсобственици. Преживелите родители или сестри и братя, които живеят на друго място.
Как тогава да опазим такъв имот от придобивна давност?
КОгато става въпрос за апартамент например обикновено някой остава да живее там без наем, със явното съгласие на останалинте съсобственици. Преживелите родители или сестри и братя, които живеят на друго място.
Как тогава да опазим такъв имот от придобивна давност?
- platon
- Младши потребител
Малко по-горе съм писала!
Предполага се обаче, че той не е владелец, а държател спрямо идеалните части на другите, докато не демонстрира промяна в намерението си и ясно покаже, че владее имота за себе си, с намерение да го присвои.
С две думи, ако си живее там тихомълком, той е само държател на ид. части на другите. Ако обаче съобствениците му дойдат на гости, например, и обитателят им каже- "вън, това е моят дом!!!", от този момент той е владелец. Е, може и не по толкова драстичен начин
Например разговор от рода на "Мили братко, ти имаш къде да живееш, жена ти е богата и т.н., не си стъпвал тук от 100 години, аз нищо друго си нямам и считам тази къща за своя"
И в двата случая няма никакво значение какво ще отговорят другите съсобственици (а какво ще предприемат). От момента на демонстрацията на собственическо поведение той прекратява държането спрямо ид. части на другите и започва да владее за себе си.
Предполага се обаче, че той не е владелец, а държател спрямо идеалните части на другите, докато не демонстрира промяна в намерението си и ясно покаже, че владее имота за себе си, с намерение да го присвои.
С две думи, ако си живее там тихомълком, той е само държател на ид. части на другите. Ако обаче съобствениците му дойдат на гости, например, и обитателят им каже- "вън, това е моят дом!!!", от този момент той е владелец. Е, може и не по толкова драстичен начин
Например разговор от рода на "Мили братко, ти имаш къде да живееш, жена ти е богата и т.н., не си стъпвал тук от 100 години, аз нищо друго си нямам и считам тази къща за своя"
И в двата случая няма никакво значение какво ще отговорят другите съсобственици (а какво ще предприемат). От момента на демонстрацията на собственическо поведение той прекратява държането спрямо ид. части на другите и започва да владее за себе си.
Rara avis in terris
-
Въпросът е за нива, зем.земя, практиката е противоречива но не може по давност да се придобие нива. Има си ред, решение на ПК и т.н Има само една категория зем.земи, тези т.н навремето частно ползуване, давани по постановления някои от които изобщо не се пазят. Ако се докаже с писмен документ от ПК че тази зем.земя/нива/ никога не е била внасяна в ТКЗС, ДЗС или др.подобно държ.образувание, т.е никога не е била одържавявана, тогава можеш да я придобиеш по давност. За зем.земи реда е по ЗСПЗЗ решение на ПК и т.н.
- tarboxx
- Потребител
karelia79 написа:айде г-н Стоянов да ви видим... елементарен въпрос: лице, което работи по ТД е дисциплинарно уволнено, но не може да бъде намерено, за да му се връчи заповедтта за прекратяване на ТД (напр. в чужбина е). Какво правим?
ТД ще се счита за прекратен от датата, на която е издадена заповедта за уволнение, а не датата на връчването, тъй като работникът или служителят сам се е поставил в невъзможност да я получи
П.П. Явно се "заимствали" казуса от Коментара на кодекса на труда
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
tarboxx написа:Въпросът е за нива, зем.земя, практиката е противоречива но не може по давност да се придобие нива. Има си ред, решение на ПК и т.н Има само една категория зем.земи, тези т.н навремето частно ползуване, давани по постановления някои от които изобщо не се пазят. Ако се докаже с писмен документ от ПК че тази зем.земя/нива/ никога не е била внасяна в ТКЗС, ДЗС или др.подобно държ.образувание, т.е никога не е била одържавявана, тогава можеш да я придобиеш по давност. За зем.земи реда е по ЗСПЗЗ решение на ПК и т.н.
Мисля, че не сте прав
До колко си спомням през 1997 г. е отпаднало ограничението за придобиване по давност на подлежащи на реституиране имоти (в това число земеделски земи), като по настоящем по давност не могат да бъдат придобивани единствено земеделски земи от държавния поземлен фонд.. но мога и да греша
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Мисля, че не сте прав
До колко си спомням през 1997 г. е отпаднало ограничението за придобиване по давност на подлежащи на реституиране имоти (в това число земеделски земи), като по настоящем по давност не могат да бъдат придобивани единствено земеделски земи от държавния поземлен фонд.. но мога и да греша [/quote]
Хубаво би било ако се обосновете просто въпроса е много интересен затова. ЗСПЗЗ е приет през 1991г. - десет годишно владение е примерно 2001г.Казвам примерно защото за всеки район плановете за земеразделяне са приемани различни години примерно 1993 - 10 год.владение би било 2003г. НО зем.земи са били държавна собственост - срещу държавата давност не тече, общо правило / а и давността срещу държавата по късно беше спряна и в момента/. За да не е държавен имота/т.е зем.земи/ съгласно плана за земеразделяне всеки бивш собственик/наследник/ предявява по ЗСПЗЗ молба за възстановяване или спор за материално право и т.н Има ред за реституцията по ЗСПЗЗ. Не мога да твърдя тази нива беше на дядо ми преди 50 год. сега е моя. На първо място се замислете каква скица ще ви издадат от ПК? Най-често това е в графата собственик изписват - непотърсени или резервен фонд, има и др.основания но малко съм уморена. Така наречените непотърсени или резервен фонд са ниви които след съд.решения се предоставят на собствениците които не са могли да ги възстановят в реални граници. Има много хипотези. НО не и давност за зем.земи.
До колко си спомням през 1997 г. е отпаднало ограничението за придобиване по давност на подлежащи на реституиране имоти (в това число земеделски земи), като по настоящем по давност не могат да бъдат придобивани единствено земеделски земи от държавния поземлен фонд.. но мога и да греша [/quote]
Хубаво би било ако се обосновете просто въпроса е много интересен затова. ЗСПЗЗ е приет през 1991г. - десет годишно владение е примерно 2001г.Казвам примерно защото за всеки район плановете за земеразделяне са приемани различни години примерно 1993 - 10 год.владение би било 2003г. НО зем.земи са били държавна собственост - срещу държавата давност не тече, общо правило / а и давността срещу държавата по късно беше спряна и в момента/. За да не е държавен имота/т.е зем.земи/ съгласно плана за земеразделяне всеки бивш собственик/наследник/ предявява по ЗСПЗЗ молба за възстановяване или спор за материално право и т.н Има ред за реституцията по ЗСПЗЗ. Не мога да твърдя тази нива беше на дядо ми преди 50 год. сега е моя. На първо място се замислете каква скица ще ви издадат от ПК? Най-често това е в графата собственик изписват - непотърсени или резервен фонд, има и др.основания но малко съм уморена. Така наречените непотърсени или резервен фонд са ниви които след съд.решения се предоставят на собствениците които не са могли да ги възстановят в реални граници. Има много хипотези. НО не и давност за зем.земи.
- tarboxx
- Потребител
tarboxx написа:Хубаво би било ако се обосновете просто въпроса е много интересен затова. ЗСПЗЗ е приет през 1991г. - десет годишно владение е примерно 2001г.Казвам примерно защото за всеки район плановете за земеразделяне са приемани различни години примерно 1993 - 10 год.владение би било 2003г. НО зем.земи са били държавна собственост - срещу държавата давност не тече, общо правило / а и давността срещу държавата по късно беше спряна и в момента/. За да не е държавен имота/т.е зем.земи/ съгласно плана за земеразделяне всеки бивш собственик/наследник/ предявява по ЗСПЗЗ молба за възстановяване или спор за материално право и т.н Има ред за реституцията по ЗСПЗЗ. Не мога да твърдя тази нива беше на дядо ми преди 50 год. сега е моя. На първо място се замислете каква скица ще ви издадат от ПК? Най-често това е в графата собственик изписват - непотърсени или резервен фонд, има и др.основания но малко съм уморена. Така наречените непотърсени или резервен фонд са ниви които след съд.решения се п
редоставят на собствениците които не са могли да ги възстановят в реални граници. Има много хипотези. НО не и давност за зем.земи.
Първо се извинявам, че се обърнах към Вас в мъжки род Като се замисля.. мен повечето колеги ме мислят за жена и често ми се налага да "браня" мъжкото у себе си Това в кръга на шегата
В предишниш си постинг имах предвид Закона за въстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти, който е от 1992 г., но новата ал. 2 на чл. 5 от 1997 г. гласи следното:
Чл. 5. (1) (Предишен текст на чл. 5 - ДВ, бр. 107 от 1997 г.) Наследниците на лицата, на които се възстановява собствеността върху имотите по чл. 1 и 2, се освобождават от заплащане на данък върху наследството.
(2) (Нова - ДВ, бр. 107 от 1997 г.) Изтеклата придобивна давност за имоти, собствеността върху които се възстановява по този закон или по Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи (обн., ДВ, бр. 17 от 1991 г.; попр., бр. 20 от 1991 г.; изм., бр. 74 от 1991 г., бр. 18, 28, 46 и 105 от 1992 г., бр. 48 от 1993 г., бр. 64 от 1993 г. - Решение № 12 на Конституционния съд от 1993 г.; изм., бр. 83 от 1993 г., бр. 80 от 1994 г., бр. 45 и 57 от 1995 г., бр. 59 от 1995 г. - решения № 7 и № 8 на Конституционния съд от 1995 г.; изм., бр. 79 от 1996 г., бр. 103 от 1996 г. - Решение № 20 на Конституционния съд от 1996 г.; изм., бр. 104 от 1996 г., бр. 62, 87 и 98 от 1997 г.), или по Закона за амнистия и връщане на отнети имущества (обн., ДВ, бр. 1 от 1991 г.; попр., бр. 21 от 1991 г.; изм., бр. 62 от 1997 г.), не се зачита и започва да тече от деня на влизането на тази разпоредба в сила.
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Т.е след 2007г. вече може да се позовеш на давност? Как на практика, на кого е нивата която владея? На частно лице или..? Как мислите?
- tarboxx
- Потребител
Вижте и чл.10 ал.13 от ЗСПЗЗ и Решение № 1951 от 19.11.2004 на ВКС. И аз това твърдя по горе имота/нива/ не трябва да е бил в ТКЗС за да се приложи ЗВСОНИ.
- tarboxx
- Потребител
34 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|