- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Решете ми един казус.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Решете ми един казус.
Възрастна жена, собственик на недвижим имот, без наследници е предоставила на непознат за нея човек, представящ се за адвокат, след някакви обещания, нотариалния си акт и личната карта. След време, непознатия и връща личната карта, но не и документа за собственост. Жената предполага извършването на някаква некоректна сделка от нейно име и иска да и се помогне. Какво може да се напрви.
До момента не е подписвала официално никакъв документ, но мисля, че в случая това е без значение. След смъртта и няма кой да претендира за имотите и.
Първо, жената в момента не може да направи каквото и да е - било то дарение или завещание без да мине по дългата и тромава процедура за изваждане на дубликат от нотариалния акт.
Второ, дори и да го направи, след време може да се получат двама "добросъвести" собственици на имота.
Как може да блокира евентуална измама от страна на мнимия адвокат.
Благодаря ви предварително.
По обясними причини не съм се логнала и пиша като гост.
До момента не е подписвала официално никакъв документ, но мисля, че в случая това е без значение. След смъртта и няма кой да претендира за имотите и.
Първо, жената в момента не може да направи каквото и да е - било то дарение или завещание без да мине по дългата и тромава процедура за изваждане на дубликат от нотариалния акт.
Второ, дори и да го направи, след време може да се получат двама "добросъвести" собственици на имота.
Как може да блокира евентуална измама от страна на мнимия адвокат.
Благодаря ви предварително.
По обясними причини не съм се логнала и пиша като гост.
- гост
Първо
процедурата на снабдяван с препис от НА, не е нито дълга нито тромава, а елементарна!
Второ, на какво основание ще се впише възбрана?!
Трето, най добре е първо да се провери към момента има ли извършени разпоредителни действия. Направете справка в А-я по вписванията. Това, че дамата не е подписала нещо, нищо не значи!
Четвърто, четете повече! Никой няма да ви сдъфче казуса.
Второ, на какво основание ще се впише възбрана?!
Трето, най добре е първо да се провери към момента има ли извършени разпоредителни действия. Направете справка в А-я по вписванията. Това, че дамата не е подписала нещо, нищо не значи!
Четвърто, четете повече! Никой няма да ви сдъфче казуса.
- чудещ
Чудещ, това ми хареса. Отначало се пънех да пиша по форумите, ама вече се спрях. Голяма част от питащите са колеги, а като се има предвид въпроса от темата - това си е жив срам. казуса е от елементарен по елементарен. Питащите колеги неразбират ли че по този начин уронват престижа на професията ни?
- алекс
Това съм аз, тази, която пуснах темата.
Искам само да уточня. Нямам нищо общо с адвокатската професия. Пиша тук защото мисля, че мога да получа компетентна помощ, а какво чета - казуса е елементарен, проверете в регистъра по вписванията и разни други там дрън дрън.
Не ми се сърдете, но с нищо не ми помагате. Разбира се, че към днешна дата имота се води все още на името на собственичката. В противен случай тя вече щеше да рови по кофите. Каква е гаранцията, обаче че утре имота няма да е продаден от нейно име? И ако това стане какво може да се направи.
Преди или след това?
А адвоката и е измъкнал документа без нейно знание. Просто е установила липсата му след негово посещение.
Щях да пропусна - женицата е 87 годишна.
Искам само да уточня. Нямам нищо общо с адвокатската професия. Пиша тук защото мисля, че мога да получа компетентна помощ, а какво чета - казуса е елементарен, проверете в регистъра по вписванията и разни други там дрън дрън.
Не ми се сърдете, но с нищо не ми помагате. Разбира се, че към днешна дата имота се води все още на името на собственичката. В противен случай тя вече щеше да рови по кофите. Каква е гаранцията, обаче че утре имота няма да е продаден от нейно име? И ако това стане какво може да се направи.
Преди или след това?
А адвоката и е измъкнал документа без нейно знание. Просто е установила липсата му след негово посещение.
Щях да пропусна - женицата е 87 годишна.
- гост
Уважаема г-жо, без да подцнявам сериозността на проблема си позволявям да добавя, че не е непоправим. Първо, много правилно ви съветват от форума да проверите в Агенцията па вписванията, след като за имота има опасност от незаконно разпореждане. Това може да направите писмено чрез молба, ЕГН на собственичката и такса от 5лв, или устна справка за 1лв. Второ, след като възрастната дама не се е разписвала никъде собственоръчно, не че не могат да подправят подписа й, но поне това дава известна гаранция. трето, за ваша сигрност, а и ваше задължение е да извадите дубликат от доумента за собственост. Това може да стане или при нотариуса, при когото е извършена сделката, или от Агенцията по вписванията. След като се сдобиете с нотариален акт ви съветвам това, за което и вие се досещате, а именно-завещание в полза на доверен човек, но саморъчно, за да си спестите излишни разходи. За неговата форма не са необходими никакви специални документи, само трябва да е написано собственоръчно, да има достоверна дата, да е описан точно обекта на завещанието и да е предаден за съхранение на нотариус, доверено лице, може и да се съхранява лично. За съжаление нищо друго не мога да ви посъветвам за ваше успокоение. Измами винаги стават.
- исса
Питащата, за да получите адекватен отговор, добре е да уточните - сигурен съм, че можете да го сторите - защо тази собственица е дала личната си карта и документа си за собственост на лицето, представило се за адвокат?
Иначе най-спешното е да се провери в Агенцията по вписванията дали е още собственик тази жена.
Иначе най-спешното е да се провери в Агенцията по вписванията дали е още собственик тази жена.
- адв.
Ама моля Ви се...
Не мога да се начудя каква е тази практика, да се търси консутанска помощ без да се заплаща хонорар за това!
Това да не е Женския пазар!
- Юристче
адв. написа:... добре е да уточните - сигурен съм, че можете да го сторите - защо тази собственица е дала личната си карта и документа си за собственост на лицето, представило се за адвокат? ...
Уточнявам: Женицата има и къща в провинцията. Решава да я продаде, за да доживее дните си без финансови затруднения. Освен това е трудно подвижна, предвид възрастта и и не е ходила там от години. Споменатият господин е предложил да и намери купувач и да и помогне да осъществи сделката. Когато му е дала НА за къщата и личната си карта за да подготви документите, след това установява, че от плика и липсва и НА за основното и жилище.
Притесненията и не са за това, че ще бъде измамена с продажбата на къщата, а че може да остане без сегашното си жилище.
- Гост
Има ли поне имена и адрес на мнимия адвокат? Евентуално да се подаде жалба до прокуратурата против него за незаконно задържане на документ и за проверка дали не е извършено някакво разпореждане. А да не би и ПЪЛНОМОЩНО да е направила на мнимия адвокат? Нека си спомни.... Добре е евентуално да прехвърли основното си жилище при запазване пожизнено правото си на ползване срещу задължение за гледане и издръжка на някой що-годе близък човек. Все пак с оглед на възрастта добре е да се довери на някой - поне аз намирам за по-разумно това решение.
- адв.
Без нотариално заверено пълномощно подписано от жената нищо не може да се направи. За мен няма проблем. Ако обаче е подписала и пълномощно рискът е много голям. На всичкото отгоре не можете да го оттеглите защото не знаете на кого е дадено/ако е дадено/. В това което вие твърдите има неясноти - как сте разбрали че човекът който е получил личната карта и акта е адвокат, а пък не му знаете името или нещо друго което да ви насочи към него. Илиза, че някой почукал на вратата, казал "аз съм адвокат, дай си личната карта и нотариалния акт!" и бабата ги дала. После, според твърденията ви, се усетила че може да я измамят и казала на вас /интересно каква сте й вие/. След време когато "адвокатът" върнал личната карта бабата пак не пита "Какъв си ти бре, защо ми искаш документите, къде ми е нотариалния акт?" и пр.
Съгласете се с мен, че в историята ви има празноти, които я правят странна и ме карат да си мисля, че не сте искрена и не заслужавате добросъвестно отношение от форумците. Извинете ме, ако греша.
Съгласете се с мен, че в историята ви има празноти, които я правят странна и ме карат да си мисля, че не сте искрена и не заслужавате добросъвестно отношение от форумците. Извинете ме, ако греша.
- 2 и 200
Re: Ама моля Ви се...
2 и 200, ако трябваше да опиша историята с всичките и подробности, едва ли някой щеше изобщо да прочете поста ми. Да обеснявам тук, че "адвоката" е доведен от приятелка и че не фигурира в списъците на нито една колегия, че е оставил визитна картичка с двете си имена и някакви телефони и факсове ... мисля, че тук си пиша със сериозни хора, които постоянно се ровят в лъжата и търсят път към истината и едва ли ще приемат всичко безрезервно, още повече, че презумцията е измама. И изобщо какво за теб е нотариално заверено пълномощно? Лично аз веднага мога да посоча поне трима недобросъвести нотариуси, които са готови да издадат такова срещу съответната комисионна. Разбира се не визирам гилдията на нотариусите като цяло.
Ценя отговорите на исса и адвоката. Останалото в общи линии си е чист спам. Като например:
Може би това момче когато порасне и стане юрист, ще дава смислени отговори и ще натрупа цяло състояние.
Както и да е, днес от полицията са проверили, че в регистъра по вписванията жената е все още собственик, накарали са я да подаде молба за изгубена лична карта, като старата са я въвели веднага в масива като невалидна. Завели са я в данъчната служба, където е написла молба, данъчна оценка за имота да и се издава само лично, а не на опълномощени от нея лица и са сезирали прокуратурата за времена възбрана до приключване на проверката. Посъветвали са я за да се предпази в бъдеще от подобни апепити да препише някаква идеална част от имота на доверен човек, след като си получи новата л.к., тъй като за евентуални измамници процедурата с повече собственици е доста по-сложна.
Утре ще и занесат у дома албуми със снимки на известните им бандити от бранша, за да направи евентуално разпознаване.
Обзалагам се пет към едно, че половината от мерките не са законни, но все пак е нещо, нали? И то само за един ден.
Още веднъж благодаря на всички отзовали се.
Смятам, че темата е изчерпана и предлагам някой от модераторите да я затрие.
Ценя отговорите на исса и адвоката. Останалото в общи линии си е чист спам. Като например:
Юристче написа:Не мога да се начудя каква е тази практика, да се търси консутанска помощ без да се заплаща хонорар за това!
Може би това момче когато порасне и стане юрист, ще дава смислени отговори и ще натрупа цяло състояние.
Както и да е, днес от полицията са проверили, че в регистъра по вписванията жената е все още собственик, накарали са я да подаде молба за изгубена лична карта, като старата са я въвели веднага в масива като невалидна. Завели са я в данъчната служба, където е написла молба, данъчна оценка за имота да и се издава само лично, а не на опълномощени от нея лица и са сезирали прокуратурата за времена възбрана до приключване на проверката. Посъветвали са я за да се предпази в бъдеще от подобни апепити да препише някаква идеална част от имота на доверен човек, след като си получи новата л.к., тъй като за евентуални измамници процедурата с повече собственици е доста по-сложна.
Утре ще и занесат у дома албуми със снимки на известните им бандити от бранша, за да направи евентуално разпознаване.
Обзалагам се пет към едно, че половината от мерките не са законни, но все пак е нещо, нали? И то само за един ден.
Още веднъж благодаря на всички отзовали се.
Смятам, че темата е изчерпана и предлагам някой от модераторите да я затрие.
- Гост
Г-жо питаща, колегата "чудещ" ви е отговорил изключително ясно и точно. Това което за вас е дрън-дрън, как да ви обясня е най-точното и ясно становище, което може да получите. Ако не го разбирате и ако не знаете какво да правите, за това са адвокатите. Ангажирайте някой адвокат да ви свърши работата.
Останалите глупусти писани от участници във форума по вашата тема - да търсите кой е мнимия адвокат, да вписвате възбрана (???) и т.н. по-добре въобще не ги четете.
Останалите глупусти писани от участници във форума по вашата тема - да търсите кой е мнимия адвокат, да вписвате възбрана (???) и т.н. по-добре въобще не ги четете.
- Наблюдател
Г-жо питаща, колегата "чудещ" ви е отговорил изключително ясно и точно. Това което за вас е дрън-дрън, как да ви обясня е най-точното и ясно становище, което може да получите. Ако не го разбирате и ако не знаете какво да правите, за това са адвокатите. Ангажирайте някой адвокат да ви свърши работата.
Никой не е застрахован от измама, за каквато се притеснявате. Това че нот. акт и личната карта на бабата е престояла у адвоката, не означава, че бабата е станала или ще стане жертва на престъпление.
Никой не е застрахован от измама, за каквато се притеснявате. Това че нот. акт и личната карта на бабата е престояла у адвоката, не означава, че бабата е станала или ще стане жертва на престъпление.
- Наблюдател
вие ли сте се довереното лице на което старата женица ще прехвърли имота си? и още нещо .........................рядко полицейските органи правят толкова много като превантивна мярка. обикновенно дори при наличие на престъпление си дават много поо-малко зор.
- belcheva
- Нов потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|