начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

дарение с право на пожизнено ползване

Казуси за недвижими имоти

дарение с право на пожизнено ползване

Мнениеот neda » 19 Сеп 2003, 15:36

Здравейте колеги,
Имам казус, за който се чудя кой е най-удачния вариант за разрешаването му, надявам се да ми укажете съдействие!
Клиентката ми е дарила собствения си апартамент на единствената си дъщеря със запазено право на пожизнено ползване.В момента тя е лишена от достъп до него т.е. възпрепятствана е при упражняването на правата си на ползвател.Как ще е най-добре да процедираме имайки предвид, че дарителката не иска да се стига до съд ( или това да е наистина крайната мярка).
Апартамента е отдаден под наем от надарената, която прибира цялата сума от него, а дарителката едва свързва двата края с пенсията си.Дали една нот.покана за възстановяване на отнетото и право на ползвател ще свърши работа, с което ще целим едно последващо споразумение за част от наема, или да поискаме издръжка от надарената, от която явно дарителката се нуждае.Ако все пак се стигне до един бъдещ процес можели да използваме евентуалния отказ от страна на надарената да изплаща поисканата издръжка като основание за разваляне на нот.акт за дарение.Ако не какво друго бихме могли да използваме в наша полза?
Много Ви благодаря за съдействието!!!
neda
Младши потребител

Re: дарение с право на пожизнено ползване

Мнениеот Mb}|{bT » 20 Сеп 2003, 01:04

Според мен всичко зависи от ината на надарената :)
Успех!
Mb}|{bT

Re: дарение с право на пожизнено ползване

Мнениеот Djeni » 20 Сеп 2003, 17:30

Първо нотариална покана, ама наистина задължително. Нека откаже и после вече можете да претендирате и издръжка и наем.
Djeni

Назад към Имотни казуси