начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Продажба на "семейно" жилище

Казуси за недвижими имоти

Продажба на "семейно" жилище

Мнениеот Жената на Юда » 03 Дек 2005, 17:25

Сделката предстои, аз съм купувач. Нотариусът поиска продавачът да донесе нотариално заверена декларация от съпругата си, че имотът не е семейно жилище (което е така, те двамата живеят в друг град, апартаментът в моя град е наследствен за съпруга и в него доскоро живееше майка му, а сега и тя не е там). Продавачът донесе нотариално заверена декларация от жена му, че тя е съгласна съпругът й да продаде "следния (наследствен) недвижим имот (семейно жилище), а именно" - цитирах буквално дотук, вкл. скобите.
Тревожи ме, че:
1. на практика тя декларира, че имотът е семейно жилище, което не е Съпругата е с хронично псих.заболяване, но не е под запрещение. Ако решат впоследствие да докажат, че към датата на подписване на декларацията не е могла да се грижи за своите работи поради душевна болест (документирано е, че приема лекарства, ходи на психиатър, периодично е в болница и др.), може би ще може да се оспори сделката със семейното жилище на това основание, вероятно ще може да се развали сделката (не знам в какви срокове и дали е възможно наистина, но се опасявам от такъв развой). Тогава ще трябва аз да доказвам, че жилището не е било семейно и не е имало значение съгласието й. По-добре сега да има такава декларация от нея, че не е семейно жилището.
3.В нотариално заверената декларация-съгласие нотариусът не е вписал адресите и на двамата съпрузи, т.е. при записване на личните им данни не е упоменал не само адреса на съпрузите, а дори и града, в който живеят. Само е записано от МВР в кой град са издадени личните карти, от което може да се съди и за адреса, но защо е пропуснато да се запише от кой град са? Така се подпомага създаването на впечатление, че апартаментът в другия град наистина може да е семейно жилище.
Когато забелязах рисковите моменти в декларацията, обадих се на съпруга и му казах, че нотариусът е искал декларация, че не е семейно жилището, а на практика е декларирано обратното. Съпругът каза, че не е очаквал този текст да създаде проблем и че вероятно е такъв "шаблонът" на нотариуса. Вярвам, че е добронамерен, но кой знае в бъдеще...
Едва в понеделник ще мога да говоря с нотариуса, който тук подготвя сделката. Моля за мнение дотогава как да изляза от тази тревожна ситуация. Предполагам, че трябва да изискам декларация от съпругата, че не е семейно жилището. Тогава трябва ли да има и текст, че е съгласна да се продава жилището, след като не е нейно (наследствено на съпруга) и не е семейно?
Моля за мнения, за да мога да използвам технологичното време до понеделник да обсъждам варианти. Сделката е след няколко дни.
Предварително благодаря!
П.П. Жената на Юда е героиня от едноименна венецуелска телевизионна новела по "Романтика". Мистериозна убийца сее трупове, облечена като булка.
Жената на Юда

Мнениеот Жената на Юда » 03 Дек 2005, 17:40

Част от текста на първата точка и началото на втората точка се изгубиха някак по пътя към форума, но сега няма да обременявам форума с поправки, защото и без това текстът е дълъг, а и така става ясно, че първият проблем е, че се декларира като семейно жилище, което не е такова, а вторият - че съпругата има хронично заболяване, което може би би могло да се използва в бъдеще като основание за оспорване на сделката.
Очаквам съветите Ви, предварително благодаря!
Жената на Юда

Мнениеот scribtor » 03 Дек 2005, 23:14

Спокойно, след като имаш Изрична, Нотариално- заверена Декларация от Съпругата, че Е Съгласна да се Продаде въпросното жилище/дори неправилно описано като "семейно"/, нямаш проблем.
При сделката обаче искай от нотариуса да ти върне оригинала или направи заверено копие от въпродната декларация, както и - опишете същата в нотариалния акт.
Ако след време от страна на съпругата ти се заяви някаква претенция, с десларацията си решаваш проблема.
Ако те притеснява психичното състояния на жената - вземете бележка от психото, че същата е адекватна. Това по принцип не е задължително, но ако чак толкова се притесняваш, направи го.
Т.е. Няма място за притеснение.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Жената на Юда » 04 Дек 2005, 00:34

scribtor, много Ви благодаря! Ценя Вашите участия във форума и много се радвам, че точно Вие ми отговорихте. Успокоихте ме. Ще поискам нотариално заверено копие от декларацията-съгласие.
Жената на Юда

Назад към Имотни казуси