начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Отново за параграф 16 на ЗУТ :x

Казуси за недвижими имоти

Отново за параграф 16 на ЗУТ :x

Мнениеот ogi » 19 Ное 2005, 23:42

Искам да купя место изън София, което не е в населено място, а в местност. Там естествено няма регулация - околовръстен полигон е. Има само няколко парцела със две-три сгради. За собствена сметка направих скица на имота - водих геодезисти и т.н.

Обаче в имота има паянтова сграда - първият етаж е от камък, вторият от тухла, но е гредоред, без железобетонна конструкция. Построена е 1933 година. В момента е в добро състояние. Собственикът на имота го разделя на тримата си сина и тази сграда се оказва на регулационните линии на два от съседните имоти. Хубаво, ама сега ми искат нотариално заверени декларации от собствениците им - другите двама братя, че са съгласни сградата да бъде узаконена по параграф 16 ?

Е, това не е ли кретения - по каква логика те ще дават съгласие, за нещо, което е построил техният баща и всеки един от тях си има нотариален акт от 1981 г. и там е описана съответната постройка?
ogi
Младши потребител

Мнениеот gega » 20 Ное 2005, 01:08

Кретения е, че някой ви заблуждава, че по § 16 ЗУТ може да се "узакони" сграда! Вече, братко не може да се узаконяват незаконни строежи! А както схващам от твоите думи, сградата е на регулационна линия без да е предвидено свързано застрояване, не може и да се счете за търпим строеж по § 16 (1) ЗУТ, дори и да е построена преди април 1987 г. Единственият начин е да се измени ПУП-а с цел "узаконяване", което си е незаконно, но пък затова се иска "съгласието" на заинтересованите лица, за да не обжалват тази незаконносъобразна заповед на съответния кмет на община и да влезе в сила. Макар че според мен такава заповед би била нищожна, защото радикално, съществено се нарушава материалния закон, но на тези ширини всичко може да очаква човек:))))
gega
Потребител

Мнениеот ogi » 20 Ное 2005, 22:06

Ами виж сега, там има 4 постройки и нито една не е законна : ) - това място все едно не съществуваше в общината, което е странно, защото е било хан от 1933 година насам... Така, че другите собственици няма как да не са "съгласни".

Освен това, както обясних преди, парцелът е бил на един човек, а после неговите наследници са си го разделили. Не съм гледал закона от 1933 година, но нещо ми подсказва, че едва ли ще дойде някой да ги събаря тез постройки. Може би ако един ден се направи кадастър на тази месност, тогава ще се постави въпроса за "узаконяване"?
ogi
Младши потребител

Назад към Имотни казуси