начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

покупко продажба на имот

Казуси за недвижими имоти

покупко продажба на имот

Мнениеот Иван » 17 Ное 2005, 15:09

Здравейте!
Имам двадесет годишен син от втори брак на който искам да продам собствен имот.Може ли след време тази сделка/покупко - продажба/ да бъде атакувана от детето ми от първият ми брак.
Благодаря Ви!
Иван

Мнениеот Гост » 17 Ное 2005, 16:26

Щом прехвърлянето ще се осъществи под формата на договор за покупко-продажба, а не дарение, то не би трябвало да има проблем.
Гост

Мнениеот stina » 19 Ное 2005, 20:58

Чл.28, ал.1 от Закона за наследството казва че когато наследодателят( в случая Вие ) оставя низходящи ( синът от пъвия Ви брак ), родители или съпруг, той не може чрез завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството.
В този смисъл, синът от първия Ви брак няма как да атакува една покупко-продажба нито приживе Ви, нито след смъртта Ви.
Освен това, макар и незаконно ( чл.26 ал.2 ЗЗД ) може да надарите сина си и да скриете дарението като покупко-продажба. Тук обаче рискувате ако бъде разкрита симулацията, договорът да бъде обявен за нищожен на основание на чл.26 ал.2 ЗЗД, след което другият Ви син ще може да претендира дял от апартамента Ви.
stina

Назад към Имотни казуси